Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Radionica "Očuvanje gromača na Kotoru"

15.11.2014. - 16.11.2014. / Crikvenica

Pred nama je edukativan vikend na Rivijeri Crikvenica. Naime, 15. i 16. studenoga 2014. održat će se zanimljiva besplatna radionica "Očuvanje gromača na Kotoru".

Korijeni Crikvenice potječu iz njenoga najstarijega naselja - Kotora, čiji su stanovnici tradicionalno bili vrsni zidari i klesari, o čemu svjedoče mnoge sačuvane povijesne građevine. Danas je Kotor registriran kao etno zona, a formacije suhozida, odnosno gromača, u organizaciji prostora predstavljaju važan dio spomeničke vrijednosti cijele zaštićene zone. Gromače na Kotoru dio su mediteranskoga graditeljskoga naslijeđa, koje se razvija od prapovijesti do 20. stoljeća, a karakterizira ga suhozidna gradnja. Potrebno je sačuvati znanje o gradnji gromača u smislu nematerijalne baštine Hrvatske i Europe, ali i stalno održavati postojeće gromače.

Ciljevi radionice "Očuvanje gromača na Kotoru" su: edukacija lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja gromača i načinu izgradnje, tj. obnove postojećih gromača, popravak dijela urušene gromače s puškarnicama na sjeverozapadnoj strani brda Kotora, edukacija sudionika o općim tehnikama i pravilima suhozidne gradnje, popularizacija gromača kao vještine i baštine u lokalnoj zajednici i široj javnosti.
Radionica je namijenjena svima - lokalnim udrugama, građanima, učenicima, studentima i široj javnosti. Sudjelovanje je besplatno, a broj osoba je ograničen na 20. Dolazak je potrebno najaviti na brojeve telefona 051 781 000 i 091 124 11 01 ili putem e-maila na: mgc@mgc.hr.

Raspored održavanja radionica:
subota, 15. studenoga
Okupljanje sudionika je u 9:00 sati pokraj "Labirinta" u predjelu Podbadanj (na kraju Kotorske ulice u Crikvenici, uz cestu za Grižane, odnosno Tribalj). Odlazak pješice do lokacije održavanja radionice (početak puta od Podbadnja prema naselju Kotor). Rad je planiran od 10:00 do 12:30, od 12:30 do 13:30 organiziran je ručak za sve sudionike, a nastavak radionice od 13:30 do 16:00 sati.

nedjelja, 16. studenoga
Rad je planiran od 10 do 12:30 sati, potom ručak za sve sudionike i prezentacija učinjenoga.


Želite li naučiti kako popraviti gromače, pridružite nam se na dvodnevnoj radionici "Očuvanje gromača na Kotoru"! Uživajte u prirodnom okruženju, bogatoj kulturno-povijesnoj baštini i ugodnom društvu!

Organizatori: Muzej Grada Crikvenice i Grad Crikvenica u suradnji s Udrugom "4 GRADA DRAGODID".

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture