Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Svjetski dan turizma na Putovima Frankopana: Gorski kotar

27.09.2022. - 28.09.2022. / Severin na Kupi

Kao i proteklih godina i ove godine će se 27. rujna obilježiti Svjetski dan turizma koji se pod okriljem UNWTO-a slavi diljem svijeta. Datum obilježavanja izabran je jer je na taj dan 1970. godine usvojen Statut UNWTO-a, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu. Svrha obilježavanja ovog dana je razvijanje svijesti o važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu te demonstrirati na koji način utječe na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti diljem svijeta. Tema Svjetskog dana turizma 2022 je "Promišljanje turizma", sa fokusom na ponovno promišljanje rasta te stvaranja održivijeg, uključivijeg i otpornijeg sektora.

Primorsko-goranska županija ove se godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana turizma s raznolikim programima na nekoliko lokacija Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana" posebno onima gdje se nalaze Interpretacijski centri.  

 

PROGRAM:

GORSKI KOTAR

Na području Gorskog kotara, Svjetski dan turizma obilježit će dvodnevne avanture, radionice, pričaonice, kašteli, šume, gorja i planine! 


Utorak, 27.9.2022.

u 16 sati - DVORAC SEVERIN

Šator grad i logorovanje uz fantastične priče o kaštelima i utvrdama Gorskog kotara okosnica su prvog dana programa obilježavanja Svjetskog dana turizma.
U programu sudjeluju djeca, članovi sekcije Mladih planinara OŠ Turnić i planinari PD Tuhobić. 
U perivoju dvorca Severin, uz iskusne planinare, oni najmlađi podignut će tabor (šator grad) s desetak šatora te urediti mjesto logorovanja. 
Margareta Peršić, izvrsna pripovjedačica, s mladim planinarima će, uz lagano pucketanje vatre, održati pričaonicu i kreativnu radionicu na temu Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana u Gorskom kotaru, a druženje i logorovanje trajat će do večernjih sati.
U slučaju lošeg vremena, planinari će se smjestiti u područnu školu Ivana Gorana Kovačića Severin na Kupi.
Drugog dana, u srijedu, nakon raspremanja tabora i slaganja šatora, polazi se za Staru Sušicu. 

u 17 sati - KAŠTEL ZRINSKIH BROD NA KUPI

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi održat će se frankopanske radionice  i stručno vodstvo uz cjelodnevni besplatan ulaz. 
U 17 sati odvijat će se stručno vodstvo Interpretacijskim centrom Putovima Frankopana, "Upoznajmo Frankopane i Zrinske", nakon čega će uslijediti igre "Znakovima Frankopana" na postajama "Petar", "Fran Krsto" i "Katarina". 
Također, u kaštelu će se održati i geološka edukativna postaja kao i predavanje "Po čemu ja to planinarim?".
Geološka edukativna postaja namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole, a predavanje i sadržaji u interpretacijskom centru svim dobnim skupinama.

 

Srijeda, 28.9.2022. 

u 10 sati - DVORAC STARA SUŠICA

U Dvorcu Stara Sušica kojim upravlja Dom mladih Rijeka organiziran je planinarski doručak, okrijepa.

11 do 13 sati - CENTAR ZA POSJETITELJE "VELIKE ZVIJERI"

Sudionici programa u 11 sati odlaze u posjet Centru Velikih zvijeri u Staroj Sušici gdje će biti održano stručno vodstvo kao i edukativna radionica kroz dvosatni program.
Kroz stručno vodstvo u Centru za posjetitelje "Velike zvijeri", zavirit će se u tajnoviti život velikih zvijeri - vuka, medvjeda i risa te saznati i neke manje poznate činjenice o njihovom životu u Gorskom kotaru kroz sva četiri godišnja doba. 
Terenska radionica praćenja tragova velikih zvijeri koje možemo uočiti u prirodi odvijati će u obližnjoj šumi. Osmišljeni zadaci, potaknuti će učesnike na samostalno istraživanje, opažanje, zaključivanje te timski rad u rješavanju izazova s kojima se u svom radu susreću i istraživači velikih zvijeri. 
Polaznici terenske radionice educirati će se tako o velikim zvijerima u njihovom prirodnom staništu, šumi, u cilju podizanja svijesti najmlađih prema očuvanju velikih zvijeri te njihovog doma - šumskih staništa .

13:30 do 17 sati - KANJON KAMAČNIK

Planinari avanturu privode kraju u svom duhu, planinarskim pohodom u kanjonu Kamačnik! 

 

Foto: Blažica Sveticki

https://frankopani.eu

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture