Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Predstava Harem

28.07.2015. - 28.07.2015. / Kastav

Harem je predstava o raznim haremima. O haremima za koje se zna da su haremi, ali i haremima za koje se na prvi pogled ne bi reklo da su također haremi, tj. zatvori za žene podređene muškarcu.

Harem je predstava sastavljena od nekoliko priča povezan ih nitima sudbine koje pletu svoj uzročno-posljedični odnos kroz živote, kulture, povijesna razdoblja, kroz umove i kroz srca.

Predstava Harem vodi nas u Los Angeles na set mjuzikla Arapske noći. Slijedeći povijesne dokumente i dnevničke zapise, zavirit ćemo i u harem Topkapi palače u Istanbulu te pokušati oživjeti i rekonstruirati svakodnevicu tih zarobljenica, a posebno jedne Vlahinjice, otete iz naših krajeva. Teleportiramo se zatim u ovovremeni londonski korporativni harem pa u beogradski bordel, čak i u dalmatinsku Zagoru gdje nepismene starice komentiraju Sulejmana Veličanstvenog i prisjećaju se priča o turskim osvajanjima koje su slušale u djetinjstvu.

Predstava Harem se ovim fabularnim natuknicama bavi i kritikom patrijarhata koji još uvijek poprima neka nova lica i načine čak i u onim društvima koja nazivamo liberalnima i razvijenima.

Harem također progovara i o dijalogu između islamske i kršćanske kulture pronalazeći sličnosti i nadilazeći razlike suosjećanjem, tolerancijom, prepoznavanjem i prihvaćanjem. Susret tih dviju kultura uvelike je odredio naše živote i našu povijest, pogotovo na ovim područjima na kojima je Europa sretala Orijent. Ova predstava će istražiti gdje su tragovi

tih interakcija u jeziku, u obrascima ponašanja i u odnosu društva i muškaraca prema ženama.

Harem je također i pop kulturna činjenica iz razloga što predstava korespondira i s današnjim vremenom u kojem su ljudi požudom, konzumerizmom i konformizmom sami sebe zatočili u svojevrsni harem našeg doba.

 

Premijera je održana 3. studenog 2013. u

Kazalištu Vidra, u Zagrebu.

Igraju: Petra Dugandžić/Barbara Nola, Nela Kocsis,

Ecija Ojdanić/Nataša Dangubić, Barbara Vicković

Prema priči Ivana Lea Leme napisala Ana Tonković Dolenčić

Režija: Ivan Leo Lemo

Scenografija: Vesna Režić

Kostimografkinja: Mirjana Zagorec

Skladatelj: Willem Miličevic

Oblikovanje svjetla: Vice Rossini

Ulaznice po cijeni od 40,00 kn mogu se nabaviti u

Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te

na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records,

Splitska 2a, Rijeka, Dallas Records, Tkalčićeva 7,

Zagreb, Foto Revija, Užarska 28, Rijeka, Ex libris,

Riva Bouduli 3B, Rijeka, New Sound, Trg maršala Tita 2, Matulji

te na www.mojekarte.hr. 

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture