Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Otvoreno prvenstvo Republike Hrvatske u podvodnoj fotografiji

14.10.2016. - 16.10.2016. / Kostrena

 

HRVATSKI RONILAČKI SAVEZ
i
Klub podvodnih aktivnosti „Kostrena“
kao organizatori i domaćini

uz suradnju
Ronilačkog centra "Marco Polo"

o r g a n i z i r a j u
OTVORENO PRVENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE
U PODVODNOJ FOTOGRAFIJI
koje će se održati na
Rijeci, od 14. do 16. listopad 2016.

1. Program natjecanja:


PETAK - 14. listopada
18:00 - 20:00 Dolazak i verifikacija natjecatelja i modela u Ronilačkom centru „Marko Polo“ Rijeka – bazeni Kantrida, Podkoludricu 2

NAPOMENA: natjecatelji koji ne mogu doći na verifikaciju 14.listopada isto moraju najaviti vodstvu natjecanja i svoje dokumente predati vodstvu natjecanja 15.listopada u 08.00 sati – bez zakašnjenja!

SUBOTA -15. listopada
7:30 - 9:00 Verifikacija natjecatelja i modela – formatiranje memorijskih kartica
9:00 - 9:30 Otvaranje natjecanja
10:00 - 11:30 Natjecanje - 1. uron:.
11:30 - 14:00 Odmor
14:00 - 15:30 Natjecanje - 2. uron: .
15:30 - 16:00 Predaja memorijskih kartica
16:00 - 16:30 Vraćanje memorijskih kartica natjecateljima
16:30 - 18:30 Odabir fotografija za žiriranje
18:30 - Predaja odabranih fotografija organizatoru (1 po kategoriji)
20:30 - Zajedničko druženje uz večeru

NEDJELJA- 16. listopada
9:00 - 13:00 Slobodni zaroni ispred centra
9:00 - 13,00 Žiriranje
13:30 - Proglašenje rezultata sa projekcijom, podjela nagrada i domjenak


2. Pravo sudjelovanja
Pravo sudjelovanja na Državnom prvenstvu Republike Hrvatske imaju svi ronioci s minimalno CMAS-HRS R1 ronilačkom kategorijom ili ekvivalentnom kvalifikacijom drugih ronilačkih asocijacija, koji pri verifikaciji moraju predočiti sljedeće:
1. Važeću člansku iskaznicu jednog od klubova učlanjenih u HRS za tekuću godinu,
2. Ovjereni važeći liječnički pregled za sve natjecatelje i modele ne stariji od 6 mjeseci (sukladno Zakonu o športu),
3. Potpisanu izjavu o oslobađanju odgovornosti,
4. Potvrdu o uplaćenoj kotizaciji - pristupnini
U otvorenom dijelu Prvenstva Republike Hrvatske pravo sudjelovanja imaju svi ronioci s minimalno CMAS-HRS R1 ronilačkom kategorijom ili ekvivalentnom kvalifikacijom drugih ronilačkih asocijacija koji moraju predočiti:
1. Potpisanu izjavu o oslobađanju odgovornosti,
2. Potvrdu o uplaćenoj kotizaciji - pristupnini
NAPOMENA: Natjecatelji i modeli mogu nastupiti s kategorijom R1 uz potpisanu posebnu izjavu odgovornosti da će roniti do dubine odgovarajuće za njihovu kategoriju.


2. Ronilačka oprema
Natjecatelj i model (ili drugi natjecatelj) moraju imati svu potrebnu opremu za sigurno ronjenje: kompenzator plovnosti, rezervni izvor zraka – oktopus ili drugi regulator, manometar, dubinomjer, ronilački sat i dekompresijske tablice ili umjesto tri zadnja elementa može imati ronilačko računalo. Po izboru ekipe, model može biti opremljen opremom za ronjenje na dah. Dozvoljena je uporaba ronilačkih aparata otvorenog tipa na zrak ili nitrox, isključivo uz važeći atest. Ukoliko netko od natjecatelja ili modela roni s nitrox mješavinom mora predočiti brevet o položenoj specijalnosti - nitrox ronioc. Organizator ima pravo provjere ispravnosti opreme i smjese udisajnog medija. Upotreba zatvorenih i poluzatvorenih sistema za disanje (rebreathera - CCR) nije dozvoljena za vrijeme natjecanja.
Natjecatelji trebaju sa sobom ponijeti pune ronilačke boce za prvo ronjenje. Ukoliko neko od natjecatelja nije u mogućnosti donesti svoju ronilačku bocu domaćin će mu osigurati ronilačku 15/200 litarsku bocu (potrebno najaviti najmanje 7 dana unaprijed!).


3. Fotografska oprema i natjecateljske kategorije

Dozvoljena je uporaba isključivo digitalnih fotografskih aparata bilo kojeg tipa - digitalni refleksni (DSLR) ili kompaktni fotoaparat, podvodni-amfibijski ili nadvodni u podvodnome kućištu. Dozvoljena je uporaba svih tipova bljeskalica, dodatne rasvjete, objektiva, efekt-leća, dodatnih leća ili tubusa te druge dodatne foto-opreme.
Natjecatelji donose vlastitu praznu memorijsku karticu sa jednom svojom slikom portreta i daju je organizatoru na provjeru prije početka natjecanja. Svi natjecatelji snimaju snimke u obvezatnom JPEG formatu. Snimanje snimaka u paralelnim formatima (NEF, RAW i sl.) za vlastite potrebe je dozvoljeno, ali snimke u tim formatima ne predaju se na ocjenjivanje. Radi moguće neusklađenosti između digitalnog aparata i računala organizatora, natjecateljima se preporuča da sa sobom donesu USB kabel za fotoaparat odnosno program za preuzimanje snimaka iz aparata u računalo.
Fotografi se na natjecanje mogu prijaviti u jednu od dvije natjecateljske kategorije:
• DSLR (digitalni refleksni fotografski aparati)
• KOMPAKT (digitalni kompaktni fotografski aparati).


4. Fotografije - tematika
Cilj natjecatelja je snimiti tehnički ispravne i umjetnički (kompozicijski) što ljepše fotografije na tri zadane teme: fotografija podmorskog ambijenta, fotografija ribe i makro fotografija.
Fotografija podmorskog ambijenta
Cilj je snimiti širokokutnu fotografiju koja naglašava ljepotu prirodnog podvodnog ambijenta, a uz motiv prirodnog ambijenta može biti i model ili silueta modela. Fotografija treba biti snimljena širokokutnim objektivima ili objektivima tipa "riblje oko". Dozvoljeni su snimci na površini, pri čemu najmanje 50% fotografije mora biti podvodno. Nije dozvoljeno donošenje predmeta pod morsku površinu i zahvati u promjeni nađenoga ambijenta. Svaki fotograf može imati najviše jednog suradnika – modela. Dva natjecatelja iz istog kluba bez modela mogu biti model jedan drugome. Dva natjecatelja iz istog kluba mogu imati jednog modela. Zabranjeno je snimati modele ili natjecatelje iz drugih klubova (ekipa).
Fotografija ribe
Cilj je napraviti što ljepšu fotografiju čiji je glavni objekt riba (Pisces). Može se snimiti riblji portret cijela riba ili jato riba tako da se dobije tehnički korektna i umjetnički što bolja fotografija. Nije dozvoljeno mijenjati prirodni ambijent, hraniti ribe, preseljavati morske organizme ili uništavati bilo koji dio flore i faune. U fotografiju ribe ne ulazi fotografija detalja ribe: oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji drugi detalj tijela ribe, odnosno takva fotografija spada u kategoriju makro.
Makro fotografija
Cilj je snimiti što ljepšu fotografiju sitnih živih organizama ili detalja podvodne flore i faune. Potrebno je snimiti fotografiju koja prikazuje površinu manju od približno 100 x 150 mm. U makro fotografiju ulazi i fotografija detalja ribe: oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji drugi detalj tijela ribe. Nije dozvoljeno preseljavati morske organizme ili uništavati bilo koji dio flore i faune. U koliko natjecatelj pomiče morske organizme u njima neprirodno stanište a to na fotografiji uoči stručni žiri, takva fotografija biti će diskvalificirana.

 

5. Natjecanje
Svi natjecatelji za fotografiranje imaju na raspolaganju dva termina u trajanju od 90 minuta. U svakom terminu mogu više puta uroniti i izroniti i mijenjati konfiguraciju fotografske opreme, pri čemu ne smiju odstupiti od standarda za sigurno ronjenje. Rizično ronjenje za sobom povlači diskvalifikaciju natjecatelja. Prije promjene konfiguracije ili podešenja opreme natjecatelji se moraju javiti kontroloru na kopnu. Maksimalna dubina ronjenja limitirana je prema ronilačkoj kategoriji, a maksimalna je 30 metara. Dubina će biti kontrolirana iz osobnih ronilačkih računala ili dubinomjera svakog pojedinog natjecatelja.
Natjecatelji poslije drugog izrona organizatoru predaju karticu s najviše 120 snimaka radi kopiranja, pri čemu prvi snimak određuje organizator natjecanja. U slučaju da natjecatelj preda karticu sa više od 120 snimaka, organizator će izbrisati prekobrojne snimke.
Dozvoljene su višestruke ekspozicije ili preklapanje dvije ili više snimaka (Image overlay i slično). Dodatna obrada fotografija u aparatu (crop, toniranje i slično) dozvoljena je samo za vrijeme ronjenja, do izrona. Fotografije moraju biti snimane u maksimalnoj rezoluciji fotoaparata.
Svi natjecatelji obavljaju odabir snimaka na računalu organizatora ili na vlastitom računalu. Natjecatelji imaju na raspolaganju 120 minuta za odabir fotografija na svom računalu.
Natjecatelji će predati na ocjenjivanje jednu (1) fotografiju za svaku pojedinu temu.
Svaka fotografija mora biti zapamćena u zasebnu datoteku. Natjecatelji predaju organizatoru samo nazive datoteka (fotografija) u JPEG formatu koje su odabrali, upisane u obrazac organizatora. Natjecatelji pri predaji naziva datoteka mogu provjeriti da li one odgovaraju odabranim snimkama. Organizator će po želji i naputku natjecatelja okrenuti odabranu snimku (okomito ili vodoravno, odnosno zrcalno).
Prilikom predaje fotografija na žiriranje datoteka za svaku pojedinu fotografiju biti će preimenovana na način da je svako ime sastavljeno od brojčano-slovne oznake pri čemu je na prvom mjestu redni broj natjecatelja, a zatim slijedi slovo s oznakom teme (A - podvodni ambijent, R - riba, M - makro). Primjerice “05A” znači da se radi o fotografiji petog prijavljenog natjecatelja na temu podvodni ambijent.
Organizator će provjeravati autentičnost digitalnih snimaka. Svaka zloupotreba (ubacivanje snimaka koje nisu snimljene na natjecanju i slično) donosi diskvalifikaciju natjecatelja.

 

6. Bodovanje
Žiri ocjenjuje pojedinačne snimke neovisno o kategoriji u kojoj se natječe natjecatelj (DSLR, KOMPAKT). Svakoj fotografiji žiri dodjeljuje ocjenu u rasponu od 1 do 10. Zbroj ocjena fotografija za sve tri teme daje ukupan broj osvojenih bodova natjecatelja. Bodovna ocjena određuje plasman. Natjecatelj sa najvećim zbrojem bodova iz svih kategorija koji se natječe na Državnom prvenstvu Republike Hrvatske u podvodnoj fotografiji biti će proglašen za državnog prvaka u podvodnoj fotografiji. U slučaju da dva natjecatelja imaju jednaki broj bodova, viši plasman osvaja natjecatelj koji ima veći broj viših ocjena. Zbroj bodova dva najuspješnija natjecatelja iz istog kluba određuje plasman u ekipnom poretku. Ovo natjecanje boduje se za izbor natjecatelja u Hrvatsku reprezentaciju u podvodnoj fotografiji.

 

7. Nagrade
Na Otvorenom prvenstvu Republike Hrvatske u podvodnoj fotografiji biti će dodijeljene nagrade za:

 1, 2. i 3. mjesto pojedinačno za Otvoreno prvenstvo Republike Hrvatske (medalje) – kategorija DSLR
 1, 2. i 3. mjesto pojedinačno za Otvoreno prvenstvo Republike Hrvatske (medalje) – kategorija KOMPAKT

 1, 2. i 3. mjesto pojedinačno za Državno prvenstvo Republike Hrvatske (medalje) –kategorija DSLR
 1, 2. i 3. mjesto pojedinačno za Državno prvenstvo Republike Hrvatske (medalje) – kategorija KOMPAKT
 1, 2. i 3. mjesto ekipno za Državno prvenstvo Republike Hrvatske (pokali)

 Najbolja fotografija prvenstva - posebna nagrada

 Natjecateljima će biti uručene i posebne nagrade od strane DC Marco Polo i sponzora

 

8. Prijave
Prijave za natjecanje treba poslati najkasnije do 05.10.2016. godine na adresu Klub podvodnih aktivnosti „Kostrena“,Rožići 3, PP 18, 51221 Kostrena ili na e-mail : joso.bilic1@gmail.com, dodatne informacije mogu se dobiti na istu e-mail adresu ili na broj mobilnog telefona: +385 91 1516 492

 

9. Pristojbe
Pristojba natjecatelja za sve kategorije je 400,00 kuna. Pristojba za model je 100,00 kuna. Pristojba se uplaćuje prilikom prijave na mjestu natjecanja. 

 

10. Diskvalifikacija natjecatelja
Natjecatelj će biti diskvalificiran ako se zatekne van akvatorija natjecanja koje će biti obilježeno signalnim bovama. Također će se diskvalificirti natjecatelj ako prekrši vrijeme ronjenja određeno za natjecanje. U koliko natjecatelj pomiče morske organizme u njima neprirodno stanište, a to na fotografiji uoči stručni žiri, takva fotografija biti će diskvalificirana. Natjecatelj koji prekorači maximalnu dozvoljenu dubinu ronjenja također će biti diskvalificiran.

11. Žalbe
Žalbe se predaju u pisanom obliku povjereniku natjecanja do 30 minuta nakon spornog događaja ili nakon završetka ronjenja tijekom kojega je došlo do spornog događaja. Uz žalbu se plaća pristojba od 200 kn, koja se vraća ukoliko se žalba usvoji. U protivnom sredstva ostaju domaćinu.


12. Autorska prava
Fotografi zadržavaju autorska prava na svoje fotografije. Organizator zadržava pravo korištenja svih fotografija s natjecanja u svrhu promocije podvodne fotografije i ronjenja. Fotografije mogu biti objavljivane u tiskanim izdanjima ili na internetskim stranicama s namjerom predstavljanja pobjedničkih fotografija, promocije natjecanja u podvodnoj fotografiji i promocije Kvarnera na domaćim i stranim tržištima. Sve objave fotografija uključuju navođenje imena i prezimena autora fotografije.

 

13. Odgovornost
Hrvatski ronilački savez i Klub podvodnih aktinosti „Kostrena“ kao organizatori natjecanja i Ronilački centar „Marco Polo“ kao domaćin, otklanjaju svaku odgovornost za naknadu štete koja može proizaći iz ovog natjecanja. Svi natjecatelji nastupaju na vlastitu odgovornost što potvrđuju potpisom izjave odgovornosti.

 

14. Baza i akvatorij natjecanja
Baza natjecanja su prostorije Ronilačkog centra „Marco Polo“ na bazenima Kantrida u Rijeci.
Planirani akvatorij na kojem će se održati natjecanje je aquatorij ispred RC Marko Polo..

Zona ronjenja odrediti će se na početku natjecanja, a ovisiti će o trenutnim vremenskim uvjetima.

 

15. Organizacija natjecanja
Prvenstvo Republike Hrvatske u podvodnoj fotografiji održava se u Rijeci.
Smještaj je moguće organizirati u apartamnima u bližoj okolici RC Marko Polo
Rezervacije smještaja možete napraviti preko stranice www.diving-marcopolo.com pod „SMJEŠTAJ“, gdje ćete nači sve kontakte i sami kontaktirati vlasnike smještaja. Rezervacije smještaja treba napraviti najkasnije do 05.10.2016.

 

16. Ostalo
Natjecateljima koji nemaju svoj model, domaćini mogu uz gore navedenu kotizaciju osigurati model. Molimo da se ovo prethodno najavi.

Učesnici natjecanja mogu u nedjelju upražnjavati ronjenje koristeći usluge Ronilačkog Centra „Marco Polo“ – Ferdinand Hitrec - 091 882 7109, e-mali: hitrecferdo@gmail.com, www.diving-marcopolo.com.

Sve ostale informacije mogu se dobiti na: Klub podvodnih aktinosti „Kostrena“ -JOSIP BILIĆ,, +385 95 1516 492 ili e-mail: joso.bilic1@gmail.com

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture