Kalendar događanja

Prikaži još događanja

FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica - Novi Vinodolski

31.08.2019. - 31.08.2019. / Crikvenica

Crikvenica i Novi Vinodolski imati čast ugostiti prvo sportsko natjecanje u vodenim sportovima u Hrvatskoj koje je uključeno u FINA svjetsku federaciju vodenih sportova.

FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica  - Novi Vinodolski iznimno je atraktivan i za natjecatelje i za gledatelje, jer je jedino FINA natjecanje u maratonskom plivanju koje se gotovo u cijelosti pliva uz obalnu šetnicu, pa se skoro cijela utrka od Crikvenice do Novoga Vinodolskoga može pratiti s obale.

Ukupna duljina plivačke staze je 20 km. Start je u 9:30 sati s Vele palade u Crikvenici, pliva se do Kačjaka pa nazad prema Crikvenici, nastavlja prema Selcu i otočiću Sv. Marin u Novom Vinodolskom, a potom se plivači okreću i plivaju do novljanske luke i Marine "Novi", gdje je cilj utrke.
Svaki će plivač imati svoga barkarijola, koji će ga pratiti u brodici od starta do cilja. Očekuje se 24 ili više natjecatelja, a do sada su prijavljeni plivači iz Argentine, Brazila, Kanade, Italije, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Prijavljeni plivači predstavljaju sam vrh svjetskog daljinskog plivanja te su nositelji brojnih medalja sa svjetskih, europskih i olimpijskih natjecanja i pobjednici svjetskog kupa.

Svečano izvlačenje startnih brojeva održat će se u petak, 30. kolovoza u 20 sati, a proglašenje pobjednika je u subotu, 31. kolovoza nakon 20 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici u okviru programa 53. Ribarski tjedan.

Plivački maraton Crikvenica - Novi Vinodolski uvršten je u kalendar FINA Ultramarathon serije u 2019. godini, a budući da u Hrvatskoj do sada nije održano niti jedno FINA (svjetsko) natjecanje u vodenim sportovima, njegovo je uspješno održavanje važno i za bazensko plivanje, vaterpolo, skokove te sinkronizirano plivanje. FINA Plivački Ultramaraton Grand Prix Croatia Crikvenica -Novi Vinodolski uvrstit će Hrvatsku i Jadran na popis poželjnih destinacija za organizaciju svjetskih natjecanja u daljinskom plivanju. Zahvaljujući vrlo povoljnoj klimi, na Jadranu se od travnja do prosinca mogu organizirati vrhunske sportske utrke, a rekreativne tijekom zimskoga perioda (što je uobičajeno u sjevernim zemljama Europe, Kanadi itd.). Upravo iz tog razloga ovaj maraton nema samo sportsku i edukativnu ulogu, nego je važan i u gospodarskom i turističkom kontekstu te ima promotivni značaj u sklopu projekta "Kvarner European Aquatics Region".

 

Organizator: Hrvatski savez daljinskog plivanja
Suorganizatori i pokrovitelji: Turistička zajednica Grada Crikvenice, Grad Crikvenica, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, Grad Novi Vinodolski, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Hrvatski olimpijski odbor, Hotel Lišanj Novi Vinodolski, Wyndham Grand Novi Vinodolski Resort, Lidl, Marina Novi, Mitan Marina, Sedam IT, Irata, JK-YC Jadro, JD Val.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture