Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Filodrammatica: Predstava "I...divan dan"

09.10.2014. - 12.10.2014. / Rijeka

Filodrammatica (Galerija Drugo more): 9., 10. i 12. listopada 2014. u 20 sati
Rezervacije: skc@uniri.hr 

Osnovna ideja i koncept: red. prof. Rade Šerbedžija. Dramaturgija i režija: Nina Sabo i Valentina Lončarić. Glume: Nina Sabo i Valentina Lončarić. Dodatni tekstovi: Nina Sabo. Scenografija i kostimografija: Ivana Butković. Tehnička podrška: Marin Lukanović. Dizajn plakata: Dragan Kordić. Mentori: doc. Lenka Udovički i red. prof. Rade Šerbedžija.

Autorski projekt Nine Sabo i Valentine Lončarić (studentica Poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci), nastao je prema motivima drame „Happy days“ Samuela Becketta. Po osnovnoj ideji i konceptu te pod mentorstvom red. prof. Rade Šerbedžije i doc. Lenke Udovički, studentice su se upustile u eksperimentalni projekt. Služeći se tehnikom improvizacije i istraživanjem dramskog teksta, Beckettov tekst premještaju u posve drugi kontekst koji odstupa od teatra apsurda, a kojim predstava dobiva novu dimenziju socijalne tematike.

Na izvedbenoj razini, predstava se bavi mogućnostima tehnike improvizacije u glumi, njenog odnosa prema dramaturgiji i stvaranju teksta na licu mjesta te mogućnostima stvaranja i rastvaranja scenskih svjetova. Na taj način predstava se odmiče od teatra apsurda, a s druge ga pak strane ne poništava, već istražuje mogućnosti u kojima on može biti prepoznatljiv u svakodnevici jednog odnosa.

Zatvorene u sobu, a opet svaka u svoj svijet Winnie i Glorija otkrivaju nam svakodnevicu prisilnog odnosa i načina na koji se taj odnos odvija iza zatvorenih vrata. Nemoćna Winnie pokušava uspostaviti komunikaciju sa svojom njegovateljicom Glorijom, koja putuje u zamišljeni bolji život koji je negdje čeka. U njihovoj sobi cijeli život satkan je od jednog divnog dana.

Predstava je nagrađena prvom nagradom međunarodnog studentskog žirija na ovogodišnjem festivalu „Istropolitana projekt” u Bratislavi.


Više na www.skc.uniri.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture