Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja - siječanj

03.01.2022. - 01.02.2022. / Rijeka

Ulaz u Muzej moguć je samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.

 

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak - subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
www.ppmhp.hr
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Ulaz u Muzej na lokaciji u Guvernerovoj palači slobodan je i u utorak 4. siječnja 2022., za vrijeme trajanja izložbe „Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta“.  

IZLOŽBA
NAJDUŽE PUTOVANJE – PRVA PLOVIDBA OKO SVIJETA
organizatori: Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Španjolska kulturna akcija i Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
kustosi izložbe: Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez, Braulio Vázquez Campos 
Izložba se može razgledati do 5. siječnja 2022.
Ulaz u Muzej za vrijeme trajanja izložbe slobodan je utorkom i četvrtkom.

Izložba je organizirana uz obilježavanje 500. obljetnice prvog putovanja oko svijeta, a kronološki opisuje tijek pothvata – njegovu organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojeva, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o dotad nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti. Osim toga, pisanim se svjedočanstvima objašnjava ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme te kako su njegove dotad odijeljene stvarnosti prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.

IZLOŽBA
BOŽIĆNA BAJKA
autorica izložbe: Denis Nepokoj
suradnik: Matija Vurušić
autori radova: polaznici muzejskih radionica i Muzejskog malog ateljea – MuMA-e
Izložba se može razgledati do 10. siječnja 2022.

IZLOŽBA
NOVE AKVIZICIJE CIVILNE MUZEJSKE ZBIRKE 
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Građansko muzejsko vijeće
autori: Članovi drugog saziva Građanskog muzejskog vijeća
otvorenje izložbe: 20. siječnja 2022.
Izložba je otvorena do 20. veljače 2022.

Izložbom „Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke” Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka  javnosti predstavlja novih pet predmeta koje su građani predložili i odabrali za Civilnu muzejsku zbirku. 
Drugi Javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku „Kako želimo da nas pamte?” raspisalo je Građansko muzejsko vijeće Muzeja, a građani su od 6. travnja do 30. rujna 2021. mrežnim putem predlagali predmete referirajući se na 2020. godinu i utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na svakodnevni život – od straha za vlastito i zdravlje bližnjih, zabrinutosti i promjena u načinu života i ophođenja s drugima. 
Građani su predložili 6 predmeta. Pet prijedloga s najviše glasova postalo je dijelom Civilne muzejske zbirke, a na izložbi će biti predstavljeni: Nagrade volonterima EPK, Reportaža Kanala Ri o herojima koronapandemije, HKD online program, Prazne bočice cjepiva, Hitna medicinska pomoć 1950-ih.  
Građansko muzejsko vijeće (GMV) sudioničko je tijelo Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a čine ga organizacije civilnog društva. Njegov drugi saziv čine Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi „Stol“ Kraljevica, Udruga za pomoć ovisnicima „Vida” Rijeka, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ te Kreativni kolektiv Kombinat. Vijeće od početka djelovanja 2019. godine u kreiranje muzejskog fundusa uključuje zajednicu. Raspisom godišnjih Javnih poziva potiče građane na predlaganje i odabir predmeta za novooformljenu Civilnu muzejsku zbirku. Tako Muzej svoju odgovornost odabira baštine vrijedne čuvanja za budućnost dijeli sa svojom zajednicom. 

IZLOŽBA
PROTOCI IDEJA
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Grad Rijeka
autor izložbe: Luka Strašek
otvorenje izložbe: 10. siječnja 2022.
Izložba se na izložbenim panoima na Korzu može razgledati do 20. siječnja 2022.

U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom, na riječkom Korzu postavlja izložbu XY posvećenu idejama o novom korištenju Riječke pomorske kulturne baštine.
Prvom izložbom u seriji, Protoci (Fluxes), na istome mjestu predstavili smo povijesni aspekt razvoja riječke luke i njen utjecaj na svoje okruženje kroz razne epohe, želeći nadahnuti razvoj novih usluga i proizvoda temeljenih na baštini. Uz izložbu, projektni partner Riječka razvojna agencija Porin pozvala je poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i predlože svoje ideje povezujući prošlost i sadašnjost. Ova izložba predstavlja rezultate otvorenog poziva za prikupljanje ideja temeljenih na baštini Rijeke i riječke luke.
Izložba se otvara 10. siječnja i trajati će 10 dana, do 20. siječnja.

ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi edukativno-kreativne programe Čudotvornice. Edukativni programi se održavaju na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u 
perivoju, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta u prostoru Mramorne dvorane. Prema kriteriju površine prostora za održavanje fizičke udaljenosti u Mramornoj dvorani Guvernerove palače može boraviti najviše 10 polaznika radionice. 

Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja također se održavaju sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a sve promjene u radu s korisnicima Muzej će objavljivati na svojim web stranicama i u medijima. 

ZIMSKI ŠKOLSKI PRAZNICI 
RADIONICA „STARI RIMLJANI“
voditelj radionice: Matija Vurušić
vrijeme održavanja: 3. do 8. siječnja 2022. od 10 do 11:30 sati (osim 6. siječnja zbog blagdana Sveta tri kralja)
Radionica je namijenjena djeci od 7 do 14 godina
Cijena radionice (za svih pet dana) je 50,00 kuna.
Zbog ograničena broja sudionika potrebna je najava na cudotvornica@ppmhp.hr ili ne telefon  051 553 666 
* Za polaznike dramske radionice „Dramci iz Guvera” i likovne radionice „MuMA” pohađanje radionice u sklopu programa Praznici u Muzeju je besplatno! *

Ovih zimskih praznika u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka najmlađe očekuje  prava zabava! Moći će iskusiti kako je bilo živjeti u doba starih Rimljana. Upoznat će rimsku svakodnevnicu, igre, rimske vojnike te njihovo oružje i odjeću. 
Radionice se odvijaju u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.
Pri dolasku u Muzej prvoga dana radionice roditelj ili skrbnik ispunjava prijavnicu s podacima o djetetu i COVID izjavu te se izjašnjava oko suglasnosti za fotografiranje i snimanje.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja i prilagođene su preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.
Potrebna je najava. 

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19:30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100,00 kuna mjesečno

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100,00 kuna mjesečno

 

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 sati
www.lipapamti.ppmhp.hr,
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska je zbirka – zbog početka izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav - za posjetitelje do daljnjeg zatvorena.  

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture