Kalendar događanja

Prikaži još događanja

ŠTORIJA O GALIJI CRISTO RESSUSSITATO - obilježavanje 440. Godišnjice Lepantske bitke

06.10.2011. - 07.10.2011. / Krk

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571., u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist). U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepant) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povod za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u to doba, njegova života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimnu pomorsku tradiciju 2008. godine pokrenut je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato.
 
S hrvatske obale Jadrana u Lepantskoj bitki sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, a sveukupni broj naših vojnika posade i galijota bio je veći od 6 000. Također zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga kako u floti tako i u ljudstvu činile krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovjedao Ivan de Dominis. Papa Pio V u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80 000 ljudi, a među njima 30 000 vojnika te 50 000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, dvadeset i osma u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom krilu omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Ono što znamo o krčkoj galiji jest to da je potonula za vrijeme borbe. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, što je konačno označilo kraj turske dominacije na Mediteranu.

Program:

06. 10. 2011. (četvrtak), Koktel bar Volsonis, 18.00 sati
Promocija omotnice s prigodnim motivom galije trireme
Dana 07. listopada sve pošiljke krčke pošte pečatirati će se prigodnim pečatom s motivom galije trireme koja je ujedno i motiv milenijske fotografije.

06. 10. 2011. (četvrtak), Galerija Decumanus, 19.00 sati
Izložba 'Pomorstvo Boke Kotorske za vrijeme Venecijanske uprave 1420. - 1797.'
Izložba eksponata Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora s posebnim osvrtom na Lepantsku bitku.
Pokrovitelji izložbe:  Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

07. 10. 2011. (petak), Krčka riva, 12.30
Šime Strikoman - milenijska fotografija; krčka galija trirema

07. 10. 2011. (petak), Krčka katedrala, 19.00 sati
Misa za sve poginule u bitki kod Lepanta

07. 10. 2011. (petak), Koktel bar Volsonis, 20.00 sati
Predstavljanje knjige Željka Brguljana 'Pomorstvo Boke na slikama Bazija Ivankovića' koju izdaje Hrvatska bratovština 'Bokeljska mornarica 809' iz Zagreba

07. 10. 2011. (petak), Koktel bar Volsonis, 20.30 sati
Galijotska večer uz prigodan glazbeni program i degustaciju galijotskih ića i pića po promotivnim cijenama

Od 05. do 14. 10. - mogućnost razgledavanja groba zapovjednika krčke galije 'Cristo Ressussitato' soprakomita Ljudevita Čikute


Pokrovitelji programa:        
Ministarstvo kulture Crne Gore
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Primorsko-goranska županija
Grad Krk

Sponzori:   
Turistička zajednica Grada Krka
Valamar Hotels & Resorts

Organizator:   
Grad Krk 
Pomorski muzej Crne Gore - Kotor
Centar za kulturu Grada Krka
Filatelističko društvo Krk    


Plakat >>  www.kvarner.hr/pdf/28plakat.pdf
Pozivnica >>  www.kvarner.hr/pdf/28pozivnica.pdf  


Promjena programa:

Galijotska večer predviđena za petak 07. listopada, zbog vremenskih prilika/neprilika održati će se u vrtu Koktel bara 'Volsonis'. Pozivamo sve Krčane i goste da večeras dođu u 'Volsonis' na Galijotsku večer. Dođite, te se uz galijotsku maneštru, vino i klapu zajedno oprostimo od ljeta!
 
Snimanje milenijske fotografije, zbog loše prognoze, odgađa se za petak 01. lipnja naredne godine u sklopu programa Dana grada, a s istim motivom!
 

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture