Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Tjedan tamnog neba

17.04.2012. - 20.04.2012. / Rijeka

Astronomski centar Rijeka i ove godine organizira manifestaciju Tjedan tamnog neba i to u periodu od 17. do 20. travnja 2012. godine prezentacijom u Velikoj dvorani pod nazivom Ritam života – moderne tehnologije u funkciji razvoja i očuvanja okoline. Predavanje će držati predstavnici Udruge Cezar u suradnji s Astronomskim centrom Rijeka, Rijeka sport d.o.o., s početkom u 20 sati, odmah nakon projekcije redovnog filma u planetariju. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Posjetitelji će moći pogledati i izložbu „Najljepša astrofotografija“ pod pokroviteljstvom British Councila u Hrvatskoj u prostoru Centra. Podsjećamo da   je travanj 2012. godine proglašen Međunarodnim mjesecom astronomije.

 

Manifestaciju Tjedan tamnog neba pokrenula je 2003. godine Međunarodna udruga Dark - Sky (International Dark-Sky Association – IDA), iako se problemom svjetlosnog onečišćenja bavi od svog osnutka, 1988. godine. Pod okriljem UNESCO-a u 2009. – Međunarodnoj godini astronomije (International Year of Astronomy – IYA), Američke astronomske unije te udruge Astronomi bez granica manifestacija se proširila po svijetu, dok je na inicijativu Zvjezdarnice Višnjan u Hrvatskoj   2001. godine osnovana Hrvatska udruga za tamno nebo - Croatian Dark Sky Association (CDSA).

 

Više o svemu saznate na www.astronomski-centar-rijeka.hr i na www.rijeka.hr. Također, informacije se mogu pronaći i na Facebook stranici Astronomski centar Rijeka.

 

 

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture