Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Mikulna 2016

10.12.2016. - 10.12.2016. / Kostrena

Općina Kostrena, Turistička zajednica Općine Kostrena i Komunalno društvo Kostrena i ove godine zajednički organiziraju manifestaciju Mikulna.

U subotu 10. prosinca, od 12 do 20 sati na trgu ispred Sportske dvorane u Kostreni održat će se raznolik program u kojem sudjeluje čitava zajednica.

Program Mikulne započinje u 12 sati, nakon čega slijedi Dječja etno modna revija, nastupi djece iz vrtića i škole i nastupi kostrenskih glazbenika, Klape Trabakul, Katje Budimčić i Ženske vokalne skupine Luštrin. Također, za djecu je organizirano i druženje sa Sv. Nikolom i face painting.
Predstavit će se brojne udruge, klubovi i umjetnici iz Kostrene, a naravno tu će biti i bogata gastronomska ponuda. Za dobru zabavu u drugom dijelu dana zaduženi su Lady Luna i Belfast Food uz voditelja programa Alena Polića.

Svi oni okupit će se na Mikulni, manifestaciji osmišljenoj s plemenitim ciljem. Naime, taj dan oživit će se davno zaboravljeni običaj pomorske Kostrene, a to je običaj sajanja. Sajanje se vršilo na način da su mornari, koji trenutno nisu bili na moru uoči dana sv. Nikole išli od kuće do kuće prikupljali novac, hranu, odjeću te bi dobiveno dijelili onima kojima je to bilo najpotrebnije. Svaka udruga odnosno svaki izlagač na svojem štandu imat će kutiju za donacije u koju posjetitelji mogu ubaciti sredstva kojima žele pomoći, a udruge će im zauzvrat nešto darovati ili uzvratiti pjesmom, plesom, pričom…Toga dana i na takav način svatko može biti dio sajanja. Pomorcima su se, na sreću, uvjeti rada značajno promijenili, više nema potrebe da se za njih saja, no potrebitih u svakom vremenu ima, tako i danas. Pomoć je ovoga puta potrebna odnosno sredstva se skupljaju za dvoje malih sumještana kojima se želi omogućiti kvalitetnije liječenje.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture