Prognoza za 27/04
Prognoza za 27/04
14 / 21

Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Hrvatski muzej turizma - Izložba: Život na plaži

08.07.2014. - 08.07.2014. / Opatija

ŽIVOT NA PLAŽI
Kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880-1970) 
U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, u utorak, 8. srpnja 2014. u 19 sati, u vili Angiolini u Opatiji bit će otvorena izložba Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880-1970).

Na izložbi će biti prikazan razvoj kupališnog turizma na Jadranu, čiji su počeci vezani uz pojavu elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta krajem 19. stoljeća, a u koje je dolazilo tadašnje visoko društvo Austro-Ugarske Monarhije. Tijekom vremena, kupališni je turizam evoluirao u masovnu pojavu u kojoj svi sudjelujemo – iščekivanje ljetnih mjeseci i godišnjeg odmora kako bismo spas od vrućina potražili u zajedničkom kupanju u moru.
Usporedno s razvojem kupališnog turizma, započinje i povijest „službene“ odjeće za kupanje na javnim površinama, odnosno – kupaćeg kostima. Iako kratke povijesti, evolucija tog odjevnog predmeta, koja je išla u smjeru korištenja sve manje materijala, odnosno postepenog razodijevanja tijela (prvi ženski kupaći kostimi bili su izrađeni od nekoliko metara tkanine, te su pokrivali svaki dio tijela i time onemogućivali plivanje) u sebi će odraziti sve društvene i kulturološke promjene koje su zahvatile svijet tijekom burnog 20. stoljeća.
Na izložbi će biti prikazane brojne fotografije s jadranskih kupališta koje svjedoče kako se mijenjao i razvijao život na našim plažama. No najzanimljiviji će zasigurno biti originalni kupaći kostimi – od ženskog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća, do „skandaloznog“ bikinija koji je javnosti predstavljen 1947. godine i kojemu je trebalo gotovo dva desetljeća da konačno bude prihvaćen u građanskim krugovima te postane najpopularniji ženski kupaći kostim. 

Autorica izložbe je Nataša Babić, a autori vizualnog identiteta i oblikovanja postava su Stanislav Habjan i Hrvoje Đukez (Petikat). 

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj