Kalendar događanja

Prikaži još događanja

14. Vela umjetnička delavnica

19.06.2016. - 19.06.2016. / Kastav

Ovogodišnja će se Delavnica održati u nedjelju, 19. lipnja s početkom u 9 sati na ulicama i trgovima staroga grada Kastva, točnije na sljedećim lokacijama: Fortica, Trg Istarske vile, Školska ulica, šterne – ispred ulaza u Gradsku upravu Grada Kastva te ulice Zakona kastafskega i Vjekoslava Spinčića do Voltice.

Manifestacija je izložbenoga, prodajnoga i nagradnog karaktera. Cilj joj je obogaćivanje kulturne i turističke ponude, artikuliranje doživljaja Kastva kroz umjetnička djela i aktualni čin stvaranja te revitaliziranje i kulturno oživljavanje prostora stare gradske jezgre.

Za sudionike su previđene dvije nagrade. Prva se nagrada (6000 kuna) dodjeljuje za najbolje umjetničko djelo. Autor sam odabire medij likovnoga izražavanja (slika, crtež, grafika, skulptura, dizajn, primijenjena umjetnost, fotografija). Druga se nagrada (2000 kuna) dodjeljuje u kategoriji EX tempore (koja će se odvijati na prostoru šetnice Fortica). (Pri prijavi je za kategoriju EX tempore neophodno ovjeriti podloge na prijavnom pultu od 9 do 11 sati.)

Svaki se umjetnik može prijaviti u obje kategorije (broj djela nije ograničen) te je obavezan na prijavnicu popisati svoja djela.

Napominje se kako nije dozvoljeno zabijati radove na fasade, te da organizator ne pruža i ne osigurava slikarska postolja i konstrukcije za držanje radova.

Radovi se izlažu na vlastitu odgovornost. Organizator ne snosi odgovornost za nastalu štetu.

Pobjedniku će, uz novčanu nagradu, sljedeće godine biti omogućena samostalna izložba u sklopu izložbenoga programa svečanoga obilježavanja dana zaštitnice grada Kastva Jelenine 2017.

Stručni će žiri u sastavu Ervin Dubrović (predsjednik), Branka Arh i Tamara Mataija (članice) od 17 do 18 sati razgledati izložena djela, usuglasiti stavove i mišljenja te na kraju izabirati najbolje radove.
Dodjela nagrada bit će u 20 sati ispod Gradske lože.

Kao i prethodnih godina, nagrađeni radovi/djela ostaju u vlasništvu organizatora, odnosno pokrovitelja ili sponzora nagrada.

Prijave za sudjelovanje primaju se od 9 do 11 sati na prijavnom pultu ispred Turističkoga ureda Turističke zajednice grada Kastva.

Za daljnje informacije o samoj manifestaciji molimo kontaktirajte:

Turistička zajednica grada Kastva
Trg Matka Laginje 5, 51215 Kastav
telefon: 051 691 425
www.kastav-touristinfo.hr
tz.grada.kastva@ri.t-com.hr

14. Vela umjetnička delavnica - lokacije izlaganja

 

Popratni program manifestacije
Vela umjetnička delavnica je uz izložbe radova popraćena i prigodnim glazbeno-filmskim programom. Stara Gradska loža bit će poprište glazbenih, filmskih i fotografskih uprizorenja.

U 10 sati počinju se prikazivati razglednice i fotografije iz fundusa Muzejske zbirke Kastavštine Kastav od nekad.

Nakon toga slijedi film Ferali autora Damira Sroka, u kojem je na temelju svjedočanstava nekoliko sugovornika opisana Kastavština i njezina svakodnevica od početka 20. stoljeća do Drugoga svjetskog rata. Slijedi film Grad po mjeri čovjeka autora Donalda Vukasa te Gore, va Kastve, dokumentarno-turistički film autorice Ines Greblo u produkciji udruge Kastafsko kulturno leto iz 2007. godine.

Od 15 do 17 sati iz Kastva će se moći čuti zvuci diatonične harmonike Orkestra Nike Polesa, za ovu prigodu sastavljenoga od dvadesetak njegovih učenika, od kojih najmlađi ima samo šest godina. Niko Poles, 26-godišnji Slovenac voditelj je vlastite Šole harmonike i Orkestra Nike Polesa. Redovit je sudionik manifestacije Z armonikun va Kastav, a 2007. godine osvojio je titulu svjetskoga prvaka na diatoničnoj harmonici.

U 20 sati bit će proglašenje pobjednika Vele umjetničke delavnice, nakon čega slijedi nastup riječkoga glazbenika i virtuoza Damira Halilića Hala. Pokretač i umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala redovito koncentrira u Hrvatskoj i inozemstvu i surađuje s najvećim svjetskim imenima fingerstyle-gitare, kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone, Clive Carroll itd., te je i zaslužan što je hrvatska publika po prvi put imala prilike čuti ove izvođače. Dosad je najveće priznanje njegova rada nagrada Porin za instrumentalni album Mare Nostrum (Croatia Records), koji je snimljen u Londonu u produkciji legendarnoga B. J. Colea.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture