Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Galerija Zvonimir - Izložba: "METEOROLOŠKI KONTRASTI 4"-

12.07.2014. - 12.07.2014. / Baška

Udruga Crometeo (puni naziv: Crometeo – motrenje i prognoziranje vremena), neprofitna je udruga iz Hrvatske, sa sjedištem u Splitu. Broji preko tisućupetsto članova iz Hrvatske, regije i svijeta. 

Početak djelovanja Crometeo tima seže u 2003. godinu, kada je na Internetu na adresi www.crometeo.net e se okupljati meteorolozi amateri i profesionalci, ljubitelji meteorologije, vremenskih (ne)prilika, fotografije i ekologije. Uslijedilo je pokretanje portala www.crometeo.hr i osnivanje udruge. 

Osim foruma i portala, Crometeo je suosnivač dviju iznimno popularnih web stranica: Mreže automatskih meteoroloških postaja – www.pljusak.com, kim kartama za Hrvatsku: www.maps.meteoadriatic.net

Crometeo većinu svoga rada prezentira putem Interneta, no članovi udruge vrlo su aktivni i na terenu – pokrenuli su i realizirali čitav niz edukativnih programa, u posljednjih godinu dana bila su to predavanja 'Prezentacija klime Mosora' na Zvjezdanom selu Mosor, 'Predviđanje opasnih meteoroloških pojava' na Zvjezdanom selu Mosor i u Astronomskom centru Rijeka, predavanje 'Svjetski meteorološki dan' u Gradskoj knjižnici Lepoglava, niz radionica, izložbi fotografija, prikazivanja interaktivnih materijala te druženja uživo s građanima.

Cilj udruge je popularizacija meteorologije, prikupljanje i obrada meteoroloških podataka, motrenje i proučavanje vremenskih prilika, njihovo dokumentiranje fotografijom ili videosnimkom, razvijanje ekološke svijesti i potrebe povezivanja čovjeka s prirodom.

Vrlo važna djelatnost Crometeo tima je meteorološka fotografija. Strast koju "Crometeovci" imaju u fotografiranju meteoroloških motiva teško se može opisati. Za jedan dobro 'uhvaćeni' kadar meteorološkog ekstrema zna se čekati satima, cijelu noć, po vrućini, po velikoj hladnoći, orkanskom vjetru ili snježnoj vijavici. 

Crometeo tim ima dugu tradiciju skupnih izlaganja fotografija meteorološke tematike. Sve je počelo 2007. godine, kada je predsjednik Fotokluba Split, gospodin Feđa Klarić, u najstarijem fotoklubu u Hrvatskoj ugostio Crometeo izložbu fotografija pod nazivom "Meteorološki kontrasti 1". Iako u spomenutom prostoru izlažu najveća imena domaće ali i svjetske fotografije, Crometeo izložba bila je među tri najposjećenije te godine. Bio je to jasan znak da je publika prepoznala atraktivnost i dramatičnost Crometeo fotografija. 

Od 2007. godine naša je udruga do danas imala 4 skupne izložbe. Posljednja od njih, "Meteorološki kontrasti 4" dobila je tu čast da bude novogodišnja izložba u Fotoklubu Split 2013. godine. Nakon Splita izložba uspješno putuje Hrvatskom i obišla je većinu regija.
Za tu je izložbu od nekoliko desetaka tisuća snimljenih fotografija predstavljeno 130 odabranih, najboljih fotografija koje je snimilo 59 autora. 

Ove fascinantne fotografije prikazuju udare munja, snježne mećave, moćne valove na moru, mirne i čarobne zalaske sunca, opasne pijavice, orkanski vjetar i brojne druge meteorološke motive ovjekovječene fotoobjektivima Crometeo članova među kojima je niz profesionalnih fotografa koji rade za najpoznatije fotografske agencije i koji su za svoj rad dobili brojna priznanja i nagrade. Tako je u izložbi zastupljena fotografija zadarskog fotografa Borisa Kačana 'Valovi', snimljena na plaži Saharun na Dugom otoku, koja je osvojila 1. nagradu na natječaju National Geographica, i čija je fotografija svjetionika Stančica na Visu, uz fotografiju Zorana Stanka iz Ivanca 'Magla se šulja', koja je također jedna od fotografija ove izložbe, uvrštena u kalendar hrvatskog izdanja Natioanal Geographica za 2014. godinu. Tu su još i nezaobilazni hrvatski lovci na oluje, Dubrovčani Boris Bašić i Zlatko Barać, te Daniel Pavlinović čije fotografije nevremena i pijavica prenose svi domaći, ali i svjetski mediji (CNN, Huffington Post), jezgra Crometea i najaktivniji njegovi članovi iz Splita – Rade Popadić, osnivač Udruge, Zvonimir Barišin, čije su fotografije meteoroloških ekstrema često na naslovnicama domaćih i stranih medija, Splićanka Lidija Lolić, Zadranin Aleksandar Gospić i Miro Svetec s Krka koji publiku osvajaju fotografijama pejzaža, te brojni drugi fotografi koji svojim fotografijama prezentiraju prirodne ljepote svoga kraja.

Više o radu udruge te mnoštvo atraktivnih aktualnih fotografija može se pronaći na:
www.crometeo.hr
www.crometeo.net

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture