Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Štorija o galiji Cristo Ressussitato

06.10.2016. - 09.10.2016. / Krk

Štorija o galiji Cristo Ressussitato: Proslava 445. godišnjice Lepantske bitke

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke.

S istočne obale Jadrana u tom slavnom okršaju sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, pored kojih i krčka. Također, zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga hrvatskih gradova u floti i ljudstvu činile upravo krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Cicute (Čikute), cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovjedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, 28 u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu.

445. godišnjica Lepantske bitke


Krčka proslava 445. godišnjice Lepantske bitke započet će upravo 07. listopada, i to predstavljanjem dvaju kulturno-povijesnih vodiča - Otok Krk u srednjem vijeku i Grad Krk u srednjem vijeku - čije retke potpisuje Marijan Bradanović, a što su nedavno objavljeni u nakladi Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split. Navedene će publikacije u prostoru Volsonis bara zajednički predstaviti dr. sc. Ante Milošević i prof. Danijel Ciković. Nakon mise posvećene poginulima u tom povijesno itekako relevantnom pomorskom okršaju, koja će se, kao i dosad, služiti u Krčkoj katedrali, slijedi predstavljanje knjige Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća autora Mladena Bastijanića Cicute, čije je izdavanje u djelo proveo Centar za kulturu Grada Krka. Prema riječima recenzenta - dr. sc. Slavena Bertoše, autor je koristeći se raznovrsnim gradivom iz arhiva i postojećom literaturuom, ovim rukopisom osvijetlio važan segment krčke prošlosti: povezanost s obitelji Cicuta koja je u povijesti jadranskog i sredozemnog prostora odigrala vrlo značajnu, a dosad nedovoljno istraženu i relativno slabo poznatu ulogu. Knjiga, stoga, predstavlja prvo sustavno i detaljno istraživanje te prvu monografiju o navedenoj obitelji, koja donosi niz novih podataka te ih znalački uklapa u suvremeni kontekst krčke povijesti i kulture, čime daje nov i divljenja vrijedan stručni doprinos regionalnoj i nacionalnoj historiografiji, ali i svima onima koje zanima naše kulturno-povijesno nasljeđe i njegovo čuvanje za buduća pokoljenja. O knjizi će, također u Volsonis baru, kazivati recenzenti dr. sc. Slaven Bertoša i dr. sc. Tea Perinčić.

140 godina Jedriličarskog kluba Plav

Manifestacija se, 08. listopada, nastavlja otvorenjem izložbe 140 godina Jedriličarskog kluba Plav u gradu Krku, koja će sve do 30. listopada biti postavljena u Galeriji Decumanus. Pored fotografskog ciklusa koji će pružiti uvid u bogatu povijest najstarijeg jedriličarskog udruženja uzimajući u obzir obje strane jadranska, izložbom će biti obuhvaćena i najznačajnija odličja što su ih tijekom godina prikupili krčki jedriličari, zajedno s vrijednim memorabilijama. Naime, Jedriličarski klub Plav osnovan je 29. svibnja 1876., dobivši ime po arhaičnom i danas posve zaboravljenom hrvatskom nazivu za brod. Nakon što je tijekom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća udruženje proživjelo svoju renesansu, uslijedio je razdoblje zatišja, da bismo nakon 1975. godine mogli govoriti o revitalizaciji jeriličarskog sporta. Otad, pa sve do danas Plav bilježi kontinuiranu aktivnost, postižući iznimne rezultate ne samo na moru već i u podizanju novih generacija jedriličara, a nakon 1998. u njegovom je fokusu sve više i revitalizacija otočnog pomorskog, brodograđevnog i ribarskog nasljeđa. Po završetku svečanosti u Decumanusu, program se, u Volsonis baru, nastavlja Galijotskom večeri uz živu bel canto svirku.

Šetnja do zavjetne kapelice obitelji Cicuta

Završnica Štorije o galiji, 09. listopada, donosi vođenu šetnju do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Cicuta. Nakon što se svi šetači okupe na Gradskoj rivi, u pratnji vodiča krenut će do tog danas relativno slabo znanog, ali vrlo slikovitog lokaliteta, s time da je povratak u Krk predviđen brodom, i to s pristaništa Valbiska. Kotizacija za ovu pješačku turu iznosi 40,00 kn, a prijave se vrše sve do 07. listopada, telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.
Uz sve to, u vrijeme trajanja manifestacije za čiju je organizaciju zadužen Centar za kulturu Grada Krka, od 05. do 10. listopada, uz grob Ljudevita Cicute u Krčkoj katedrali bit će postavljen informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika.

PROGRAM:

07. 10. 2016., petak

Koktel bar Volsonis, 18.00
Predstavljanje kulturno-povijesnih vodiča Otok Krk u srednjem vijeku i Grad Krk u srednjem vijeku autora Marijana Bradanovića

Vodiče će predstaviti: dr. sc. Ante Milošević i prof. Danijel Ciković

Krčka katedrala, 19.00
Misa za sve poginule u Lepantskoj bitki

Koktel bar Volsonis, 20.00
Predstavljanje knjige Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća, autora Mladena Bastijanića Cicute

Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Slaven Bertoša i dr. sc. Tea Perinčić.

08. 10. 2016., subota

Galerija Decumanus, 19.00
Otvorenje izložbe 140 godina Jedriličarskog kluba Plav u gradu Krku

Izložbu razgledajte: 08. - 30. 10. 2016.
Radno vrijeme galerije: pon. - pet. 10.00 - 12.00; 17.00 - 19.00

Koktel bar Volsonis, 20.00
Galijotska večer uz prigodan glazbeni program

09. 10. 2016., nedjelja

Vođena šetnja do kapelice sv. Nikole na Biski, zavjetne kapelice obitelji Cicuta

09.00 naplata kotizacije, Riva (Sunčani sat)
10.00 polazak, Riva (Sunčani sat)
12.30 Biska, kapelica sv. Nikole
14.00 povratak brodom u Krk, Valbiska

Kotizacija vođene šetnje iznosi 40,00 kn, a uključuje prijevoz brodom.
Prijave za izlet vrše se do 07. 10., mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.

05. - 10. 10. 2016.

Uz grob Ljudevita Cicute u Krčkoj katedrali bit će postavljen informativni pano s deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika

 

Organizatori:
Centar za kulturu Grada Krka
051 220 041 | kultura@gradkrk.net

Turistička zajednica grada Krka

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture