Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Mjesec plave ribe - Cesta plave ribe

09.09.2022. - 01.10.2022. / Selce

Tijekom rujna održava se Mjesec plave ribe, vezan uz projekt "Cesta plave ribe", koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice inspirirana bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja.

Zašto plava riba? Prije svega, zato što je nekad bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani. Osim toga, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja i vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta. Desetak restorana s područja rivijere danas nosi markicu "Cesta plave ribe", kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe.

Tijekom mjeseca posvećenog vladarici tradicionalne gastronomije crikveničkog kraja, ugodno se iznenadite i počastite svoje nepce u odabranim restoranima i konobama na području crikveničke rivijere jer su vrijedni ugostitelji pripremili najkreativnije menije čiji je glavni sastojak "plavuša". Odabrani ugostiteljski objekti su: u Crikvenici restoran "Burin", konobe "Karoca" i "Trabakul", restorani hotela "Crikvenica", "Esplanade" i "Stypia", u Jadranovu konoba "Feral", a u Selcu restoran "Kantunić" te konobe "Ulika" i "Riva".

A za one koji žele razmaziti svoja osjetila na najvišoj razini, pripremljena je "ljubavna priča" ribe i vina, koja traje od davnina, točnije, sljubljivanje plave ribe i vina Kvarnera u restoranu hotela "Esplanade" i restoranu "Burin" u Crikvenici.

U "Mjesecu plave ribe", valja spomenuti i još dvije lokacije za jedinstveno gastronomsko putovanje - to je Preradovićeva ulica u Crikvenici (16.-18.9. i 23.-25.9.) i Beach bar bistro "Tunar" u Selcu (9.-11.9., 16.-18.9. i 23.-25.9.). Na obje lokacije će se nuditi posebna gastro ponuda od plave ribe, tako da možete kušati jela kao što su  moderna verzija rupica, tuna burger, tartar od tune, tartar od divljeg lososa, Cezar salata sa sabljarkom, tuna steak s avokadom i mangom … 

Korak po korak, s jedne ceste krenimo na drugu … Na kraju tog puta nas čeka jedinstveni doživljaj, kombinacija jazza, jela od plave ribe i umjetnosti na Kotoru - "Rib-art na Kotoru", koji će se održati 24. rujna od 16 do 19 sati. Moći ćete uživati u jazz nastupu Damjana Grbca i kvarteta "GIIPUJA", ponudi jela od plave ribe i likovnoj radionici Marijana Mavrića (prijave na radionicu: prijava@tzg-crikvenice.hr). 

http://www.rivieracrikvenica.com

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture