Kalendar događanja

Prikaži još događanja

"Vino i vruja" - tradicija potapanja i vađenja kaveza s vinima

06.08.2022. - 07.08.2022. / Ika

U malom primorskom mjestu Ika, nadomak Opatije, osmu godinu za redom održava se jedinstvena manifestacija pod nazivom Vino i Vruja. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, organizatori su jedinstvene manifestacije tijekom koje se iz dubina ikarske uvale na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja. 

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje "rade", postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni "podrum" za sazrijevanje vina. 

Protekle godine u more je, na dubinu od 20 m, položeno cca 4.000 butelja vina vinarija Acinger, Ferenac, Herman, Kabola, Iločki podrumi, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Matić, Vorić, Kliković Mate (Austrija). 

 

PROGRAM:

Subota, 6.8.2022.

10 do 13 sati - izvlačenje i potapanje vina

Nakon godinu dana "ležanja" 13 kaveza vina sa 4.000 butelja vina. Istovremeno, u more će biti spušteno 14 novih kaveza sa 5.000 boca vina kojima će se pridružiti i vina Marčeta iz Fažane te vina vinarije Meglan iz Slovenije. Atraktivni prizori izvlačenja vina odvijat će se u suradnji Ikarskih barkajola, ronioca Javne vatrogasne postrojbe Opatija, opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalnih ronioca. 

od 19 sati - degustacija vina potopljenih prošle godine kao i ostalih vina prestižnih hrvatskih vinskih kuća uz gastro ponudu i nastup grupe "Obrazovni program"


Nedjelja, 7.8.2022.

Smotra tradicijskih barki

u 17 sati - okupljanje posada

u 20 sati - start regate 

nakon završetka regate te podjele nagrada slijedi zabavni program uz DJ-a

 

Foto: Vladimir Franolić

https://www.visitopatija.com

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture