Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Creski muzej - izložba: Krešimir Trumbetaš / Skulpture, crteži i grafike

01.08.2016. - 15.08.2016. / Cres

Hrvatski muzej naivne umjetnosti iz Zagreba predstavlja izložbu Krešimir Trumbetaš / Skulpture, crteži i grafike, koja će se otvoriti u Creskom muzeju u Cresu, u srijedu, 15. lipnja 2016. u 19 sati.

Izložbom će se prezentirati izbor od 12 Trumbetaševih skulptura, 7 crteža i 3 grafike, nastalih u razdoblju od osamdesetih godina do danas, s naglaskom na novijim radovima. Glavna je tema kojom se bave Trumbetaševe skulpture problem međuljudske komunikacije, dok u crtežima i grafikama dominira intimna tematika. U svim radovima senzibilno bilježenje psiho-emocionalnih stanja i impresija odnosi apsolutnu prevagu pred predočenjem fizičke stvarnosti. Skulpture se sastoje od antropomorfnih, bijelo obojanih, drvenih figura, koje su poopćeni prikazi bilo kojeg čovjeka, a izražavaju različite veze i odnose koje ljudi uspostavljaju s drugim ljudima kao i s prostorom koji ih okružuje. U crtežima i grafikama, također je riječ o sumarno oblikovanim likovima, pojednostavljenim i jako stiliziranim. Iako izostavlja brojne anatomske detalje u predočenju ljudskih figura, umjetnik pomno bilježi suptilne detalje koji odaju njihova raspoloženja i emocije.

Krešimir Trumbetaš, značajan predstavnik naive, rođen je 1936. u Koprivnici. Diplomirao je geografiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i klarinet na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, te se od 1965. do umirovljenja profesionalno bavio glazbom. Od 1967. kao samouk izrađuje skulpture od drva, crteže i grafike, a izlaže od 1971. Živi u Zagrebu, više mjeseci godišnje redovito provodeći u Cresu.

Izložbom Hrvatski muzej naivne umjetnosti u suradnji s Creskim muzejem obilježava 80. godišnjicu umjetnikova rođenja. Uz izložbu tiskan je katalog, na hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih izloženih radova u boji. Autorica izložbe i kataloga je Svjetlana Sumpor, viša kustosica i voditeljica zbirke HMNU.

Izložba će biti otvorena do 15. kolovoza 2016.

 

Organizator:

Creski muzej
Ribarska ulica 7
51557 Cres
tel. 385 51 344921

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture