Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Listopad u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.10.2022. - 01.11.2022. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16 sati; utorak - subota od 9 do 20 sati, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
Autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
Dizajn postava: Vera Ružić - Kabinet 13
Otvorenje izložbe: 21. listopada 2022. u 19:15 sati u izložbenom prostoru Muzeja
Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023. godine
Djetinjstvo je razdoblje života koje smo u odrasloj dobi skloni idealizirati, pa čak i ako se događalo u posve "grubim" povijesnim okolnostima. Autori izložbe odrastali su u "suton" jugoslavenskog socijalizma, 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća te pamte primanje u pionire, omladince, radne akcije, sletove, fingirane uzbune i akcije pod motom "ništa nas ne smije iznenaditi" kao i "živimo u miru, a pripremamo se kao da će sutra biti rat". Izložba "Djetinjstvo iza željezne zavjese" zaustavlja se na pragu raspadanja svijeta našeg djetinjstva koje smo proveli u "velikoj žudnji" za materijalnim s one druge strane "zavjese", za onim što smo gledali u filmovima, časopisima i izlozima trgovina u ne tako dalekom Trstu. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

IZLOŽBA
BOĆANJE I BOĆARSKO PRIGOVARANJE
Autorica: Ivana Šarić Žic
Organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2022. godine
Život uz more, na otvorenom, ocrtava romantičnu sliku Mediterana, odakle boćanje i vuče podrijetlo. Ta tradicionalna igra kojoj je osnovni cilj kotrljanjem ili bacanjem boće približiti se glavnoj kugli, tzv. bulinu, odražava specifičan način života ovih prostora. To je nematerijalna baština koju odlikuje malo artefakata, ali koja nosi izniman identitetski pečat. 
Boćanje se, kao i svi elementi kulturne baštine, mijenja. Premda je već desetljećima i sportska disciplina, u kojoj Hrvatska postiže iznimne rezultate, u našem je fokusu ono "tradicionalno", "starinsko" boćanje. Dva oblika jedne aktivnosti, unatoč brojnim razlikama, povezuje fenomen fizičke aktivnosti i ponajprije druženje.

Svakog četvrtka bit će organizirano besplatno vodstvo po izložbi te brojni programi namijenjeni svim naraštajima.

IZLOŽBA
PRIČE PLAVOG HORIZONTA - JUGOLINIJA 75 GODINA
Autor: Nikša Mendeš
Organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba ostaje otvorena do 9. listopada 2022. godine
Izložba je posvećena Jugoliniji - nekad jednoj od najuspješnijih riječkih kompanija - i ljudima koji su uz nju bili vezani i na čijim je životima ostavila trajan trag. 

PREDAVANJE
KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA SKULPTURI "OPLAKIVANJE KRISTA SA SVETOM MARIJOM MAGDALENOM" I SLIKAMA "SV. IVAN NEPOMUK" I "SV. VINKO FERRERSKI" IZ ŽUPNE CRKVA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U RIJECI
Autori: Nevena Krstulović i Goran Bulić, Hrvatski restauratorski zavod, Restauratorski odjel u Rijeci
Vrijeme održavanja: 5. listopada 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

U okviru obilježavanja Dana europske baštine nastavlja se suradnja s Hrvatskim restauratorskim zavodom čiji nam stručnjaci otkrivaju zanimljivosti i izazove njihovog posla. Predavanjem više konzervatorice-restauratorice Nevene Krstulović predstavit će se konzervatorsko-restauratorski radovi na skulpturi Oplakivanje Krista sa svetom Marijom Magdalenom pronađenoj u spremištu župne crkve sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama. Skulptura je zatečena u vrlo lošem stanju, a kako je tijekom vremena bila višestruko repolikromirana, konzervatorsko-restauratorski izazov bilo je kako je u konačnici predstaviti i koji povijesni sloj polikromije sačuvati. Skulptura Oplakivanje Krista sa svetom Marijom Magdalenom tek je recentno otkrivena u Rijeci. Može se povezati uz radionicu ili krug furlanskog kipara Giovannija Martinija i okvirno datirati na kraj 15. i početak 16. stoljeća. Njezino otkriće i značenje za grad Rijeku je veliko jer osim nje na riječkom području postoje još samo dva primjerka sličnih skulptura datiranih u kasni srednji vijek. Predavanjem višeg konzervatora-restauratora Gorana Bulića predstavit će se rezultati cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova na slikama s pripadajućim ukrasnim okvirima koje su zatečene u izrazito lošem stanju, oksidiranog laka, prekrivene gustim slojem nečistoće, s brojnim oštećenjima slikanog sloja te perforacijama i deformacijama nosioca.
Prikazi sv. Ivana Nepomuka i sv. Vinka Fererskog umjetnički su vrijedna djela i pripadaju devocionalnim djelima namijenjenim privatnoj pobožnosti. Ova su djela, osim što se pripisuju značajnom venecijanskom slikaru Bartolomeu Litteriniju, važna kao dokaz kulturnih veza Rijeke i Venecije u vrijeme kad su pripadale različitim, suparničkim državama - Svetom Rimskom Carstvu i Republici Veneciji. Dokaz su kako politički, pa čak i ratni sukobi tijekom ranog novog vijeka nikada nisu zaustavili umjetnički import i kulturnu razmjenu.

VODSTVO 
TRAGOVIMA ARHEOLOŠKIH NALAZA
Autor: Ranko Starac, kustos arheolog Muzeja 
Vrijeme održavanja: 5. listopada 2022. u 11 sati u Muzeju i na ulicama Starog grada
U dijelu stalnog postava "Tragovi vremena" na drugom katu Muzeja, na podlozi vedute srednjovjekovne Rijeke Svetog Vida, predstavljen je odabir arheoloških nalaza iz antičkog razdoblja. Uz arheologa i kustosa Ranka Starca posjetiteljima će se pozornost usmjeriti na urbanističku matricu povijesne jezgre našeg grada, koja baštini osnovne komunikacijske ulične pravce zacrtane prije dvije tisuće godina. Nakon tumačenja izloženih predmeta otkrivenih u središtu grada, koji potječu iz razdoblja od 4. stoljeća prije Krista do 5. stoljeća naše ere Ranko Starac povest će sve zainteresirane u šetnju Starim gradom. Hodajući po asfaltu 
ukazat će se na pojedina mjesta otkrića antičkih urbanih elemenata - od Svetog Jeronima, Koblerovog i Pavlinskog trga, Užarskom ulicom do Trga Pul Vele Crikve. 

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
IGRAMO SE!
Voditeljica radionice: Iva Volović
Vrijeme održavanja: 8. listopada 2022. od 9 do 13 sati
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta

Uključujući se u obilježavanje Dječjeg tjedna, uz izložbu "Boćanje i boćarsko prigovaranje" u sklopu edukativne djelatnosti Čudotvornice, održat će se radionica na kojoj će se sudionici upoznati s boćanjem kao sportom, ali i jednim, već pomalo zaboravljenim oblikom druženja. Upoznat će i ostale društvene igre primorskog kraja koje su obilježile djetinjstvo nekih starijih naraštaja.

Prijave na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili br. tel. 051 553 666

OBITELJSKA RADIONICA
SVI NA JOG!
Voditeljica radionice: Iva Volović
Vrijeme održavanja: 15. listopada 2022. od 10 do 12 sati

Radionica je namijenjena obiteljima s djecom, a zamišljena je kao druženje uz izložbu "Boćanje i boćarsko prigovaranje" različitih naraštaja. Na radionici će se stariji vratiti u doba odlaska na boćariju, dok će se mlađe generacije od njih učiti o boćanju, ali i upoznavati već zaboravljene običaje primorskog kraja. Provedite subotnje jutro u Muzeju, uz boće sa svojom obitelji i dobro se zabavite.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih 
Tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 

Cijena za desetero djece je 600,00 kuna. Za svako sljedeće dijete - do maksimalno 15-ero - naplaćuje se dodatnih 40,00 kuna.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI"
Lipa 35, Šapjane
Radno vrijeme: utorak - subota od 10 do 17 sati
www.lipapamti.ppmhp.hr

JAVNI POZIV
PREPOZNAVANJE ODSUSTVA
Organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Memorijalni centar Lipa pamti)
Mjesto izvođenja projekata: javni prostori u Lipi
Vrijeme izvedbe i predstavljanja projekata: od 1. do 15. listopada 2022. godine

U prvoj polovici listopada u Lipi će se održati realizacija javnog poziva za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru "Prepoznavanje odsustva". Program se financira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije te Općine Matulji.

IZLOŽBA
LIPA PAMTI
Autori postava izložbe: Petra Maštrović Kušić i Marko Badurina
Organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Izložba je dio edukativnog projekta "Mir počinje sa mnom" organiziranog s osnovnim i srednjim školama Primorsko-goranske županije kojim je obilježena još jedna godišnjica stradanja Lipljana.

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska zbirka je za posjetitelje do daljnjeg zatvorena - zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav.  

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture