Kalendar događanja

Prikaži još događanja

KineDok predstavlja novi film u Palachu - "Cambridge"

06.05.2017. - 06.05.2017. / Rijeka

Udruga Ri Rock poziva vas na besplatnu projekciju bugarskog dokumentarnog filma "Cambridge" 06. 05. u 20h u OKC Palach.

Naslov (originalni): Кеймбридж
Naslov (hrvatski): Cambridge
Vrijeme: 64'
Redateljica: Eldora Traykova
Jezik: bugarski
Godina: 2015.
Zemlja: Bugarska

O filmu:
Bugarsko selo Dolni Tsibar poznato je i kao "romski Cambridge", zbog relativno visokog stupnja obrazovanja pretežno romskog stanovništva. Cambridge prikazuje godinu dana u životu mjesne osnovne škole, gdje se predani nastavnici trude djeci pružiti najbolje moguće obrazovanje unatoč ograničenim sredstvima.
Smirenim promatračkim stilom i bez naracije u offu, autorica Eldora Traykova upoznaje nas sa selom i njegovim stanovnicima. Učitelji, djeca, roditelji i stanovnici govore o svom svakodnevnom životu, podrijetlu i snovima. Kako se priča razvija, postaje nam jasno da je sama škola poput svake druge – okolnosti su ono što je posebno. Rome i dalje tretiraju kao građane drugog reda i svakodnevno ih izlažu diskriminaciji. Roditelji mnoge od te djece rade u drugim državama, a siromaštvo je uobičajena pojava. Djeca stoga moraju biti osobito uspješna ako žele bolju budućnost. Jedan otac ljut je na svoje blizance jer su oboje dobili sve petice i jednu četvorku – a ta bi im niža ocjena mogla ugroziti san o odlasku na fakultet. Za kaznu, ljetne praznike moraju provesti brinući se o kozi.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yNEdDhbhjZY
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1851685888431250/

Ulaz je kao i svaki put - besplatan. 

O KineDoku:
KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova.
Treće izdanje KineDoka u Hrvatskoj donosi niz novih hvaljenih europskih autorskih dokumentaraca. Prikazat će se recentni filmovi, redom premijerno prikazani na prestižnim filmskim festivalima, sa željom da jedinstvene priče i kvalitetni filmovi budu dostupniji i publici u velikim gradovima, ali i onoj u malim mjestima do kojih dokumentarni filmovi teško stižu.

Nakon filma zabava se nastavlja uz Đurđevdan: Gipsy Mafia + Balkan Party
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture