Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Opatija karneval 2019: 36. Balinjerada

24.02.2019. - 24.02.2019. / Opatija

Opatija spremna za najluđi vikend Pusta uz Balinjeradu

Veliko finale uzbudljivog maškaranog vikenda, ali i programa ovogodišnjeg Karnevala u Opatiji, bit će 36. Balinjerada, jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima koja spaja brzinu spusta niz glavnu opatijsku ulicu i atraktivnost izvedbi i maske. Već od 10 sati glavnom opatijskom ulicom će „zaroštati“ balinjere karića i monopatina, jer tada počinje trening natjecatelja, ali i program „Taxi Balinjerada“ koji omogućuje svim zainteresiranima da isprobaju ovaj uzbudljiv spust uz „mentorstvo“ iskusnih natjecatelja.
Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a nakon natjecatelja na karićima i monopatinama, stazom će proći i „merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama. Uz spretnost i brzinu, nagrade na ovom posebno natjecanju dodijeluju se i za sporost i dob natjecatelja, ali i za poseban pusni duh koji mora krasiti dobitnicu titule Miss Balinjerade. Najljepša merikanska vozila i Miss Balinjerade birat će žiri „Za lepo videt“ u sastavu Vera Aničić, Marina Kirigin i Vladimir Gudac.

Uz tisuće posjetitelja koji se očekuju uz stazu, sudionike Balinjerade u opasnom i uzbudljivom pohodu podržat će „otac Balinjerade“ Duško Jeličić Dule koji će se prvi spustiti niz stazu uz pratnju uvaženih gostiju, ali i nastupiti s grupom Bonaca na pozornici kod starta utrke, gdje će mu se pridružiti voditelj Mario Lipovšek Battifiaca. Na središnjem dijelu staze zasvirat će Le Salpe uz voditeljicu Irenu Grdinić, a kroz cilj će stotine vozača proći uz glazbu grupe Dellboys i duhovite komentare Dražena Turine Šajete.

Nakon utrke, oko 12:30 sati istom rutom proći će i povorka opatijskih karnevalskih grupa, a Balinjerada će završiti u 13 sati „Kukalkom“, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Posebna prometna regulacija

Radi održavanja “Balinjerade 2019.” u nedjelju 24. veljače 2019. godine, od 09 do 15 sati, za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb).

Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.
LINIJE AUTOTROLEJA PROMETUJU:
- LINIJA 32 PROMETUJE NOVOM CESTOM,
- LINIJE 34, 35 i 37 PROMETUJU TRASOM: TRG VLADIMIRA GORTANA - UL. VELOG JOŽE - NOVA CESTA I DALJE REDOVITOM TRASOM.

Ujedno se dana, 24. veljače 2019. godine, od 07 do 15 sati, zabranjuje parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici maršala Tita, na dionici odvijanja ”Balinjerade 2019.”, od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku), do Slatine (ex hotel Zagreb).

Mole se vozači da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije kao i da svoja vozila ne parkiraju na zabranjenim mjestima budući da će se sva vozila, koja se zateknu na mjestima gdje je parkiranje zabranjeno premjestiti „paukom”
.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture