Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka - Izložba: Izbor radova hrvatsko-australske umjetnice Gine Sinozich

12.06.2015. - 27.06.2015. / Rijeka

GINA SINOZICH: PUNI KRUG – VRAĆANJE DUŠE SEBI
WANJINA WATCHERS – NEBESKI ČUVARI

izbor radova hrvatsko-australske umjetnice Gine Sinozich
suorgnizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, ModroGorje-DreamRaiser Projekt, Sydney
otvorenje izložbe: 12. lipnja 2015. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 27. lipnja 2015.


Gina Sinozich australska umjetnica hrvatskog podrijetla (rođena je u Istri 1930.) predstavit će se hrvatskoj javnosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka izložbom Puni krug – vraćanje duše sebi, izborom radova iz opusa Wanjina Watchers – Nebeski čuvari.
Gina Sinozich je kao samouka umjetnica, počela slikati 2000., sa 70 godina, i nakon nekoliko godina postigla svjetsku slavu. Seriju od 14 slika, koje prikazuju njezin dolazak iz Hrvatske u Australiju 1957., naručio je
Nacionalni pomorski muzej u Sydneyu 2003. godine. Jednostavnošću i razigranošću likovnoga izraza i bogatim koloritom autorica je u toj seriji slika tragičnu prošlost svoje obitelji pretočila u poruku nade, snage i hrabrosti.
Njezine su slike u stalnom postavu Nacionalne Galerije u Canberri, Liverpool Muzeju u Sydneyu, Casula Powerhouse Muzeju u Sydneyu, Nacionalnom Pomorskom Muzeju u Sydneyu, te u brojnim privatnim kolekcijama u Australiji, Novom Zelandu, USA i Europi. Povjesničari umjetnosti i likovni kritičari ne cijene je samo zbog čudesne energije i ljepote njenih slika, nego i zbog izuzetnog senzibiliteta i duboke intuicije koja se odražava u njenim radovima.
Nacionalna Galerija u Canberri je Gininu sliku “Poppy Fields” izabrala kao svoj zaštitni znak, na informativnom materijalu i katalozima galerije.

Ciklus slika pod nazivom Wanjina Watchers – Nebeski čuvari, nastao u sklopu projekta DreamReiser što su ga 2008. pokrenuli Vesna i Damir Tenodi , inspiriran je pred-aboridžanskom australskom umjetnošću, a likovni su ga stručnjaci ocijenili kao najbolje radove koje je Gina Sinozich ikad naslikala. To razdoblje i Wanjina Watchers radove autorica jednostavno naziva “darom od Boga”, rezultatom intuitivnog prepoznavanja božanskog nadahnuća.
Gina svojim životom i svojom umjetnošću pokazuje kako se strahovi mogu prevladati i kako se može započeti putovanje povratka sebi, svom istinskom, najdubljem, najplemenitijem Ja, vlastitoj duši. Svoju radost susreta s vlastitom dušom, hrabrost, moralnu odgovornosti i inspiraciju koju jedino duša neokovana strahom može osjećati i primati, Gina Sinozich sada prenosi kroz neposrednost svojih radova. Njezine slike započinju dijalog srca srcu. Upravo kao njeno životno putovanje od Istre do Australije i povratak u Istru, Wanjina Watchers opus odražava duhovni puni krug – putovanje duše koja se vraća sebi.
Dio slika iz serije“Wanjina Wathcers – Nebeski čuvari” bio je izložen u Australiji, u ModroGorje galeriji Vesne i Damira Tenodi, a sada je po prvi put izložen u Europi.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture