Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Festival palente i sira

25.06.2022. - 25.06.2022. / Dražice

Festival je jedno od najvećih gastro događanja na Kvarneru i Hrvatskoj. Organiziraju ga Grobničke općine Čavle i Jelenje. Festival se prisjeća vremena kada su ljudi u tom kraju bili povezani s prirodom, a plodovima svog rada prehranjivali sebe i svoje obitelji. Vrhunac Festivala je kuhanje ogromnih 500 kilograma palente u loncu od 700 litara (pinjata). Gotova palenta izlije se na drveni tanjur (taruj) promjera 3 metra. Čak se i posebno izrađena dizalica koristi za manipulaciju!

Posljednja subota u lipnju je dan kojeg je Grobnišćina posvetila siru i palenti kompirici. Parnih godina manifestacija je u Dražicama, a neparnih u Čavlima. Ove godine feštamo na Trgu mlikarice u centru Dražica, a kad Grobnik fešta svi su pozvani!

Za ovaj recept više od kuharskog iskustva potrebni su čvrsti mišići, obzirom da se dugim palentarima koji više sliče na vesla miješa 500 kilograma palente, pa se na miješanju izmjenjuje 30 kuhara. Za recepturu i dobru mjeru brine se meštrica od palente Grozdana Rak. Festival će podržati inicijativu udruge "Koga briga" i imat će humanitarnu svrhu.

 

PROGRAM:
u 15 sati - strganje kompira
u 16:30 sati - palenje ognja
u 18 sati - samanj
u 18:3 sati Kulturno-zabavni program: KUD Zvir Jelenje, vokalni zbor, Plesni centar Sirius, Fortissimo – harmonikaški centar, Grižane
u 20 sati - VELO FINALE – stresanje palente / humanitarna akcija za Macolu
u 22 sata – fešta u Dražicama uz Ivana Zaka
Grupa Aurora
Ivan Zak

Voditelji programa: Frenki Fućak i Dražen Turina Šajeta

https://www.visitjelenje.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture