Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Astronomski centar Rijeka - program za prosinac 2020

01.12.2020. - 31.12.2020. / Rijeka

Predstavljamo tjedni program Astronomskog centra Rijeka za period od 1. do 31. prosinca 2020. godine:

Sat  Utorak  Srijeda  Četvrtak  Petak  Subota 
11         Matineje za djecu:
Naša zvijezda Sunce (4+) 
18 Film:
Utrka do Zemlje (6+)
Live prezentacija:
Robotizirani istraživači Marsa (+9)
     
19:30     Live prezentacija:
Do Mjeseca i dalje (+9)  
 Live prezentacija
Božić u planetariju – adventsko nebo (+11)
04.,11. i 18.12.
NOVI PAKET: Put u nepoznato
Film: Vibrato (11+) + live show Od zvijezda do crnih rupa 

Izvanredni program:
**Za organizirane grupe od min. 8 osoba - po dogovoru na 051 455 700 ili astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr

Izvanredni i tematski program:
- Povodom Mjeseca astronautike Astronomski centar Rijeka organizirati će: utorkom (18 sati) te srijedom i četvrtkom (19:30 sati) programe posvećene temama astronautike. Više i o drugim prigodnim programima u Mjesecu astronautike pratite na: https://www.rijekasport.hr/hr/astronomski-centar-rijeka/novosti i https://www.facebook.com/Astronomski-centar-Rijeka.
- Praznici u ACR: Dinodetrektiv gledaonica filma Put u svijet dinosaura, 29. i 30. prosinca 2020. i 05. do 08. siječnja 2021. godine od utorka do petka s početkom u 17 sati.

Božić u planetariju – adventsko nebo: I ove godine u Astronomskom centru Rijeka prikazivati će se prigodni program tijekom blagdana, Božić u planetariju. Ovogodišnje izdanje, Adventsko nebo, sastoji se od tri dijela, a preporuča se starijima od 10 godina.
U prvom dijelu posjetitelji će moći uživati u najljepšem scenariju našeg planeta - noćnom nebu, slušajuć svemirske zvukove iz dalekih svjetova poput Saturna i njegovih prstenova, Urana ili prirodnih satelita Mirande, Ia i drugih. Akustična kupla planetarija omogućiti će posjetiteljima da na jedinstveni način dožive zabilježene zvukove iz svemira: elektromagnetske vibracije u rasponu od 20 do 20 000 HZ ljudskog sluha s interakcijom nabijenih elektromagnetskih čestica od Sunčevog vjetra, ionosfere i planetarne magnetosfere.
U drugom dijelu programa posjetitelji će moći upoznati krasote zimskog noćnog neba, posebno onih nebeskih tijela koja će se moći promatrati na nabu iznad Rijeke u Badnjoj večeri.
U posljednjem dijelu programa gledatelji mogu pogledati kratki film Valcer zvjezdanih plesača. Neprekidno gibanje planeta, zvijezda i zviježđa u Svemiru posjetitelji će moći doživjeti u svečanom obliku uz glazbenu podlogu gudačkog orkestra te će u njemu uživati svi ljubitelji glazbe i umjetnosti.

Put u nepoznato – Od zvijezda do crnih rupa: U 18. stoljeću znanstvenici su predviđali postojanje tamnih zvjezda sa snažnom gravitacijom koje privlače okolnu materiju i ne dozvoljava joj da se udalji. U tridesetim godinama prošlog stoljeća počela se prihvaćati ideja o postojanju takvih gravitacijskih objekata nakon Einsteinove Opće teorije relativnosti. Takvi objekti nazvani su "crne rupe".
Crne rupe su zanimljive svemirske pojave. Što su crne rupe, kako nastaju, gdje ih i kako pronaći? Dali ih je moguće vidjeti ili čak i snimiti? Sve to i više, moći ćet ćete saznati kroz novu live planetarij prezentaciju Od zvijezda do crnih rupa.
Paket program Put u nepoznato sastoji se od projekcije filma Vibrato i live prezentacije Od zvijezda do crnih rupa, a namijenjena je odrasloj publici.


Posebni privremeni uvjeti za posjete Astronomskom centru Rijeka
Shodno novim mjerama protiv koronavirusa od 28. studenoga 2020. godine:
• U Astronomskom centra Rijeka nastavljaju se odvijati programi za javnost do 20 posjetitelja u digitalnom planetariju i velikoj dvorani za predavanja uz osigurane uvjete socijalnog distanciranja, obavezno nošenje maskica i mjerenja temperature;
• Savjetujemo prethodnu rezervaciju mjesta na svim programima;
• PRIVREMENO RADNO VRIJEME CENTRA ZA GRAĐANSTVO: sat vremena prije početka i sat vremena nakon početka redovnog programa u planetariju i velikoj dvorani za predavanja. Utorkom i srijedom od 17 do 20 sati, četvrtkom, petkom i subotom od 18:30 do 21:30 sati te subotom od 10 do 13 sati;
• Za posjete grupa od min. 8 do max. 20 posjetitelja mogući su dolasci uz potrebni prethodni dogovor na 051 455 700;
• ODRŽAVANJE DJEČJIH RADIONICA I ROĐENDANA ODGAĐA SE DO DALJNJEGA;
• pri ulasku u prostore Centar potrebno je dezinficirati ruke i obuću osiguranim sredstvima;
• posjetitelji su obavezni nositi maske i druga pokrivala za usta i nos;
• u prostor prodaje ulaznica dozvoljen je pojedinačni ulaz;
• posjetitelje molimo da prema mogućnostima pripreme točni iznos novca prilikom kupnje ulaznica;
• posjetitelje molimo da što manje dodiruju površine, izložene plakate, eksponate i sl.;
• gore navedeni posebni privremeni uvjeti primjenjuju se prema preporukama HZJZ.

Prodaja ulaznica:
Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.); Sveti Križ 33, Rijeka
www.mojekarte.hr

Kontakt:
• T. 051 455 700; F. 051 455 701
astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture