Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Veljača u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.02.2023. - 01.03.2023. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak - subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE 
Autori muzeološke koncepcije: Marko Badurina, Vana Gović Marković, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić 
Autor izvedbenog projekta stalnog postava: Sanjin Kunić
Recenzenti: dr.sc. Darko Babić i dr.sc. Žarka Vujić
Autor multimedijskih sadržaja: Igor Crnković

Muzejska zbirka Kastavštine, dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nakon obnove ponovno je otvorila vrata posjetiteljima. U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama - Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici. Prva tema predstavlja nastanak prvotnog naselja i razvoj grada Kastva kroz vrijeme, druga tema posvećena je školstvu, kastavskim društvima i preporodnom razdoblju u Kastavštini, a treća tema prikazuje podjelu Kastavštine nakon Prvoga svjetskog rata, Kastavštinu u Drugom svjetskom ratu i stradanje stanovništva u fašističkim i nacističkim logorima.
Postavljena je i izložba fotografija "Iz muzejskog vremeplova" na kojoj je predstavljeno prvo  otvorenje Zbirke 1981. godine.

IZLOŽBA
AKVIZICIJE '22
Organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autorice: Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić, Andrea Zubović
Izložba ostaje otvorena do travnja 2023. godine

U sklopu manifestacije Noć muzeja, s temom "Muzeji su važni", u muzeju je postavljena izložba na kojoj je predstavljen dio predmeta koji su darovani, otkupljeni ili su pravnom stečevinom 2022. godine postali dio muzejskog fundusa. Izloženi su i plakati koji prikazuju korisnike i suradnike muzeja i njihova razmišljanja o značenju muzeja. Tako su predstavljeni istraživač koji koristi muzejsku građu i dokumentaciju, dijete koje sudjeluje u muzejskim radionicama, književnica koja je u Muzeju predstavila svoju knjigu te suradnik uključen u inovativne aktivnosti kojima Muzej u svoj rad nastoji izravnije uključiti lokalnu zajednicu.

IZLOŽBA
DJETINJSTVO IZA ŽELJEZNE ZAVJESE
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke Rijeka
Autori: Tea Perinčić i Svetozar Nilović
Dizajn postava: Vera Ružić - Kabinet 13
Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023. godine

Izložba "Djetinjstvo iza željezne zavjese" vraća nas u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća i zaustavlja na pragu raspadanja svijeta djetinjstva provedenog u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane "zavjese". Ovo je izložba o djeci, koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

JUTRO U MUZEJU 
RADIONICA "ŽENE U MUZEJU"
Voditeljica radionice: Andrea Zubović
Vrijeme održavanja: 11. veljače 2023. od 9 do 13
Cijena: 5,31 €

Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, a primjerena je djeci s invaliditetom i s teškoćama u razvoju. Na radionici će se obilježiti Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti koji se, odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava od 2015. godine s ciljem promicanja ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti. 

ŠKOLSKI PRAZNICI U MUZEJU
RADIONICA "NAŠE DJETINJSTVO"
Radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina
Voditeljica radionice: Andrea Zubović
Vrijeme održavanja: 20.2.- 24.2.2023. svaki dan od 11 do 12:30
Cijena:  6,64 € (za petodnevnu radionicu) 

Radionica "Naše djetinjstvo", uz izložbu "Djetinjstvo iza željezne zavjese", spojit će generacije koje su odrastale uz različite, a opet vrlo slične igračke i igre. Četiri će dana polaznici proučavati stare igre i izrađivati nove, a peti dan radionice povezat će iskustva iz djetinjstva baka i djedova, roditelja i djece! Ove školske praznike obilježit ćemo veseljem i zaigranošću djece, a nadamo se i odraslih, jer - riječima Antoine de Saint-Exuperyja,  autora "Malog princa" - "Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.)"

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih 
tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI"
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak - subota od 10 do 17
www.lipapamti.ppmhp.hr

IZLOŽBA
MAŠKARE I ZVONČARI LIPE
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Mjesni odbor Lipa
Autorica: Petra Maštrović Kušić
Suradnice: Sanja Afrić i Đeni Šamanić
Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2023. godine

Na izložbi je predstavljeno pokladno razdoblje od Antonja, 17. siječnja do paljenja pusta u Lipi tj. do Pepelnice, u srijedu 22. veljače. Maškare na dan pusta obilaze kuće, a mještani ih daruju jajima, kobasicama i pancetom. Poseban naglasak na izložbi je na zvončarima. Osnovani su 2007. godine, a od ostalih zvončara Općine Matulji razlikuju se po zelenoj boji košulje, zelenoj prugi na bijelim hlačama (inspiracija šumom budući da se većina Lipljana bavila šumarstvom) i klobukom od brinja i rožica od krep papira. 

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture