Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Rabska fjera

25.07.2015. - 27.07.2015. / Rab

RABSKA FJERA 2015  (25.srpanj)

Samo je jedan događaj u cijeloj godini koji Rabljani iščekuju s jednakim oduševljenjem kao i turisti – „Rabska fjera“  - tradicionalna proslava u čast kralja Ljudevita Velikog koji je oslobodio Rab  Mletačke vlasti, te se na tri dana cijeli otok preseli kroz vrijeme u srednji vijek. Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, glazba dopire iz svakog kutka. Hrana se sprema na ulicama, po drevnim receptima sačuvanim od prve fjere, organizirane  1364. Nekada davno fjera je trajala 14 dana, a danas se održava unutar zidina starog grada, od 25. do 27.07. sa završnom feštom na dan sv. Kristofora.

Rabska fjera započinje okupljanjem uzvanika i novinara na prijemu uz piće dobrodošlice, na trgu Municipium Arba u 20:00 sati. Oko 21:00 rijeka rapske gospode i puka sliti će se s Bobotina ulicama na Trg Sv. Kristofora gdje će rabski knez, gradonačelnik Nikola Grgurić, svečano otvoriti četrnaestu „Rabsku fjeru“. Pred okupljenim pukom i gostima na Trgu Sv. Kristofora rabski knez određuje da se prvog dana „Rabske fjere“ ima zbiti svečano otvorenje fjere i obznanjuje početak svečanosti izložbe srednjovjekovnih zanata čije su radionice rasprostranjene starogradskom jezgrom svaki dan trajanja fjere od ranih večernjih pa sve do 00:30 sati.


 

RABSKA FJERA 2015 (26.srpanj).

Rabski knez određuje da se drugog dana „Rabske fjere“, na Blagdan sv. Ane, ima zbiti izložba starih srednjovjekovnih zanata u starogradskoj jezgri od 21:00 do 00:30 sati. Posebnost ove večeri je prikaz starog načina ribarenja na otoku koji se događa u uvali ispod zidina staroga grada. Uvala utihne. Sve je mirno i samo se čuje lagani zamah vesala brodica spremnih za ribarenje. Vrijedne ruke ribara oslobađaju ribu iz mreže te je spravljaju na gradelama. Grad odiše starinom i mirisom svježe ulovljene ribe. Isprepliću se tu i mirisi smilja, lavande, šuljčića (prženog kruha), fritula koji dopiru iz ostalih radionica. Grickajući ove pripravke možete uživati u promatranju izrade kovanih predmeta, glinenih i kamenih posuda, pisanje glagoljicom, a u svemu tome pratit će vas zvuci srednjovjekovnih glazbala.

 

RABSKA FJERA  2015 (27.srpanj)

Rabski knez određuje da se trećeg dana , na Blagdan sv. Kristofora,  u jutarnjim satima održavaju misne svečanosti,  kojima prethodi Procesija sa relikvijom svetog Kristofora u 09:00 sati, te Svečana misa u ex katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Dan protiče mirno , a sa zalaskom sunca grad se ponovo budi u ozračju srednjeg vijeka, oglašavaju se zvona ex katedrale u 20:00 i nagovještaju svečanu paradu i nadmetanje u strijeljanju samostrelom na trgu sv. Kristofora u 21 :00 sati. Grad vrvi od mnoštva posjetitelja i domaćina koji uživaju u prizorima srednjovjekovnih radionica i guštaju u delicijama spravljenima na tradicionalni način. Vrhunac dana je završna svečanost zatvaranja „Rabske fjere“ popraćeno vatrometom i muzičko-zabavnim programom uz grupu Colonia do jutarnjih sati.

 

 

 

 

 

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture