Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Studeni u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.11.2022. - 01.12.2022. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16 sati; utorak - subota od 9 do 20 sati, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

IZLOŽBA
IZVANBRODSKI MOTORI IZ KOPRA
Organizatori izložbe: Zajednica tehničke kulture Rijeka
Partneri: Tehnički muzej Slovenije,  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autor izložbe: Boris Brovinsky
Trajanje izložbe: 10. studenog 2022. - 7. siječnja 2023. u prostoru nekadašnjeg kluba Python

Tehnički muzej Slovenije je tijekom 1990-ih prikupio zbirku proizvoda tvornice Tomos iz Kopra. Osim motocikala i mopeda koji su bili glavni proizvod tvornice tu su i izvanbrodski motori koji danas ilustriraju razvojni put tog segmenta proizvodnog programa tvornice. Tomosovi mali izvanbrodski motori bili su po svojoj kvaliteti na samom svjetskom vrhu i dobro poznati i izvan granica bivše SFRJ. Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji primjerci te skupine proizvoda, kao i neki primjerci koji nisu dočekali serijsku proizvodnju i koji su u 1990-ih bili spremni za tržište, ali je tada obustavljena proizvodnja. 

IZLOŽBA
DANUNCIJADA NA OTOKU KRKU
Organizator izložbe: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka
partner izložbe: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori: dr.sc. Tvrtko Božić (OŠ Fran Krsto Frankopan Krk), dr.sc. Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)
Trajanje izložbe: 11. studenog - 4. prosinca 2022. u Mramornoj dvorani Muzeja

Izložba obuhvaća razdoblje od kraja Prvoga svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine. To je razdoblje u kojem je talijanska okupacijska vojska zauzela grad Rijeku, a kasnije i otok Krk. U tom je vremenu talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D'Annunzio na čelu svojih legionara i ardita ušao u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.
Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je 
živo sjećanje na "Krvavi Božić" 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima s kopna zadali arditima konačan poraz.
Na izložbi će biti predstavljena građa Državnog arhiva u Rijeci, fotografije i dokumenti iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te privatne fotografije sakupljene tijekom istraživanja ove teme.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
Autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
Dizajn postava: Vera Ružić – Kabinet 13
Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023. 

Djetinjstvo je razdoblje života koje smo u odrasloj dobi skloni idealizirati, pa čak i ako se događalo u posve "grubim" povijesnim okolnostima. Autori izložbe odrastali su u "suton" jugoslavenskog socijalizma, 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća te pamte primanje u pionire, omladince, radne akcije, sletove, fingirane uzbune i akcije pod motom "ništa nas ne smije iznenaditi" kao i "živimo u miru, a pripremamo se kao da će sutra biti rat". Izložba "Djetinjstvo iza željezne zavjese" zaustavlja se na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u "velikoj žudnji" za materijalnim s one druge strane "zavjese", za onim što smo gledali u filmovima, časopisima i izlozima trgovina u ne tako dalekom Trstu. Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

Uz izložbu će se organizirati vodstva i edukativne radionice.

IZLOŽBA
JEDRA JADRANA. TRADICIJSKE BARKE JADRANA
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Architectura Navalis Adriatica
Autor: Luciano Keber
Izložba je otvorena do 31. studenog 2022.

Na izložbi "Jedra Jadrana. Tradicijske barke Jadrana" predstavljaju se tradicijski brodovi obalne plovidbe karakteristične za Jadransko more. Autor izložbe je Luciano Keber koji svojom trećom izložbom u Atriju Guvernerove palače – nakon prve 1994. i druge 2002. godine – predstavlja makete brodova u koje je utkao svoje misli, rad i neprestanu želju za nezaboravom nekadašnjih drvenih ljepotana, njihovih meštra, kalafata, brodovlasnicima i svima koji su pronosili tradiciju jadranske male brodogradnje kroz minula stoljeća. 

PREDAVANJE
KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA PARAVANU "NAVIGARE" I SEDAM SLIKA BRODOVA, AUTORA BARTULA IVANKOVIĆA IZ POMORSKOG I POVIJESNOG MUZEJA HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA
Izlagači: Ana Rušin Bulić, viša konzervatorica-restauratorica, Goran Bulić, viši konzervator-restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu, Restauratorskom odjelu Rijeka
Vrijeme održavanja: 3. studenog 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Ana Rušin Bulić predstavit će proces restauriranja oslikanog paravana iz fundusa Muzeja. Riječ je o slici koja uz estetsku ima i uporabnu vrijednost poput komada pokućstva. Iako je paravan bio dobro očuvan tonirani potamnjeli lak, korodirane šarke, neprimjerena zakrpa i mnogo sitnih oštećenja umanjivali su njegovu čitljivost. 
Goran Bulić predstavit će radove na sedam slika brodova autora Bartula Ivankovića. Bartul Ivanković, najplodniji hrvatski slikar marinist 19. stoljeća, po struci je bio kapetan duge plovidbe upoznat s onodobnom nautičkom znanošću te manevriranjem jedrenjacima. Razumljivo je stoga što su česti motivi njegovih slika upravo brodovi, odnosno jedrenjaci i parobrodi koje vrlo precizno oslikava. Na sedam slika brodova iz fundusa Muzeja izvedeni su cjelokupni konzervatorsko-restauratorski zahvati. Restauriranje je omogućilo uvid u stvarni stupanj oštećenja umjetnina, kao i uzroke nastanka navedenih oštećenja. 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE
TRADICIJSKE BARKE JADRANA
Autor: Luciano Keber
Vrijeme predstavljanja: 10. studenog 2022. u 17 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

U sklopu izložbe "Jedra Jadrana. Tradicijske barke Jadrana" bit će predstavljena knjiga "Tradicijske barke Jadrana". O knjizi će govoriti dr.sc. Irena Radić Rossi, izvanredna profesorica na Odjelu za arheologiju  Sveučilišta u Zadru, Nikša Mendeš, muzejski savjetnik i voditelj Odjela za povijest pomorstva našeg muzeja te autor Luciano Keber. 

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
IGRE I IGRICE
Voditeljica radionice: Andrea Zubović
Vrijeme održavanja: 19. studenog 2022. od 9 do 13 sati
Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta
Prijave na mail cudotvornica@ppmhp.hr ili br. tel. 051 553666

Popratna radionica uz izložbu "Djetinjstvo iza željezne zavjese" na kojoj će se polaznici vratiti kroz vrijeme, u djetinjstvo svojih roditelja, igara i zabave kojom su oni ispunjavali slobodno vrijeme. Prisjetit ćemo se školice, preskakanja užeta, pokvarenih telefona... i još puno toga što je obilježilo djetinjstvo nešto starijih generacija.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih 
tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 

Cijena za desetero djece je 600,00 kuna. Za svako sljedeće dijete – do maksimalno 15-ero – naplaćuje se dodatnih 40,00 kuna.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI" 
Lipa 35, Šapjane
Radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 sati
www.lipapamti.ppmhp.hr

 

Stalni postav

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska zbirka je za posjetitelje do daljnjeg zatvorena - zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav. 

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture