Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Virtualna izložba "Učka 360° - Stara planina u novom ruhu"

20.11.2021. - 30.11.2021. / Vela Učka

U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata 2021, Park prirode Učka otvara virtualnu izložbu "Učka 360° - Stara planina u novom ruhu" u kojoj je predstavljen istoimeni projekt, koji se provodio od 2017. do 2021. godine.

Izložbu možete pogledati kroz virtualnu galeriju na: https://www.pp-ucka.hr/ucka-360-virtualna-izlozba

Novo ruho Parka prirode Učka, realizirano kroz projekt Učka 360°, predstavlja uspješnu priču i primjer dobre prakse koji pokazuje kako je iskorištavanjem financiranja iz fondova Europske unije moguće dostići cilj i materijalizirati ideju koja doprinosi dobrobiti društva stvaranjem dodatne vrijednosti.

U središtu ovog kapitalnog projekta bila je transformacija zgrade starog peradarnika u višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima, čime se u cijelosti unaprijedio sustav posjećivanja Parka prirode Učka na spoju dviju županija. Idejni projekt Centra za posjetitelje nastao još 2010. godine danas je pretočen u stvarnost te je Centar, za kojega kažu da je jedan od najljepših u Europi, mjesto gdje posjetitelji mogu dobiti sve osnovne informacije o Parku i krenuti u njegovo istraživanje, čime je dosanjan san i vizija Poklona kao pravog srca Parka. Time je projekt dao javnoj ustanovi koja upravlja zaštićenim područjem veliki poticaj i odskočnu dasku za daljnji rad, a svakom posjetitelju, lokalnom ili iz dalekih krajeva, mogućnost doživljaja cjelokupne vrijednosti ovog područja, čime se doprinosi i povećanju osviještenosti te očuvanju prirode.
Osim izgradnje i opremanja Centra, provedene su i mnoge druge aktivnosti razvoja posjetiteljske infrastrukture poput izgradnje tri volontersko-informacijska centra, uspostavljanja eko-muzeja, razvoja novih edukativnih programa i tematskih sadržaja, obnove turističke signalizacije, tiskanja promotivnih i poučnih materijala, uspostavljanja mrežnog sustava, kao i povećanje kapaciteta javne ustanove. Ono što je u srži projekta svakako je primjerena interpretacija vrijednih prirodnih fenomena, kulturne baštine, održivog načina života na planini, geološke i biološke raznolikosti te bogate povijesti Učke i Ćićarije.

 

Foto: David Luigi

https://www.pp-ucka.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture