Kalendar događanja

Prikaži još događanja

"Svetom Kvirinu na dar"

20.05.2016. - 10.06.2016. / Krk

Sv. Kvirinu na dar, program obilježavanja blagdana sv. Kvirina, zaštitnika grada Krka
Grad Krk / 20. 05. - 10. 06. 2016.

Ovogodišnji program kojim se između 20. svibnja i 10. lipnja obilježavaju dani zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije, sv. Kvirina, donosi bogatu paletu različitih sadržaja namijenjenih publici širokog spektra, s posebnim naglaskom na različite vidove tradicijskog nasljeđa.

Proslava tako započinje svojevrsnim pretprogramom, odnosno otvorenjem izložbe radova učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Glagoljaške fraške, kao svojevrsnom završnicom cjelogodišnjeg školskog projekta. Postav se, u Galeriji Decumanus, otvara 20. svibnja, što ujedno predstavlja i uvod u slavlje povodom Dana škole, koje se 03. lipnja, u srednjoškolskom kompleksu, nastavlja prigodnim literarno-glazbenim programom tijekom kojeg će naši srednjoškolci, motivirani prethodno navedenom temom, ukazati na neizmjernu vrijednost glagoljaške tradicije.

U fokusu programa što ga donosi nastavak višetjedne poslave također je tradicija, no ovog puta ona maritimna. Naime, Jeriličarski klub Plav, čitavom niskom prigodnih događanja posvećen je obilježavanju svoje 140. godišnjice, što će službeno započeti 27. svibnja, i to podizanjem klupske zastave na gradski jarbol, da bi se slavlje u Galeriji Decumanus nastavilo najprije svečanom sjednicom Skupštine Kluba, a potom i predstavljanjem monografije 140 godina Jedriličarskog kluba Plav Krk; 1876. - 2016., čije retke potpisuju Katarina Prebeg i Nedeljko Dunato. Ta će zbivanja, također u Galeriji Decumanus, između 27. svibnja i 03. lipnja, pratiti monografiji posvećen fotografski postav. Ako se ukratko dotaknemo povijesti ovog danas izuzetno vitalnog sportskog kolektiva moramo kazati kako je u vrijeme kada je osnovan, 29. svibnja 1876. godine, to bio prvi jedriličarski klub na obje strane Jadrana, iako je jedrenje, sve do konca 19. stoljeća, bilo dostupno samo najbogatijima i kao takvo relativno nepoznato širem puku. Svoju popularnost ono stiče 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, da bi potom nastupilo višedesetljetno zatišje, a zatim, sredinom 70-ih, njegov drugi uzlet. I otad pa sve do danas krčki Plav neprekidno djeluje postižući rezultate kojima se istinski može ponositi, posebice u stvaranju i odgoju novih naraštaja jedriličara, ali i sve intenzivnijem njegovanju pomorske tradicije iznikle na Sjevernom Jadranu.

Likovni sadržaji nastavljaju se 03. lipnja, otvorenjem izložbe ekologijom inspiriranih radova pristiglih na ovogodišnji natječaj Trgovačko-komunalnog društva Ponikve eko otok Krk, a koja u Galeriji Decumanus ostaje otvorena do 09. lipnja. U odnosu na prošlu, kada se na natječaj prijavljivalo radove najrazličitijih likovnih tehnika, ove su u fokusu isključivo fotografska istraživanja djece, mladeži, odraslih, ali i profesionalnih fotografa, koji su pristali obrađivati teme bitne ne samo za ekološku održivost našeg otoka već i čitave planete.

Sam blagdan sv. Kvirina, 04. lipnja, već je tradicionalno u znaku svečane koncelebrirane svete mise koju će u Krčkoj katedrali predvoditi msgr. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, nakon čega duž Rive i Vele place slijedi promenadni nastup Gradske glazbe Krk i Folklornog društva Poljica, i to kao svojevrsni uvod u Primorsku noć tijekom koje će se Krčanima okupljenim na Trgu Kamplin predstaviti mnogostruko nagrađivani i široj publici dobro znani izvođači Karin Kuljanić i Mario Battifiaca, u pratnji Roberta Grubišića, Tončija Grabušića i Damjana Grbca. Pored njihovih autorskih pjesama, od kojih su mnoge postali hitovi, ovaj će raspoloženi dvojac, u osvježenim aranžmanima, izvesti i neke od najpoznatijih čakavicom ispisanih skladbi.

Glazbom, no ovog puta sakralnom, bit će obojen i 05. lipanj kada u crkvi Gospe od Zdravlja, kako bi izveli prigodan koncertni program - Sv. Kvirinu na dar, zajedno nastupaju Gradski pjevački zbor Krk i poljička Klapa Kaštadi.

Ovogodišnji program, 10. lipnja, završava otvorenjem izložbe dvoje krčkih umjetnika, Anree Staničić i Igora Gržetića, koji javnosti predstavljaju zajednički projekt U kontrapnktu: Preklapanja. Oba autora po vokaciji su grafičari i u tom se mediju izražavaju na suvremen način, priklanjajući se digitalnim elektronskim medijima, tumači u predgovoru kataloga kustosica Višnja Slavica Gabout. Pritom ih odlikuje vizualna rafiniranost, ali i gotovo programirana discipliniranost rada u sustavu. Također, oboje grade svoj izričaj na spoju računalne grafike s drugim medijima, disciplinama i pristupima - od onih klasičnih, slikarstva i fotografije, do suvremenih. I oboje se pritom kroz analitičku raščlambu poigrava preklapanjem prostora i vremena te iluzijom zbilje. Suvremena grafika je danas područje novih sučeljavanja: sve se manje autora bavi tradicionalnim aspektima grafičkih tehnika, a svoj modus nalaze u osuvremenjenoj verziji, kompjutorskoj grafici. Grafičarima nove generacije čest je izazov interakcija novih i starih medija, suvremenih i klasičnih disciplina, s naprednim tehnikama i tehnologijama, baš kao što je to slučaj i kod Andree Staničić i Igora Gržetića. Novi i klasični mediji i postupci miješaju se tu i preklapaju, a rezultat su kompleksne vizualne strukture koje su prošle kroz digitalne elektronske sustave, pa one poput zrcala reflektiraju neku paralelnu zbilju u kojoj je jedini realni svijet onaj koji proizvode mediji. Svijet koji je i onda kad je hiperrealan iluzija - i upravo takav svojevrsna paradigma jedne nove realnosti.

I za kraj, ljubitelji sportskih sadržaja imat će priliku pratiti Krk Handi Wake, koji, od 30. svibnja do 04. lipnja, u Wakeboard centru Cable Krk, donosi međunarodno Cable Wakeboard natjecanje te natjecanje i trening kamp namijenjen osobama s invaliditetom, ali tradicionalni boćarski turnir Dan grada Krka što će se, 04. lipnja, odigrati na boćalištu Sportsko rekreativnog centra Josip Uravić Pepi.

Organizacijski prilog ovogodišnjem programu proslave Dana grada Krka dali su: Grad Krk, Centar za kulturu Grada Krka, Krčka biskupija, Jedriličarski klub Plav, Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Wakeboard klub Krk i Boćarski klub Krk.

 

Sv. Kvirinu na dar
program obilježavanja zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije

20. - 27. svibnja

Galerija Decumanus
Glagoljaške fraške, izložba učenika SŠ Hrvatski kralj Zvonimir
→ pon. - sub. 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00
→ 20. svibnja u 11.00, otvorenje izložbe

27. svibnja


Vela placa & Galerija Decumanus, 20.00
Proslava 140. godišnjice Jedriličarskog Kluba Plav Krk
→ podizanje klupske zastave na gradski jarbol
→ svečana sjednica skupštine Kluba
→ predstavljanje monografije 140 godina Jeriličarskog kluba Plav Krk

27. svibnja - 03. lipnja

Galerija Decumanus
140 godina Jeriličarskog kluba Plav Krk, prigodna izložba
→ pon. - ned. 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00

30. svibnja - 04. lipnja

Wakeboard centar Cable Krk, Dunat
Krk Handi Wake 2016, međunarodno wakeboard natjecanje

03. lipnja

SŠ Hrvatski kralj Zvonimir, 11.00
Slovim i glagoljam, literarno-glazbeni program povodom Dana škole

03. - 09. lipnja

Galerija Decumanus
Izložba ekologijom inspiriranih fotografskih radova
→ 03. lipnja u 20.00, otvorenje izložbe
→ proglašenje pobjednika natječaja TKD Ponikve eko otok Krk
→ pon. - sub. 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00

04. lipnja

Boćalište SRC Josip Uravić Pepi, 12.00
Dan grada Krka 2016., boćarski turnir

Krčka katedrala, 19.00
Svečana koncelebrirana sv. misa
→ misu predvodi msgr. Jure Bogdan, vojni biskup u republici hrvatskoj

Riva, Vela placa & Trg Kamplin, 20.30
Nastup Gradske glazbe Krk i Folklornog društva Poljica

Trg Kamplin, 21.00
Primorska noć, koncert
→ Karin Kuljanić & Mario Battifiaca

05. lipnja

Crkva Gospe od Zdravlja, 20.00
Sv. Kvirinu na dar, koncert
→ Gradski pjevački zbor Krk & Klapa Kaštadi

10. - 30. lipnja

Galerija Decumanus
U kontrapunktu: Preklapanja, izložba Andree Staničić & Igora Gržetića
→ 10. lipnja u 21.00, otvorenje izložbe
→ pon. - sub. 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00

 

Organizator:

Centar za kulturu Grada Krka
051 220 041 / kultura@gradkrk.net

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture