Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka - izložba: Tržnica-trbuh grada

16.03.2016. - 24.05.2016. / Rijeka

Odlazak na tržnicu, placu, markat (merkat), pijacu dio je naše svakodnevice. Na tržnici kupujemo, razmjenjujemo recepte, tražimo savjet... Poticajna energija tržnice motivira nas da u toj skladnoj sinergiji boja, mirisa i zvukova pronađemo "najbolju" namirnicu za ukusan obrok.
Tržnice imaju brojna značenja – od društvenoga do ekonomskog i turističkog, ali to su prvenstveno mjesta komunikacije. U sebi imaju nešto univerzalno, no odlazak na tržnicu ujedno je i izrazito individualan. Svatko ima svoj plan obilaska tržnice.

Gradske tržnice svjedoci su ekonomskoga i društvenog razvoja grada, pokazatelji prilika u kojima žive njegovi stanovnici. Upravo se na tržnicama uspostavlja veza između ljudi i hrane putem neposrednog odnosa s proizvođačima i prodavačima namirnica. To je mjesto druženja, izmjene znanja i vještina, razmjene recepata, komunikacije građana sa susjedima i lokalnom sredinom. U vremenu sve snažnije globalizacije, gradske tržnice predstavljaju svojevrsne muzeje na otvorenom, muzeje identiteta u kojima je prezentirana lokalna tradicija. Iako nam se ponekad čini da ondje "samo" nabavljamo namirnice, zapravo na tržnicama otkrivamo identitet grada i njegovih stanovnika. Namirnice koje ondje kupujemo govore o vrlo važnom aspektu nematerijalne kulture – prehrani, stilske odlike arhitekure tržnog prostora svjedoče o kulturnim utjecajima, multikulturalni karakter dokumentira migratorni karakter lokalnoga stanovništva. Značenje tržnice očituje se ne samo u ponudi proizvoda koji su dostupni kupcima već predstavlja i mjesto koje čuva "duh" grada i njegovu nematerijalnu tradiciju.

 

POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA
MUZEJSKI TRG 1
TE. +385 51 213578, 553666, 553667
E-MAIL: INFO@PPMHP.HR

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture