Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Creski semenj

05.08.2022. - 08.08.2022. / Cres

Veliko finale ljetnih događanja na Cresu popularna manifestacija Creski semenj, tradiciju održavanja vuče još od davne 1244. godine.

Sve posjetitelje očekuje bogat program događanja uz atraktivne koncerte, turnire, vrlo bogatu tombolu, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio - atraktivan sajam lokalnih proizvoda koji će se ove godine po prvi puta održati na Šetalištu 20. travnja. Zahvaljujući suradnji s brojnim cresankama i cresanima, udrugama i ustanovama sve posjetitelje povest će se i kroz zanimljivu šetnju creskim starim gradom kako bi se posebno istaknula ljepota klančića, palača, crkvi i malih trgova koje će se susretati putem.

Kako bi dodatno istaknuli bogatu baštinu Cresa posjetitelji će u šetnji moći naučiti više o pletenju creskih košića, obradi i filcanju vune, ribolovu i drugim starim zanatima dok će ih pratiti demižoni, drvene bačve, košići, lonci, stari alat i drugi predmeti iz povijesti Cresa. Ova izložba na otvorenom održava se zahvaljujući odličnom odazivu cresanki i cresana koji su vrlo spremno pristali posuditi navedene predmete kako bi svojim gostima približili tradiciju i baštinu Cresa. U suradnji s Creskim muzejom sve posjetitelje očekuju i zanimljive izložbe na otvorenom uz vrlo atraktivnu izložbu "Antička umjetnos" koja se može razgledati u prostoru muzeja.

Creski semenj uvijek prati i odlična zabava, za koju su ove godine zaduženi Šajeta u petak, 5. kolovoza, FunBox Band u subotu, 6. kolovoza te tombola i nastup klape Teha i klape Burin u nedjelju, 7. kolovoza. Poseban nastup koji se organizira u suradnji s poznatim creskim restoranom Riva, na redu je u ponedjeljak, 8. kolovoza kada na Cres stižu Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Uz navedeno sve posjetitelje ovog događanja, koje se tradicionalno vezuje uz svetkovinu Gospe Snježne koja se slavi 5. kolovoza, očekuje puno odlične zabave i vrhunske ugostiteljske ponude po kojoj je Cres nadaleko poznat.

https://www.visitcres.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture