Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Međunarodni festival malih scena

03.05.2022. - 11.05.2022. / Rijeka

Međunarodni festival malih scena (MFMS) pokrenut je 1994. godine kao Hrvatski festival malih scena, okupivši najbolja i najprogresivnija ostvarenja komornog kazališta, nastala u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih kazališta. Od 1999. godine, MFMS je u glavni program uključio i inozemne predstave, no i dalje je ostao vjeran svom inzistiranju na suvremenom izrazu, prvorazrednom glumačkom kazalištu i izvedbama koje omogućuju najneposredniji dodir izvođača i publike. Kao festival natjecateljskog karaktera (nagrade u desetak kategorija), s čvrstim koncepcijskim odrednicama (izbor predstava obično je okupljen oko jedne ili više tematskih odrednica) i vrlo živom atmosferom (odlično posjećene diskusije poslije predstava), MFMS je vrlo brzo izrastao u jedan od najprestižnijih kazališnih događaja u regiji.

Nakon dvije godine pauze, festival se nastavlja, a kako je istaknuo selektor i producent festivala, dramaturg Jasen Boko, festival se ove godine vraća svojim korijenima, intimnoj komornoj drami. 

Festival će 3. svibnja otvoriti predstava zagrebačkog HNK "U Agoniji", a publika će kroz nekoliko dana trajanja festivala moći pogledati i "Enigmatske varijacije" u izvedbi ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, predstavu "Klinac" Slovenskog ljudskog gledališće iz Celja, "Disanje" Zagrebačkog kazališta mladih, "Hotel Zagorje" zagrebačkog kazališta Gavella, predstavu "Obitelj" u izvedbi glumaca HNK Split, predstavu "Moj muž" u izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, predstavu "64" beogradskog "Ateljea 212", a festival će zatvoriti "Sjećaš li se Dolly Bell" sarajevskog Kamernog teatra 55.

U pratećem programu festivala, u Galeriji Kortil održava se izložba kazališnih plakata Predraga Spasojevića, a nakon predstava bit će održani okrugli stolovi na kojima će publika imati prilike čuti još nešto više o samim predstavama.

 

Ulaznice su u prodaji od 11. travnja u prostoru Informativnog centra Grada Rijeke na Korzu od 17 do 19 sati, a moguće ih je kupiti i na dan predstave, sat vremena prije početka na mjestu izvedbe.

Generalni sponzor Festivala je i ove godine Erste banka, a festivalska je rezidencija  Hotel Bonavia.

 

Foto: Arsen Miletić

https://www.theatrefestival-rijeka.org

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture