Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja - prosinac

01.12.2021. - 01.01.2022. / Rijeka

Ulaz u Muzej moguć je samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.

 

PROGRAM ZA PROSINAC 2021:

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16 sati; utorak – subota od 9 do 20 sati, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
www.ppmhp.hr
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

IZLOŽBA
NAJDUŽE PUTOVANJE – PRVA PLOVIDBA OKO SVIJETA
organizatori: Španjolska kulturna akcija i Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
kustosi izložbe: Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez (Archivo General de Indias), Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias) 
Otvorenje izložbe: 2. prosinca 2021.
Izložba se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka može razgledati do 5. siječnja 2022.

Prije 500 godina u Sevilli (Španjolska) je započelo putovanje koje je čovječanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog Istoka i Začinskih otoka dotad neistraženim putem ploveći preko Atlantskog oceana na zapad. Putovanje je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine  poslije, tj. 1522., Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljavanje svijeta. Izložba kronološki opisuje tijek pothvata – njegovu organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojeva, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o dotad nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti.  
Od pet brodova koji su 10. kolovoza 1519. isplovili iz Seville, natrag se vratio samo jedan – Nao Victoria, a od 245 članova posade koji su na njima plovili, samo osamnaestero, što vjerno dočarava ovo zahtjevno i teško  putovanje. Ovaj junački pothvat ujedno je dokazao da je Zemlja okrugla, da je njezin promjer mnogo veći nego što se mislilo i da se između Američkog kontinenta i Indijskog oceana prostire ogroman Tihi ocean, dotada nepoznat Europljanima.
Izložba pisanim svjedočanstvima objašnjava ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme te kako su njegove dotad odijeljene stvarnosti prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.
Od prvog predstavljanja u Sevilli 2019. izložba je obišla razne španjolske i svjetske gradove, a za njezino prvo predstavljanje u Hrvatskoj odabran je Dubrovnik zbog svoje stoljetne povezanosti s morem i 
pomorstvom. Nakon otvorenja početkom rujna, u dubrovačkom Državnom arhivu pronađeni su prijepisi pisama dvojice članova ove hrabre ekspedicije. Jedno od njih je dosad bilo slabije poznato javnosti no iznimno je važno jer je jedini poznati sačuvani primjerak tog pisma u svijetu. Fotografije pisama pridružene su postavu i nastavile su putovanje s izložbom po ostalim hrvatskim gradovima – Zagrebu, Splitu i Rijeci.

 

DOGAĐANJE
USUSRET BOŽIĆU 
Različitim događanjima koja uključuju izložbu, predavanje te glazbu i ples, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka povest će svoje posjetitelje – male i velike – na put prema Božiću. 

 

IZLOŽBA
BOŽIĆNA BAJKA
autori izložbe: Nina Licul, Denis Nepokoj, Matija Vurušić
autori radova: polaznici muzejskih radionica i Muzejskog malog ateljea – MuMA-e
Otvorenje izložbe: 6. prosinca 2021.
Izložba se može razgledati do 10. siječnja 2022.

 

PREDAVANJE
USUSRET BOŽIĆU - BOŽIĆNE TRADICIJE KROZ POVIJEST
Predavanje će održati doc. dr. sc. Kosana Jovanović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
Vrijeme održavanja: 15. prosinca 2021. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja
Božićne tradicije uključuju razne običaje, vjerske prakse, obrede i folklor povezane s proslavom Božića, jednim od središnjih kršćanskih blagdana. Na predavanju Ususret Božiću predstavit će se neke od tradicija slavljenja Božića diljem svijeta koje su se mijenjale i prilagođavale ovisno o povijesnim okolnostima. Od poganskih korijena božićnih tradicija, do razjašnjavanja kako su se pojedini kršćanski sveci našli u božićnim običajima, ovo predavanje dat će uvid na koje sve načine slavimo Božić.

U sklopu programa Ususret Božiću riječkoj će se publici predstaviti i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Nastavak je to uspješne suradnje zahvaljujući kojoj je 2019. godine, uz obilježavanje 70. obljetnice djelovanja Ansambla LADO, u Velikom atriju Muzeja postavljena izložba LADO/RELJEFI/TRAGOVI autorice Petre Slobodnjak. U sklopu gostovanja ovog – u zemlji i svijetu proslavljenog ansambla – bit će održana radionica i koncert.

 

RADIONICA
HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA 
Organizator: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO 
Vrijeme održavanja: 16. prosinca 2021. u 17 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Ulaz na radionicu je slobodan.
Radionicu na kojoj će biti predstavljena tradicijska glazbala vodit će dvojica ladovih multiinstrumentalista – Alan Kanski, voditelj Orkestra i Stjepan Večković, glazbenik solist ujedno i graditelj drvenih puhačkih tradicijskih glazbala, a kroz prikaz glazbe i glazbala koje rabe glazbenici Ansambla LADO predstavit će i ovaj segment bogate hrvatske baštine.

 

KONCERT
BOŽIĆNI KONCERT ANSAMBLA NARODNIH PLESOVA I PJESAMA HRVATSKE LADO 
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Ansambl LADO
Vrijeme održavanja: 16. prosinca 2021. u 19:30 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
Ulaz na koncert je slobodan.
Glazba i ples, osobito u ovo predblagdansko vrijeme, najbolji su način upoznavanja hrvatske kulture i tradicije. Zahvaljujući gotovo nevjerojatnoj raznolikosti plesova, načina pjevanja, vrijednih narodnih nošnja kao i profesionalnoj izvedbi umjetnika koji se s lakoćom transformiraju iz plesnog ansambla u folklorni zbor, koncerti Ansambla LADO diljem svijeta nailaze na oduševljenje publike i stručne kritike koja ga svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina, a za svoj je rad i zasluge dobio mnoge nagrade i priznanja. 
Ovom će prigodom umjetnici Ansambla LADO, jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj,
u svečanoj Mramornoj dvorani Muzeja, predstaviti djelić hrvatske sakralne baštine kojom će – kroz program tradicijskih božićnih napjeva iz hrvatskih krajeva – dočarati ponosnu povijest različitih hrvatskih regija. 

Program će se održavati sukladno propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, a sudjelovanje u programu moguće je samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi edukativno-kreativne programe Čudotvornice. Edukativni programi se održavaju na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u perivoju, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta u prostoru Mramorne dvorane. Prema kriteriju površine prostora za održavanje fizičke udaljenosti u Mramornoj dvorani Guvernerove palače može boraviti najviše 10 polaznika radionice. 

 

Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja također se održavaju sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a sve promjene u radu s korisnicima Muzej će objavljivati na svojim web stranicama i u medijima. 

JUTRO U MUZEJU
BROD I BRODSKE ZASTAVICE
Vrijeme održavanja: 11. prosinca 2021. od 9 do 13 sati
Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima razredne nastave
Cijena: 40 kuna
Zbog ograničena broja sudionika potrebna je najava: na e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051 213 578

Uz izložbu Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta postavljenu u Muzeju za najmlađe će biti organizirana radionica o brodovima. Djeca će naučiti kakvu su opremu rabili stari moreplovci, na kakvim su brodovima plovili morima i oceanima otkrivajući nove, dotad nepoznate krajeve, kako su međusobno „razgovarali“ brodovi i na temelju čega danas doznajemo kako se nekad plovilo.

 

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja i prilagođene su preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.
Potrebna je najava. 

 

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
Radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
Vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19:30 sati
Prijave su moguće tijekom čitave školske godine
Cijena: 100 kuna mjesečno

 

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
Radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
Vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
Prijave su moguće tijekom čitave školske godine
Cijena: 100 kuna mjesečno

 

ONLINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se online edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi. 

 


MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
Radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 sati
www.lipapamti.ppmhp.hr,
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska je zbirka – zbog početka izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav - za posjetitelje do daljnjeg zatvorena.  

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

 

MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama www.ppmhp.hr, www.mzk.ppmhp.hr i www.lipapamti.ppmhp.hr, na Facebook stranici Muzeja na kojoj se dnevno objavljuju zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavlja Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“. 
Tu si i YouTube kanal, i aplikacija TikTok

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture