Kalendar događanja

Prikaži još događanja

Lipanj u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

01.06.2023. - 30.06.2023. / Rijeka

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA 
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak - subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 sati
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

IZLOŽBA
AFIYET OLSUN - JELA IZ TURSKE MEZOPOTAMIJE
Organizator: Hrvatsko-tursko društvo Rijeka
Suorganizatori: Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autorica fotografija: Mirjana Lončar
Otvorenje izložbe: 1. lipnja 2023. u 18:30 sati u prostoru bivšeg kluba Python
Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja 2023. godine

Razoran potres pogodio je početkom veljače ove godine turske provincije Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Elaziğ, ali i susjedne provincije Şanlıurfa, Adana, Diyabakır i Hatay. Ta su područja sjever drevne Mezopotamije i imaju raznoliko stanovništvo i svoje posebne običaje. 
Na izložbi fotografija autorice Mirjane Lončar bit će predstavljena jela iz potresom pogođenih područja. Fotografije omogućavaju put ovim krajem od doručka preko ručka do večere, prikazujući bogatstvo turskih meza, povrćem i mesom punjena tijesta, ukusnih čorba, zamamnih kebaba, začinjenih priloga, slatkih deserata i zanimljivih pića. Izložba je organizirana u sklopu festivala Porto Etno, a na otvorenju će, uz prigodan program, biti organizirano predavanje i razgledavanje izložbe uz vodstvo autorice.

IZLOŽBA
POGREBNI OBREDI I OBIČAJI STAROG RIMA
Organizator: Arheološki muzeja Zadar
Suorganizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Autorice izložbe: Kornelia A. Giunio, Timka Alihodžić
Otvorenje izložbe: 7. lipnja 2023. u 12 sati u izložbenom prostoru Muzeja
Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2023. godine

Tema izložbe predstavljena je kroz dvije cjeline. U uvodnom dijelu "Memento mori" (Sjeti se smrti) autorica dr. sc. Kornelia A. Giunio predstavlja pojam smrti kako su ga doživljavale rane civilizacije - Mezopotamija, Egipat, Grčka i Etrurija. Posebno je obrađen pojam smrti te razvoj pogrebnih obreda i običaja u starom Rimu, a detaljno je opisan rimski pogreb i pokapanje u gradu Rimu. U drugom dijelu "Mors et fugacem persequitur virum" (Smrt dostigne i čovjeka koji bježi) autorica Timka Alihodžić eksponatima i rekonstruiranim grobovima te na plakatima nastoji  prepoznati i predstaviti rimske pogrebne običaje u antičkom Zadru. Naglasak stavlja na rituale vezane za smrt i ispraćaj umrlog koji su dio ljudske tradicije, a ne jedne određene civilizacije te ih povezuje s običajima koji se prakticiraju i danas, dakako u modificiranom obliku. Na izložbi će biti predstavljeno više od 400 eksponata - od sitnih nakitnih oblika do konstruktivnih grobnih dijelova. Kroz grobne priloge moguće je pratiti socijalni i duhovni aspekt stanovništva na području Zadra u vremenu od 1. do 4. stoljeća. 
Kao popratni sadržaj uz izložbu će se organizirati tematska predavanja za javnost te radionice za djecu.

IZLOŽBA 
MRGARI - KAMENI CVJETOVI BAŠKE 
Organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Društvo Sinjali, Turistička zajednica Općine Baška u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu 
Autor fotografija: Sanjin Ilić 
Izložba ostaje otvorena do 20. srpnja 2023. godine

Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline. Na izložbi su izložene i nove fotografije mrgara te fotografije s radionica obnove na mrgarima Ljubimer. 

O autoru 
Sanjin Ilić rođen je u Rijeci 1967. godine. Podrijetlom je iz Jurandvora pokraj Baške. Već dvadesetak godina fotografijom pokušava drugima približiti vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni. 

ČUDOTVORNICA 
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama. 

PROGRAM
ODGOJ S GLAZBOM 
Vrijeme održavanja: 11. lipnja 2022. godine
Za djecu od 0 do 3 godine od 10 sati
Za djecu od 3 do 6 godina od 11:15 sati
Cijena ulaznica: 8,00 € za roditelje i 5,00 € za djecu

Program Odgoj s glazbom osmislila je Lana Marasović, magistra glazbene teorije i polaznica edukacija u području ranog razvoja djece. Kroz ovaj program spojila je ljubav prema glazbi i predškolskom uzrastu, a njegovo izvođenje započela je u Splitu. 
Program je unaprijed osmišljen i uključuje razne aktivnosti kojima se ciljano, kroz slušanje klasične glazbe, pjevanje i sviranje na posebno prilagođenom Orff-ovom instrumentariju, stimulira cjelokupan razvoj djeteta i  pozitivno utječe na razvijanje senzomotoričkih, jezično-govornih i socio-emocionalnih vještina. 

RADIONICA
PRAZNICI U MUZEJU 
BALTAZARGRAD
Voditeljica radionice: Iva Volović
Vrijeme održavanja: 26. - 30. lipnja od 9 do 10:30 sati
Cijena petodnevne radionice: 6,64 € 

Prije zasluženog ljetovanja, simpatični će profesor Baltazar, uz pomoć malih kreativaca, riješiti probleme stanovnika Guvernerove palače. Radionica je namijenjena djeci od 6 do 10 godina.

ROĐENDAN U MUZEJU 
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. 
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava. 

ČUDOTVORNICA NA PUTU 
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.  

 

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE 
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav 
Ljetno radno vrijeme: od 1. lipnja do 30. rujna  
utorak i četvrtak: 10 - 12 sati 
srijeda, petak, subota i nedjelja: 17 - 21 sat

U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama - Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici. 
Postavljena je i izložba fotografija "Iz muzejskog vremeplova" na kojoj je predstavljeno prvo  otvorenje Zbirke 1981. godine. 

 

MEMORIJALNI CENTAR "LIPA PAMTI"
Lipa 35, Šapjane 
Radno vrijeme: utorak - subota od 10 do 17 sati

Stalni postav. 

 

KULTURNO-TURISTIČKA RUTA PUTOVIMA FRANKOPANA 
RADIONICA 3D SKENIRANJA I PRINTANJA S TEMOM FRANKOPANA
Voditelj radionice: Duje Kalajžić, Građevinski fakultet u Rijeci
Vrijeme održavanja: 28., 29. i 30. lipnja 2023. od 10 do 12 sati

Radionica je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole, besplatna je, a broj sudionika ograničen. Potrebna je prijava na adresu info@frankopani.eu do 10. lipnja. 

 

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA "KRALJEVICA"
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice. 

 

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK 
Posjet je moguć uz prethodnu najavu. 

 

Foto: Makol marketing

http://ppmhp.hr

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture