Kalendar događanja

Prikaži još događanja

7. XC maraton "Crikvenica"

12.05.2019. - 12.05.2019. / Crikvenica

Proljeće je poznato kao godišnje doba maratona, a Crikvenica kao grad maratona. S obzirom na navedenu činjenicu, proljeće u Crikvenici donosi jednu biciklističku poslasticu, a riječ je o 7. XC maratonu "Crikvenica". Start i cilj maratona su na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. To je utrka koja se boduje za maraton "Husqvarna XCM Kup Hrvatske 2019".

Kategorije natjecatelja koji će sudjelovati na ovogodišnjem maratonu su: XCM (Elite & U23, Žene, Veteran A i Sport), XCP (Veterani B,C,D, Juniori & Juniorke i Rekreativci & Rekreativke 1), XCP (Rekreativci & Rekreativke 2 te Kadeti i Kadetkinje).
Osim staze A i staze B, vozit će se i staza C, koja je prošlogodišnja novina, a namijenjena je prvenstveno rekreativcima i najmlađoj natjecateljskoj kategoriji - Mlađim juniorima (bivša kategorija Kadet). Podsjetimo, duga je 32 km i ima oko 560 m uspona.
Start utrke je na glavnom gradskom trgu te se pod policijskom pratnjom vozi gradskim ulicama prema Grižanama. Staza A kod Gradske sportske dvorane skreće desno na prvi jači uspon uz Kotor te nastavlja preko mjesta Saftići lijevo prema predjelu Peski, Tić i Kalac. Do Kalca odnosno mjesta tiskare 'Glasa Istre' u WW2 je uglavnom uspon po makadamu, a nakon spomenute tiskare dolazi teren sa poprilično zahtjevnim spustom od 26-og do 31-og kilometra. Nakon spusta vozači A staze dolaze ponovno na predio Peski gdje nastavljaju dalje trasom B staze prema Pališinu, Lukovu nakon kojeg slijedi spust prema Grižanima i Kotoru sa konačnim ciljem na Trgu S. Radića u Crikvenici. Maraton ima time limit te će biti isključen svatko tko na posljednju kontrolnu točku (na 23/40-om kilometru) stigne nakon 5:00h od početka maratona. Staza B nakon izlaza iz Crikvenice slijedi stazu 'A' (uspon na Kotor) preko Saftića gdje počinje uspon prema Peskima, Pališinu, Lukovu te se istim putem kao i staza A vraća se prema Crikvenici.
Staza C je namijenjena prvenstveno rekreativcima i najmlađoj natjecateljskoj kategoriji, Mlađim Juniorima (odnosno bivša kategorija Kadet). Ima 32km i oko 560m uspona te nije prezahtjevna za savladati. Ima jednu okrjepnu stanicu u Novom Vinodolskom na 20-om kilometru utrke, nakon čega slijedi zanimljivi četiri kilometra dug "single track" po malo neravnijem primorskom kamenitom terenu. Maraton završava spustom niz Kotor i gradskim ulicama do cilja na Trgu S. Radića.

Program će se održavati prema sljedećem rasporedu:
8:30 - 10 sati – preuzimanje startnih brojeva
10:30 sati – start utrke (A staza)
10:45 sati – start utrke (B staza)
11 sati – start utrke (C staza)
Svi vozači koji nemaju godišnju licencu, a žele se natjecati u kategorijama SPORT, VETERANI ili REKREATIVCI / REKREATIVKE 1 i 2 moraju izraditi jednodnevne licence.

Organizator 7. XC maratona "Crikvenica" je Biciklistički klub "Crikvenica", a suorganizator Hrvatski biciklistički savez.
Pokrovitelji su Grad Crikvenica i Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Sponzori su Adria Casino d.o.o., Auto Marketing d.o.o., Cocktail Bar "Tunar" Selce, "Eko-Murvica" d.o.o., "El bike" Crikvenica, "Jadran" d.d. Crikvenica, "ON-OFF" d.o.o.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture