Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Capoeira vikend u Rijeci

13.09.2014. - 14.09.2014. / Rijeka

Akademija capoeire u Rijeci  organizira BESPLATNU radionicu atraktivne brazilske borilačke vještine  CAPOEIRA pod nazivom "CAPOEIRA  VIKEND U RIJECI". Radionica će se održati u prostorijama Akademije capoeire u Ulici Blaža Polića 2/IV kat, 13. i 14. rujna s početkom u 17 sati.
Voditelj CAPOEIRA VIKENDA U RIJECI je iskusni capoeirist i trener internacionalne grupe Jacobina Arte, Professor Abadá (Damir Kovačiček).
U subotu i nedjelju (13. i 14. rujna) od 17 do 20 sati možete nas posjetiti u Akademiji capoeira – doći na druženje, postaviti pitanja vezana za capoeiru, svirati na brazilskim instrumentima, pjevati, te učestvovati u radionici capoeire za početnike. Radionica će obuhvaćati osnove capoeire, povijest capoeire, sviranje, te ćemo se kroz pjesme upoznati s portuglaskim jezikom. Capoeira vikend u Rijeci namjenjen je svima, djeci, mladima i odraslima.
ŠTO JE CAPOEIRA?
Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe, akrobatike i plesa. Nastala je u Brazilu, a razvili su je robovi iz Afrike (posebno s područja današnje Angole) u 16. stoljeću kao izraz težnje za slobodom. Njeni afrički korijeni i danas se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri.
Capoeira se izvodi u krugu (port. roda) koji čine capoeiristi. Oni pjevaju, plješću I sviraju instrumente, te stvaraju energiju (port. axe) koju dvoje capoeirista pretvaraju u atraktivne pokrete. Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase.
Uz capoeiru vezuje se i brazilska samba, maculele (ples sa štapovima), te puxada
de rede (folklor izvlačenja ribarske mreže).

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture