Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Interpretacijske vožnje e-biciklima po Općini Matulji

27.07.2022. - 24.08.2022. / Matulji

Turistička zajednica općine Matulji će, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Kvarnera, te u suradnji s tvrtkom Partenca iz Matulja, u mjesecu srpnju i kolovozu održati interpretacije vožnje e-biciklima za turiste i njihove domaćine na četiri jezika.

Vožnje imaju rekreacijsko-edukativni karakter, a cilj je upoznati goste koji borave na području Općine Matulji kao i njihove domaćine s prirodnim ljepotama, povijesnom i kulturnom baštinom te velikim potencijalom općine kao biciklističke destinacije. U sklopu vožnji bit će prezentirani i proizvodi lokalnih OPG-ova i proizvođača.

Interpretacijske vožnje održavaju se srijedom počevši sa 27. srpnja od 16 do 20 sati i to za deset osoba za koje su osigurane i bicikle uz prethodnu prijavu na e-mail: tzmatulji@tzmatulji.hr najkasnije do dana polaska do 12 sati.

Vožnje su organizirane pod vodstvom licenciranog vodiča, te pratnje za tehničku podršku. Na određenim točkama bit će prezentirane zanimljivosti pojedinog područja na četiri jezika: hrvatski, engleski, njemački i talijanski.

Mjesto polaska svih vožnji je Oštarija "Zlatno krilo", Dalmatinskih brigada 22a, Matulji.

 

PROGRAM:

27.7.2022.
ZVONEJSKE NJIVI I LISINA - ZAŠTIĆENI KRAJOLICI
Dužina: 34 km, ukupno visina: 570 m
Itinerer i opis rute: Polazak iz Matulja pa preko Jušići i Principi šumskom cestom do Mučići gdje se prelazi na glavnu cestu, kroz Zaluki i kod Zvoneće skreće se u područje zaštićenog krajolika Zvonejskih njiva. Nakon Zvonejskih njiva nastavlja se cestom preko "Bukvine" prema Lisini, koja je zbog svoje ljepote također stekla status zaštićenog krajolika. Spuštanje u Škrapnu gdje se na lokalnoj šterni nalazi jedan od najljepših vidikovaca sa pogledom od Kamniških i Grobničkih Alpi do mora. Nastavak spuštanja starim zvončarskim putevima preko Rukavca do Matulja.

3.8.2022.
MUNE I ŽEJANE
Dužina: 42 km, ukupno visina: 600 m
Itinerer i opis rute: Iz Matulja kreće se preko Jurdanići i Brešca do Žejana. U Žejanama se sudionici upoznaju sa specifičnostima njihovog jezika kao i jednog tragičnog događaja kada je gotovo cijelo selo spaljeno. Nastavak do Velih i Malih Muna gdje će sudionici doznati kako je ocat omogućio razvoj sela i donio dobru zaradu. Povratak istim putem do Matulja.

10.8.2022.
ANTIČKE UTVRDE MATUJSKOG ZALEĐA
Dužina: 42 km, ukupno visina: 560 m
Itinerer i opis rute: Polazak iz Matulja prema Brešcima, pa preko Velog Brguda jednom od najstarijih cesti na području Općine Matulji za koju se pretpostavlja da je građena na temelju stare rimske ceste do Šapjana. Preko Pasjaka dolazak u neposrednu blizinu graničnog prijelaza do utvrde Pasjak iz 3. stoljeća, nakon koje slijedi i posjeta najsjevernijeg sela Općine - Brce odakle se pruža nezaboravan pogled na kvarnerske otoke i Velebit. Nakon pasjačke utvrde i Brca, posjeta gradini Šapjane iz nešto kasnijeg razdoblja od pasjačke gdje se danas nalazi crkvica i uređeno izletište. Iz Pasjaka povratak nekadašnjom "Autostradom Trieste - Fiume", s prolaskom po dijelu i ostacima stare ceste prema Ljubljani i Trstu i onda preko Miklavije do Velog Brguda i Brešca do Matulja.

17.8.2022.
UZ RAPALSKU GRANICU I OSTATKE VOJNIH UTVRDA I OBJEKATA
Dužina: 28 km, ukupno visina: 370 m
Itinerer i opis rute: Polazak iz Matulja do Jušići pa prema Obadima gdje će sudionici posjetiti ostatke talijanskih graničarskih vojarni te nastaviti preko Brajana prema Brezi, a usput obići ostatke jugoslavenskih i talijanskih karaula kao i granični prijelaz. Nakon Breze nastavak do Permani i do Mučići gdje je bila najveća talijanska vojarna s pratećim objektima. Povratak u Matulji preko Puži i Zdemera.

24.8.2022.
SKRIVENI BISERI NAŠE PROŠLOSTI
Dužina: 30 km, ukupno visina: 580 m
Itinerer i opis rute: Iz Matulji vožnja do Mučića gdje će sudionici preko sela Puži obići najmanje selo u Općini - Škalniško. Preko Malog Brguda šumskom stazom dolazak u Zaluke, pa starim putem do Zvoneće i preko Zdemera, Lepotnjaka i Brezovca dolazak do Krujci, nastavak kroz Mamiće i dolazak do Anjeli, najzapadnije točke Općine Matulji. Iz Anjeli preko Bregi spust starim putem preko željezničke pruge u Rukavac i onda preko Luskinog povratak u Matulji.

 

Foto: Petar Trinajstić

https://www.tzmatulji.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture