Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Maškare va Kostrene 2016

09.01.2016. - 10.02.2016. / Kostrena

Nakon što su tijekom prosinca obilježeni nadi Općine Kostrena te nakon božićno-novogodišnjih blagdana, Kostrena će tijekom prvih mjesec dana nove 2016. godine zasjati u maškaranom tonu. Događanja pod imenom Maškare va Kostrene podrazumijeva niz manifestacija vezan za maškaranje i mesopusne običaje karakteristične za područje Hrvatskog primorja pa tako i Kostrene kao jednog od prepoznatljivih središta.

Već dva desetljeća organizator ovih događanja je Karnevalska grupa Špažićari Kostrena, udruga poznata širom Primorsko – goranske županije i Republike Hrvatske.

Kako to običaji tzv. istočnog riječkog prstena nalažu, nova mesopusna sezona započet će nakon blagdana Sveta Tri kralja. Špažićari će u subotu, 9. siječnja ispred dvorane Narodne čitaonice preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u protekloj godini dana. Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede (Pepelnice) 10. veljače kada će se spustiti zastor za još jednu (zimsku) mesopusnu sezonu.

Prva u nizu od ukupno četiri maškaranih subota je na rasporedu 16. siječnja, a zabavno-glazbeni program kroz sve četiri subote zadužena je grupa Venus iz Kraljevice. Maškare i ostale posjetitelje očekuje raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol(ove) na broj telefona 098/906-4713. Špažićari će u znak dobrodošlice kao pravi domaćini organizirane maškarane grupe (od minimalno 10 ljudi) počastiti kao i protekle godine kupusom i kobasicama te domaćim fritulama i kroštulima. Mjesto održavanja je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji.

U petak 22. siječnja u Dvorani mladosti u Rijeci održava se izbor za Kraljicu riječkog karnevala kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost. Grupa od 10 članova udruge predstavit će se plesno-glumačkim performansom gledateljstvu i članovima ocjenjivačkog žirija. Kandidatkinja za Kraljicu Riječkog karnevala je Špažćarka Barbara Glažar.

Već sutradan, u subotu prijepodne 23. siječnja, na rasporedu je 25. po redu Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, inače najdugovječnija prateća manifestacija Riječkog karnevala. Nakon Krimeje i riječkog Korza, "puknuti oktanci" dolaze u Kostrenu gdje će se na parkiralištu iznad plaže Nova voda polagati prvi ispit vožnje spretnosti između čunjeva.

Za one mlađe, u nedjelju 24. siječnja od 15:00 do 18:00 sati na rasporedu je maškarana dječja reduta. Male maškarice zabavljat će grupa Venus i animator, a Udruga će sve počastiti s krafnama, grickalicama i sokovima.

Nakon posljednje maškarane subote 6. veljače, sutradan u nedjelju 7. veljače od 12:00 sati, na rasporedu je 33. Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici pa će tako biti i ove nadolazeće godine. Ovogodišnji naziv maske je Sparta po kostrenski.

Na mesopusni utorak 9. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama. Slijedeći dan, na čistu srijedu 10. veljače, mesopustu Mićelu sudit će se i presudit za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti. Maškare će mandat i ključ na čuvanje dati novoj općinskoj vlasti uz obećanje da će biti jednako uspješni kao i maškarana vlast. Ovo je i posljednji dan maškaranih aktivnosti za ovaj dio godine, a završit će ga se zajedničkim druženjem uz zakusku ne samo članova Udruge već i svih prisutnih.

Špažićari ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje željne zabave i maškaranog kravala, sve udruge koje djeluju na području Općine Kostrena i šire da svojim dolaskom uveličaju ova maškarana događanja, da se uz pokoje piće i ples svi zajedno zabavimo do ranih jutarnjih sati. Jer, maškare su odvajkada mjerilo za dobru feštu.

Maškare va Kostrene 2016 - program


I za kraj, Špažićari podsjećaju na moto kostrenskih maškara koji ukratko najavljuje ono što nas očekuje tijekom mjesec dana maškaranja: Krepat, ma ne poć spat!

Za sve informacije kontakt podaci udruge su:
098/906-47-13 Dario Modrić, predsjednik udruge
e-mail: spazicari@gmail.com
facebook profil: https://www.facebook.com/spazicari.kostrena

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture