Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Krčka jedra

13.08.2021. - 15.08.2021. / Krk

Krčka jedra, prva je i najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana, a održava se uvijek na isti datum, 15. kolovoza.

Krčka jedra po prvi su put zaplovila još 1998. godine, idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba "Plav" iz Krka, najstarijeg takvog udruženja na Jadranu osnovanog davne 1876. godine.

Regata je s vremenom prerasla u trodnevno događanje s bogatim sportskim, zabavnim i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorstvo otoka Krka, koje je je danas dio interpretacijskih manifestacija organiziranih u okviru programa Interreg V-A Italija - Hrvatska, tematika kojih je u funkciji realizacije temeljnih ciljeva projekta "Arca Adriatica": očuvanje, revitalizacija i turistička valorizacija pomorske baštine.

U organizaciji JK Plav, TZ Grada Krka, Grada Krka i partnera, Krčka će jedra ove godine doživjeti svoje 24. izdanje. Program manifestacije je i ove godine bogat i sadržajan, a istovremeno zadovoljava stroge epidemiološke kriterije uvjetovane za organizaciju interpretacijskih manifestacija u okviru programa Interreg V-A Italija- Hrvatska.

Tijekom tri dana manifestacije posjetitelji će moći pogledati atraktivnu izložbu fotografija maritimnih motiva i istražiti bogatu gastronomsku ponudu jela na bazi ribe u krčkim ugostiteljskim objektima.

Edukativni dio programa održat će se 13. kolovoza u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, smještenom u srcu krčke starogradske jezgre. Centar se sastoji od muzeološkog postava brodarstva, brodogradnje i ribarstva na području otoka Krka, te izdvojene radionice Željka Skomeršića, višestruko nagrađivanog maketara brodova, kolekcionara i velikog zaljubljenika u pomorstvo i more.

Zabavni program manifestacije ove će se godine održati u vidu promenadnih nastupa, a nakon prošlogodišnje pauze, drugog dana manifestacije, uoči blagdana Vele Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki - noćno jedrenje tradicijskih barki uz glazbeno poetski recital, koji će izvesti Antun i Petromil Stašić.

Centralno događanje manifestacije, regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se tradicionalno na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, a start je točno u podne, na dvanaesti otkucaj zvona sa krčkog zvonika. 

https://experiencekrk.com

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture