Ove godine 12. po redu Festival šparuga u Lovranu počinje subotu, 14. travnja, a traje do 29.
travnja 2012. U nedjelju 15. 04. 2012. bit će održana glavna fešta na Trgu slobode.
Prvi Festival održan je u travnju 2001., a prvi restoran koji je nudio domaće šparuge je
restoran Riviera iz Lovrana. Njegov vlasnik i kuhar Rutar Josip je uz tradicionalnu fritaju nudio
i druga jela u kombinaciji sa šparugama.
Divlja šparuga koja raste na obroncima Učke poznata je gastronomska delicija, a kvalitetu i
poseban okus daje joj aerosol (kombinacija morskog i planinskog zraka). Veliki je broj
recepata na koji se šparuga može pripremiti, a najpoznatija je "fritaja" (jaja, divlje šparuge i
pršut).
U 12. Festivalu šparuga sudjeluju sljedeći ugostiteljski objekti: restoran Kvarner, hotel
Excelsior, hotel restoran Villa Astra (uz prethodnu najavu i rezervaciju), hotel restoran Draga
di Lovrana, restoran Knezgrad, restoran Riviera, restoran Štanger, restoran Lovranska vrata,
restoran Stari grad, konoba Kali – Medveja, oštarija Bellavista, buffet Stubica, Lovranski pub i
Wine bar Loza.
Nedjelju, 15. travnja 2012. na Trgu slobode održat će se glavna fešta od šparuga sa sljedećim
programom:
17:00 sati grupa „Pešekani“
19:00 sati VELA FRITAJA od 1.000 jaja i 30 kg divljih šparuga u tavi promjera 2
metra koju će spraviti chef Boris Mihovilić
Puhački orkestar Lovran
20:00 sati grupa „Pešekani“
Ukoliko Vam je potrebna popratna fotografija, možete ju izabrati na našim Photonet
stranicama http://opatijariviera.photonet.hr
Organizator: Odbor za turizam i manifestacije Općine Lovran
Izvršni organizator: Turistička zajednica Općine Lovran, ugostiteljski obrt Stari grad i
ugostitelj