Kalendar događanja

Prikaži još događanja

4. Tjedan plave ribe - Cesta plave ribe

10.06.2016. - 17.06.2016. / Crikvenica

Od 10. do 17. lipnja 2016. će se na crikveničkoj rivijeri održavati Tjedan plave ribe, koji se vezuje uz projekt "Cesta plave ribe", a osmislila ga je Turistička zajednica Grada Crikvenice inspirirana bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja. 

Zašto baš plava riba? Prije svega, zato što je nekad bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani ovdašnjih stanovnika. Uz to, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili vrsni majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja i vještine prenosili na generacije ribara na ovim područjima, ali i diljem svijeta.
Desetak restorana s područja rivijere danas nosi markicu "Cesta plave ribe", kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe.
Vrijednost ovoga projekta prepoznala je i struka pa je 2014. godine osvojio nagradu "Simply the best" u kategoriji tradicijsko-gastronomske manifestacije, a dodijelili su je Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis "Way to Croatia".

Prezentacija "Ceste plave ribe" održat će se u petak, 10. lipnja 2016. u 19 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Posjetitelje očekuje raznovrstan program, počevši od show cookinga koji će voditi poznati kuhar Dragan Visković i zabavnih tematskih radionica (izrada tradicionalnih jela, soljenje i filetiranje ribe, prezentacija ribolovnih alata). U sklopu glazbenog programa nastupit će klapa "Arija", Folklorna sekcija Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce" i djeca iz Dječjeg vrtića "Radost" Crikvenica. Crikvenički će trg ukrasiti i veliki gastro stol prepun slasnih i neodoljivih specijaliteta s "Cesta plave ribe", a budući da se riba sjajno nadopunjuje s ukusnom domaćom kapljicom, održat će se i prigodna degustacija vina.

Cijeli tjedan, od 10. do 17. lipnja, nudit će se i popusti od 20 % na menije od plave ribe u sljedećim restoranima s markicom "Cesta plave ribe": "Amor", "Bodulka", "Karoca", "Mendula" i "Trabakul" u Crikvenici, "Kantunić" u Selcu, "Domino" u Dramlju i "Feral" u Jadranovu.

Organizirat će se i zanimljive besplatne kuharske radionice pripreme plave ribe pod vodstvom iskusnih kuhara, a raspored je sljedeći:
- utorak, 7. lipnja u 10 sati u Hotelu "International" u Crikvenici - svjetski trendovi u pripremi jela od plave ribe (voditelj: Dragan Visković)
- srijeda, 8. lipnja u 9 sati u Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici - priprema jela od plave ribe (voditelj: Dragan Visković)
- utorak, 14. lipnja u 12 sati u konobi "Trabakul" u Crikvenici - samo za goste - priprema jela od plave ribe (voditelj: Marko Ćiković).
Zbog ograničenog broja mjesta obvezna je prijava najkasnije do ponedjeljka, 6. lipnja, na broj telefona: 051 241 051 (Turističko-informativni centar Crikvenica) ili e-mail: crikvenica@tzg-crikvenice.hr.Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: PŠRD "Arbun" Crikvenica, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", Srednja škola Dr. Antuna Barca Crikvenica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara "Sveta Lucija", "Jadran" d.d. Crikvenica
Pokrovitelj: Grad Crikvenica

 

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture