Kalendar događanja

Prikaži još događanja

"ČAfest - 5. Festival čakavske besedi"

29.08.2019. - 29.08.2019. / Crikvenica

Vrijednost materinskoga jezika i mjesnih govora je neprocjenjiva. Znaju to jako dobro članovi crikveničke Katedre čakavskoga sabora "Kotor", koji već petu godinu zaredom organiziraju festival posvećen čakavskome narječju, odnosno njegovim raznim dijalektima, uglavnom s područja Crikvenice i okolice.

"Čafest - 5. Festival čakavske besedi" održat će se u četvrtak, 29. kolovoza s početkom u 20 sati u centru Crikvenice. Glazbeno-scenski program sa zanimljivim izvođačima i autorima, ujedno i vrijednim čuvarima i promotorima raznih čakavskih govora, vodit će Neven Barac i Lucija Kružić.
Glavni su ciljevi "Čafesta" očuvanje i prezentacija čakavštine, a posebna je vrijednost u tomu što u programu sudjeluju izvođači raznih generacija, od onih iskusnijih pa do mladih naraštaja koji vole svoj kraj i rado se izražavaju na dijalektu.

Zaljubljenike u čakavštinu (od kojih su mnogi i sami izvorni govornici) i sve posjetitelje željne dobre zabave, ugodnog društva i novih znanja ove će godine zabavljati sljedeći izvođači:
KUD „Vatroslav Lisinski“ Crikvenica, KUD „Bribir“ Bribir, KUD „Neven“ Selce, KUD „Antun Barac“ Grižane, KUD „Sveta Jelena“ Dramalj, KUD „Martin Matetić“ Jadranovo, KUD „Sloga“ Hreljin – mješoviti zbor, Udruga umirovljenika „Sunce“ Crikvenica, Slavica Car Frišova, Silvija Mužević, Vlatka Pobor, Chiara Pečaver i Carmen Benić, Slavko Matejčić, Mladen Barac, Damir Maras, Josip Pizent i njegove ribarice.

Ovaj je festival dio programa tradicionalnoga 53. Ribarskoga tjedna u Crikvenici pa prije njegova početka, od 18 sati svakako vrijedi posjetiti i "Feštu od lignji", koja će biti izvrstan gastro uvod u večer prepunu tradicije.


Organizator: Katedra čakavskoga sabora "Kotor" Crikvenica
Pokrovitelji: Turistička zajednica Grada Crikvenice, Grad Crikvenica, "Eko-Murvica" d.o.o.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture