Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup o autobiografiji na Filozofskom fakultetu u Rijeci

21.11.2014. - 22.11.2014. / Rijeka

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci (Sveučilišni kampus, Sveučilišna avenija 4) 21. i 22. studenoga 2014. održava se međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup Autobiography in Context / Autobiografija u kontekstu. Otvorenje skupa održati će se u petak u 10.30 u predavaonici 006. Na skupu će izlagati tridesetak izlagača iz Irske, Norveške, Švedske, Austrije, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske. Predavanja obuhvaćaju područje književnosti, anglističkih studija, kulturnih studija i filozofije. Održati će se tri plenarna izlaganja za javnost: Dr Charles I. Armostrong, Sveučilište Agder, Norveška (u okviru Znanstvenog kolokvija Sveučilišta u Rijeci), Dr. Stipe Grgas, Sveučilište u Zagrebu i Dr Nóra Séllei, Sveučilište u Debrecenu, Mađarska, te šest tematskih seminara. Skup se održava na engleskom jeziku i otvoren je za javnost.

Riječ je o drugom po redu međunarodnom skupu koji se održava u okviru planiranih bienalnih interdisciplinarnih skupova iz humanističkih znanosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci koji okupljaju ugledne stručnjake iz velikog broja europskih zemalja, prvi je održan 2012.. Organizatorica oba znanstvena skupa je mr. sc. Irena Grubica, viša predavačica na Odsjeku za anglistiku, a uz nju međunarodni znanstveni i organizacijski odbor čine: dr. sc. Aleksandra Golubović, docentica na Odsjeku za filozofiju Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Aoife Leahy, predsjednica irske podružnice Europskog udruženja za anglističke studije, dr. sc. Britta Olinder, profesorica emeritus na Sveučilištu Gothenburg iz Švedske, dr. sc. Moy McCrory sa Sveučilišta Derby, Velika Britanija, dr. sc. Eleonora Rao sa Sveučilišta Salerno, Italija, dr. sc. Dr Jesús A. Gonzalez, sa Sveučilišta Cantabria, Španjolska, dr. sc. Angeliki Spiropoulou, sa Sveučilišta Peloponnese, Grčka i dr. sc. Martina Domines Veliki, predsjednica Hrvatskog društva anglističkih studija.


Nekoliko izvrsnih izlagača dolazi s Trinity Collegea u Dublinu, a u nizu zanimljivih predavanja koja će se održati ističemo predavanje dr. sc. Michelle Gadpaille, ugledne znanstvenice s doktoratom s Yale Sveučilišta i profesorice na Sveučilištu u Mariboru, predavanje dr. sc. Nikole Petkovića s Odsjeka za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci, te predavanje višestruko nagrađivanoga hrvatskoga književnika Ludwiga Bauera, kao i mnoga druga zanimljiva predavanja u tematskom rasponu od teorijskih, filozofskih i žanrovskih razmatranja autobiografije, dnevničke i memoarske proze, pitanja identiteta, ženske autobiografske književnosti, postkolonijalne autobiografije i interkulturalnoga pristupa žanru autobiografije. Održavanje skupa omogućili su The Open Society Foundations, Zaklada Sveučilišta u Rijeci i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture