Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Koledvanje u Kastvu

06.01.2017. - 06.01.2017. / Kastav

Na blagdan Sveta Tri kralja, u Kastvu se njeguje običaj koledvanja.

U petak, 6. siječnja 2017. godine, članovi muške klape Kastav od 11:30 do 13 sati dvadeset i treći put pohoditi 'grad na brege' kada će župljanima, Kastavcima i svim ljudima dobre volje poželjeti svako dobro u Novoj godini.

Prema ovoj tradicionalnoj čestitarskoj ophodnji kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar obilazit će kuće i sela u Kastavštini i okolici, pjevajući prigodne pjesme. Iako je običaj koledvanja karakterističan i za druge hrvatske krajeve, koledvanje klape Kastav karakteristično je po dva napjeva. Prvi je Koledva iz 19. stoljeća koja započinje stihovima 'Slava na nebu se pjeva', a koju je 1860. godine napisao kastavski župnik Andrija Marot Jurjenić, dok ju je za muški zbor priredio Matko Brajša–Rašan. Upravo tu verziju članovi klape Kastav izvode tijekom koledvanja. Drugi napjev je 'Tri Kralja jahahu', inače poznata narodna božićna pjesma koja se izvodi diljem Hrvatske.

U svakom domu domaćini časte koledvare 'črnim vinom' i 'dobrom rukom' kako bi godina bila 'dobre krvi' i zdravlja za obje strane: 'Na Tri Kraji trebe saki da pije črno vino. Kuliko na Tri Kraji vina popije, tuliko krvi će dobit'.

Posljednji put se na području Kastva koledvalo daleke 1946. godine, kada je među koledvarima bio i inicijator obnovljenog običaja Milivoj Jelovica, inače 90-tih godina prošlog stoljeća predsjednik Kulturno–prosvjetnog društva "Istarska vila" iz Kastva, u okviru kojeg je djelovala tada mlada muška klapa Kastav. Članovima muške klape Kastav pričao je o koledvarskoj tradiciji te ih uputio u pjesme i običaje koji su se u prošlosti odvijali u dotičnoj prigodi. Predvođeni Sašom Matovinom, članovi klape Kastav posegnuli su za uvježbavanjem prigodnih napjeva, odjenuli odore triju kraljeva i 1995. godine krenuli put prvih koledvarskih pohoda nakon 1946. godine. Od tada pa do danas muška klapa Kastav kontinuirano svake godine ide u koledvarske pohode Kastvom, Kastavštinom i šire.

Na koledvarski pohod 'kraljevi' kreću oko 7 sati ujutro i završavaju istoga dana uvečer.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture