Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Obilježavanje Svjetskoga meteorološkog dana u Crikvenici

19.03.2016. - 19.03.2016. / Crikvenica

Motritelji meteoroloških postaja Istre, Hrvatskoga primorja i otoka, sadašnji motritelji i umirovljeni kolege i članovi Državnoga hidrometeorološkog zavoda zajednički će obilježiti svoj dan – 23. ožujka, Svjetski meteorološki dan. Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO).
Susret je zakazan za subotu, 19. ožujka 2016. u Crikvenici, gradu koji 1. travnja 2016. obilježava 115 godina općinske meteorološke postaje, a 1. srpnja 125 godina državne hidrometeorološke postaje. Gradu u kojemu se nalazi jedna od najstarijih meteo stanica u Hrvatskoj i koji je davne 1906. službeno proglašen klimatskim lječilištem i morskim kupalištem.

 

Vrijedni motritelji svakodnevno, bez obzira na vremenske uvjete, po tri puta na dan odlaze na svoja radna mjesta, u svoje meteorološke postaje. Pažljivo prikupljaju meteorološke podatke i dostavljaju ih u Državni hidrometeorološki zavod u Zagreb na daljnju obradu. Bez njihovog savjesnog motrenja i bilježenja ne bi bilo dobrih i dugotrajnih meteoroloških podataka.
Motritelje spaja ljubav prema poslu, a ove će ih subote povezati i ugodno druženje i boravak na Rivijeri Crikvenici, gdje će njihov domaćin biti Anđelka Radil, dugogodišnja motriteljica meteorološke postaje u Crikvenici.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture