Kalendar događanja

Prikaži još događanja

6. Festival aromaterapije „Apsyrtides“

18.05.2018. - 31.05.2018. / Mali Lošinj

Sudionici će od 18. do 31. svibnja do kroz bogatu ponudu moći sudjelovati na brojnim radionicama, edukacijama i predavanjima o primjeni bilja u svakodnevnom životu, kozmetici i prehrani na prostoru cresko- lošinjskog arhipelaga.

Novost ovogodišnje festivalske ponude je 16 ugostiteljskih objekata koji tijekom festivala nude dva jelovnika (riblji i mesni) s domaćim specijalitetima začinjenim lokalnim biljem te čašom vina, po aktualnoj cijeni od 125,00kn (17eura).

Aromaterapija, zdravlje te upotreba lokalnog bilja u svakodnevnom životu i prehrani ovogodišnje su teme pa će se tako svi zainteresirani moći uživati i sudjelovati u brojnim radionicama, edukacijama i predavanjima. Osam sudionika (Miomirisni otočki vrt, EOPG Kučić, Ruta wool&design, OPG Kuljanić, OŠ M. Martinolića, SŠ A. Haračića, Studio Vita, Lošinj Hotels&Villas) kroz 14 događanja održat će predavanja o primjeni bilja u svakodnevnom životu, kozmetici i prehrani na prostoru Cresko- lošinjskog arhipelaga. Upoznat će koje su se samonikle biljke tradicionalno koristile u prehrani Lošinjana i pučkoj medicini, izrađivat će mirisne šumeće kuglice filcanjem vune i prirodnu kozmetiku, kušati lokalne delicije i koktele pripravljene od autohtonog bilja ili pak isprobati yogijsko spavanje u vrtu okruženi autohtonim lošinjskim mirisnim biljem.

Inače, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja ovaj projekt započeli su 2013. godine edukacijom prvih aromaterapeuta na području Lošinja, nakon čega su u brojnim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, salonima za njegu tijela, hotelima i obrazovnim ustanovama održane radionice aromaterapije. Naziv „Apsyrtides“ potječe iz doba antike, kada su otoci Lošinj i Cres činili cjelinu. Idealan je to naziv obzirom da sudionici festivala potječu upravo s Lošinja i Cresa.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture