Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Srpanj u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.07.2022. - 01.08.2022. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16 sati; utorak – subota od 9 do 20 sati, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

IZLOŽBA AZULEJOS - UMJETNOST PORTUGALSKIH KERAMIČKIH PLOČICA
Autorica izložbe: doc. dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke keramike, Zbirke arhitekture i Zbirke oslikane pozlaćene kože
Organizatori: Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba ostaje otvorena do 6. rujna 2022. godine

Izložbom Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt i Pomorskog i i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, autorica izložbe Marina Bagarić, muzejska savjetnica predstavlja 11 panoa s kompozicijama modro-bijelih keramičkih, ocakljenih i oslikanih pločica koje su u fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu prispjele 2015. kao donacija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Pločice su djelo lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća, a nekad su, sekundarno ugrađene, krasile zidove prostorija zgrade Veleposlanstva bivše SFRJ u Portugalu. Zgradu je naslijedila Republika Hrvatska, a pločice su, uz suglasnost portugalskih vlasti, demontirane sa zidova. Jedanaest je panoa donirano Muzeju za umjetnost i obrt, a preostalih šest ostalo je u novoj zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu. Povijest portugalskog azulejosa počinje nakon posjeta kralja Manuela I. Španjolskoj krajem 15. stoljeća, kad je impresioniran hispano-moresknim palačama odlučio svoju rezidenciju u Sintri ukrasiti španjolskim pločicama. Pločice su se prvotno uvozile iz Španjolske, potom Italije i Flandrije, ali su tehniku majolike uskoro savladali i domaći majstori da bi azulejos, zahvaljujući angažmanu slikara pri njihovoj izradi, tijekom 18. stoljeća dobio status umjetničkoga djela, a od 2017. odlukom portugalskog parlamenta ima i svoj dan. Šesti svibnja Nacionalni je dan azulejosa. Naziv za pločice azulejo preuzet je iz španjolskog jezika, a podrijetlo mu je u arapskoj riječi azzelij (al zellige) i znači glatki, ravni kamen. Produkcija pločica bila je vrlo velika jer su se rabile za ukrašavanje interijera privatnih, javnih i sakralnih objekata, reprezentativnih i pomoćnih prostora, dvorišta, stepeništa, ulica te čitavih pročelja. Dominiraju modro-bijeli panoi, a motivi su brojni. Izvorno su ocakljene keramički plohe trebale imitirati kameni mozaik, ali su postale daleko više od toga, prepoznatljiv znak portugalske kulture i tradicije jednog naroda. Kako su azulejosi vezani i uz pomorsku tradiciju Portugala i njihove kolonije, izložba je simbolično dopunjena maketom jedrenjaka brika iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. 

IZLOŽBA PRIČE PLAVOG HORIZONTA, JUGOLINIJA 75 GODINA
Autor: Nikša Mendeš
Organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba ostaje otvorena do 9. listopada 2022. godine

Grad Rijeka kroz svoju je povijest iznjedrio brojne uspješne kompanije. Nažalost, mnoge od njih danas nalazimo tek u knjigama i memoriji pojedinaca čiji su život obilježile. Jugolinija je jedna od njih. Njoj je posvećena ova izložba. Njoj i ljudima koji su uz nju bili vezani i na čijim je životima ostavila trajan trag. 
Njome ne obilježavamo samo 75 godina od osnivanja brodara Jugolinija/Croatia Line, nego i podsjećamo na njezine brodarske pretke, još od sumraka jedrenjaka duge plovidbe, riječkog parobrodarstva između dvaju ratova koji su svi, svaki na svoj način, postavili temelje nastanka najveće brodarke tvrtke ovog grada u njegovoj povijesti. 
Tijekom duge povijesti Jugolinije, sve do njezina preimenovanja u Croatia Line 1992., na izložbi naglašavamo sve velike trenutke koje je podarila gospodarstvu grada, ali prisjećamo se i stradanja pomoraca koji su zauvijek ostali u dubinama mora na nesrećama Jugolinijinih brodova. Naglašavamo također i značenje Jugolinije za domaću brodogradnju. Mnogi od njenih brodova osvjetlali  su obraz domaćim brodograditeljima, a s osobitim ponosom ističemo riječki 3. maj koji je dao najveći doprinos izgradnji Jugolinije kao jednog od najvećih brodara svog vremena. Jugolinija nije bila samo brodarska kompanija, bila je zamašnjak gospodarskog razvoja svog grada. I to je segment na koji podsjećamo ovom izložbom. A kao još jedan oblik sjećanja na Jugoliniju tu je i muzejska Zbirka Croatia Line čiji ćemo dio, prvi put na ovoj izložbi predstaviti javnosti. Zbirka je vrijedan dio fundusa Muzeja, jer na jednom mjestu, predstavlja povijest jedne kompanije, svjedoka napretka ovog kraja i ljudi, bez obzira na povijesne mijene u relativno kratkom vremenskom razdoblju. Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirane radionice, predavanja, stručna vodstva i drugi programi tematski vezani uz sadržaj izložbe.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

PRAZNICI U MUZEJU
RADIONICA LJETO U PALAČI
Voditeljica radionice: Iva Volović
Vrijeme održavanja: 4. – 8. srpnja 2022. godine od 10 do 11:30 sati
Cijena radionice: 50,00 kuna

Uz izložbu u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica autorice Marine Bagarić, organizirat će se radionica na kojoj će polaznici izrađivati svoje verzije portugalskih šarenih pločica kojima će pokušati Guvernerovu palaču obgrliti bojama. 
Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta.
Prijave na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili br. tel. 051 553 666

RADIONICA MALI NAUTIČARI 
Voditeljica radionice: Iva Volović
Vrijeme održavanja: 15. srpnja 2022. godine od 18 do 19:30 sati
Cijena radionice: 20,00 kuna

Uz izložbu Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina autora Nikše Mendeša, organizira se radionica na kojoj će polaznici izrađivati brodove po uzoru na one viđene u muzejskom postavu i na izložbi. Izrađeni brodovi će se i "testirati" u pravim, ozbiljnim situacijama na vodi. 
Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta.
Prijave na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili br. tel. 051 553 666

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih 
tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 
Cijena za desetero djece je 600,00 kuna. Za svako sljedeće dijete – do maksimalno 15-ero – naplaćuje se dodatnih 40,00 kuna.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI"
Lipa 35, Šapjane
Radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 sati
www.lipapamti.ppmhp.hr

IZLOŽBA LIPA PAMTI
Autori postava izložbe: Petra Maštrović Kušić i Marko Badurina
Organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba je dio edukativnog projekta „Mir počinje sa mnom“ organiziranog s osnovnim i srednjim školama Primorsko-goranske županije koji je obilježena kojim je obilježena još jedna godišnjica stradanja Lipljana.

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska zbirka je za posjetitelje do daljnjeg zatvorena – zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav.  

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture