Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Siječanj u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.01.2023. - 01.02.2023. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16 sati; utorak – subota od 9 do 20 sati, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

OTVORENJE MUZEJSKE ZBIRKE KASTAVŠTINE 
Autori muzeološke koncepcije: Marko Badurina, Vana Gović Marković, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić 
Autor izvedbenog projekta stalnog postava: Sanjin Kunić
Recenzenti: dr. sc. Darko Babić i dr.sc. Žarka Vujić
Autor multimedijskih sadržaja: Igor Crnković

Muzejska zbirka Kastavštine, dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nakon obnove ponovno otvara vrata posjetiteljima. U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama - Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici. 
Prva tema predstavlja nastanak prvotnog naselja i razvoj grada Kastva kroz vrijeme, druga tema posvećena je školstvu, kastavskim društvima i preporodnom razdoblju u Kastavštini, a treća tema prikazuje podjelu Kastavštine nakon Prvoga svjetskog rata, Kastavštinu u Drugom svjetskom ratu i stradanje stanovništva u fašističkim i nacističkim logorima. U ulaznoj prostoriji bit će postavljena izložba fotografija Iz muzejskog vremeplova koja će predstaviti prvo  otvorenje Zbirke 1981. godine. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske,Primorsko-goranske županije i Grada Kastva.

 

IZLOŽBA
ILUSTRACIJE PREDMETA PREDSTAVLJENIH U MALOJ MUZEJSKOJ ENCIKLOPEDIJI
Autori radova: učenici starijih razreda osnovnih škola Belveder, Brajda, Fran Franković, Klana, Podmurvice, Srdoči te polaznici MuMA-e - Muzejskog malog ateljea i LIADO-a - Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolaca
Autorica izložbe: Denis Nepokoj
Tehnički postav: Dino Marković, Darko Takalić
Izložba je dio projekta "Mala muzejska enciklopedija", a na njoj su izloženi likovni radovi - ilustracije predmeta predstavljenih u enciklopediji. Projekt je ostvaren suradnjom Muzeja i osnovnih škola Belveder, Brajda, Fran Franković, Klana, Podmurvice i Srdoči te s polaznicima Muzejskog malog ateljea - MuMa-e i LIADA - Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolaca, a povezao je kreativno pisanje, likovno izražavanje i povijest s istraživanjem i otkrivanjem predmeta izloženih u stalnom muzejskom postavu.

IZLOŽBA
IZVANBRODSKI MOTORI IZ KOPRA
Organizatori izložbe: Zajednica tehničke kulture Rijeka
Partneri: Tehnički muzej Slovenije,  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autor izložbe: Boris Brovinsky
Izložba se - uz najavu Centru tehničke kulture - može razgledati do 7. siječnja 2023. godine u prostoru nekadašnjeg kluba Python

Na izložbi su predstavljeni najznačajniji primjerci malih izvanbrodskih motora Tomos kao i neki primjerci koji nisu dočekali serijsku proizvodnju jer je proizvodnja 1990-ih obustavljena.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
Autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
Dizajn postava: Vera Ružić - Kabinet 13
Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023. godine

Izložba "Djetinjstvo iza željezne zavjese" vraća nas u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća i zaustavlja na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u "velikoj žudnji" za materijalnim s one druge strane "zavjese". Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

NOĆ MUZEJA 2023.
Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja s temom "Muzeji su važni" Muzej će obilježiti raznolikim programom koji uključuje predstavljanje knjige "Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja" autora dr.sc. Branka Belamarića, otvorenje gostujuće izložbe "Veze - Legami - Istrani nakon 2. svjetskog rata", autorica Tamare Nikolić Đerić i Lidije Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre, vodstva po muzeju i radionice za djecu. 

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU 
RADIONICA "ZAGRLJAJ"
Voditeljica radionice: Andrea Zubović
Vrijeme održavanja: 21. siječnja 2023. godine od 9 do 13 sati
Radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina, a primjerena je i djeci s invaliditetom i s teškoćama u razvoju. Posvećena je Međunarodnom danu zagrljaja koji se obilježava 21. siječnja. Zagrljaj nas spaja, opušta i čini nas sretnima, a što još možemo naučiti o zagrljajima otkrit ćemo na radionici!

Prijave na cudotvornica@ppmhp.hr, 051 213 578 ili porukom na Facebook stranici Čudotvornice

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih 
Tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI"
Lipa 35, Šapjane
Radno vrijeme: utorak - subota od 10 do 17 sati
www.lipapamti.ppmhp.hr

Stalni postav

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture