Aktivnosti

Spremi u moj planer

Planinarske i trim staze

 

U Gorskom kotaru ima mnogo staza za planinarenje pa je praktički nemoguće sve spomenuti. Stoga nabrajamo samo one najposjećenije. Za cjelovit popis te jasna uputstva najbolje je obratiti se domaćinima.


Mrkopaljski planinarski put

Mrkopaljski planinarski put koji od Mrkoplja kroz osam kontrolnih točaka vodi prema Samarskim stijenama, mnogi smatraju jednim od najljepših planinarskih putova u Hrvatskoj. Posebnim ga čini i jedinstveno sklonište uklopljeno u prirodnu stijenu.


Kapelski planinarski put

Kapelski planinarski put Veliku Kapelu povezuje s morem. Riječ je o zahtjevnom putu koji planinare vodi od Tuka, preko Bjelolasice, Samarskih i Bijelih stijena, Velike Javornice, Kolovratskih stijena pa sve do Viništa i Klenovice.


Goranski planinarski put

Ovaj se put preporuča čak i onima s malo planinarskog iskustva. Riječ je o ruti s tri dionice. Jedna vodi od Severina na Kupi do izvora Kupe, druga od Severina na Kupi do Tuhobića, a treća od Tuhobića do Lovnika. Put nije jako zahtjevan, a cijelo područje odlično je pokriveno brojnim planinarskim objektima – domovina, kućama i skloništima.


Ravnogorski planinarski put

Ravnogorski planinarski put prolazi širim područje oko Ravne Gore i usput otkriva brojne prirodne atrakcije tog kraja. Ovaj zahtjevan put se sastoji od 12 točaka koje nije nužno baš sve proći, no ukoliko vam je upravo to cilj, znajte da će put trajati minimalno 24 sata. No pritom ćete vidjeti štošta – od ponora Kosice do najvišeg vrha Gorskog kotara na Bjelolasici s uključenim atrakcijama poput izletišta Javorova kosa i Kicljevih jama, jednog od najvećih jamskih sustava u Hrvatskoj.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"

Pustolovine na divljim rijekama


Rijeka Kupa i rijeka Dobra sinonim su za uzbudljivi rafting, kanuing, cannyoning i općenito – pustolovinu na divljim vodama. Ovisno o dobu godine i količini padalina, obje rijeke pružaju izvanredne mogućnosti cjelodnevne pustolovine, naravno, u prisustvu iskusnih instruktora i animatora. Glavna sezona raftinga za one koji su željni većeg adrenalina je od travnja do lipnja i od rujna do listopada dok će obitelji u tim sportovima moći uživati ljeti.

Biciklizam

 

Postoji li jednostavnije, brže i učinkovitije sredstvo za istraživanje prirode od bicikla? Naravno da ne, posebno ako put čine brojne uređene i markirane staze što je slučaj duž cijelog Gorskog Kotara. Ovisno gdje se nalazite i gdje planirate boraviti, odaberite najbližu i uživajte u zanimljivoj biciklističkoj pustolovini.


Čabarske biciklističke staze

Na području grada Čabra i njegove slikovite okolice uređene su četiri staze, od kojih su tri namijenjene odraslima, a jedna djeci. Okolica je ispresijecana i brojnim dodatnim putovima, no markirane su staze uvijek najbolji izbor za provod bez straha da bi se mogli izgubiti ili ozlijediti.


Ravnogorske biciklističke staze

Ova je staza posebna jer nema zacrtan put već mnogo različitih smjerova po kojima biciklisti sami biraju put svoje avanture. Staza ima zaista mnogo, sve su uređene i markirane, a pomoć pri vožnji i odabiru dolazi u vidu tiskane karte na kojoj se nalaze sve informacije i atrakcije. Kartu je moguće dobiti u Turističkom uredu Ravne Gore.

Intimna staza

Ova staza neobičnog naziva krije zapravo pravu pustolovinu. Staza počinje na moru – u Novom Vinodolskom, a završava u najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj – Begovom Razdolju. Staza je duga 45,5 kilometara i prilično je zahtjevna.


Fužinske biciklističke staze

Područje Fužina i okolice biciklistima-pustolovima nudi ukupno devet uređenih i označenih staza koje, svaka u svojoj težinskoj kategoriji, vodi kroz slikovita područja, do vidikovaca oko jezera i brojnih drugih fužinskih atrakcija.


MTB staza Delnice

Jedna od kraćih, ali namjenski uređenih staza jest MTB staza na području park šume Japlenški vrh kod Delnica. Staza nije duga – oko pet kilometara, ali plijeni pažnju adrenalinskim dionicama.

Više informacija potražite u brošuri "Biciklom po Kvarneru"

 

Jahanje


Spoj prirode i avanture u Gorskom Kotaru moguće je obogatiti i jahanjem. Mogućnost unajmljivanja konja za jahanje turisti imaju u gotovo svim većim goranskim središtima, i to tijekom gotovo cijele godine. Poželite li naučiti jahati ili to već otprije znate, ali Gorski Kotar želite doživjeti s pozicije jahača informacije o mogućnostima potražite u Vrbovskom, Rogi, Lokvama, Fužinama, Mrzlim Vodicama, Tršću i Prezidu.

Lov i ribolovUz poštivanje službenih pravilnika na gotovo cijelom području Gorskog Kotara moguć je i lov i ribolov.


Lov

Lovni je turizam u ovim krajevima već odavna razvijen, a u lovištima se izdvaja lov na običnog jelena, srne, divlje svinje, medvjeda i šumske šljuke. Brojna lovačka društva i planinarski domovi mjesta su gdje se mogu dobiti podrobnije informacije.

 

Ribolov

Sportsko-rekreativni ribolov moguć je na gotovo svim rijekama i mjestima u okolici Čabra, Broda na Kupi, Severina na Kupi, Fužina, Lokava te naravno mnogih drugih lokaliteta kojima teku goranske rijeke – Kupa, Dobra, Čabranka i jezerima - Lokvarsko jezero, Bajer i Lepenica. Za ribolov na spomenutim područjima, uz poštivanje pravilnika, potrebna je dnevna ili godišnja ribolovna dozvola.

Zimski sportovi

 

Poželite li zimu provesti u idiličnom kraju u kojem snježni pokrivač traje najmanje tri mjeseca a izbor zimskih aktivnosti je velik, tada je Gorski kotar doista pravo mjesto za odmor. Klasično i turno skijanje, skijaške skakaonice, moderna sanjkališta kao i klizališta sastavni su dio ponude za turiste koji zbog aktivnog odmora stižu u ove krajeve.


Zima u Ravnoj Gori

Okolica Ravne Gore odličan je izbor za ljubitelje noćnog skijanja, skijaškog hodanja i trčanja, a odnedavno i sanjkanja. Opremu za skijaško trčanje kao i sve potrebne informacije o stazama i tečajevima skijanja moguće je dobiti u Ravnogorskom skijaškom klubu TSK "Ravnogorac".
Atrakcija ovog kraja veliki je park razonode smješten u Kupjaku gdje se nalazi 6.000 četvornih metara veliko sanjkalište i duga traka koja služi kao vučnica, a vodi sve do vrha planine. Tu je postavljena i atraktivna Snow Tubby staza koja se zimi koristi kao atraktivan zimski tobogan, a sličnu funkciju, samo bez snijega, ima i tijekom drugih dijelova godine.


Zima u Mrkoplju

Na vrhu Čelimbaša (1084 m) u okolici Mrkpolja postoje tri uređene skijaške staze. Dvije od njih su turističke: crvene – jedna duljine 1350 metara a druga 1000 metara te treća koja je teža – crna u duljini od pola kilometra. Osim skijaških staza na ovom je području uređena i biatlonska staza "Zagmajna" koja služi za treniranje i rekreacijsko trčanje, a ukupno je duga oko 4,5 kilometra.


Skijaški centar Rudnik – Tršće

Iako jedno od najmanjih i najmanje poznatih hrvatskih skijališta, ski centar Rudnik u blizini Tršća iznimno je popularan u Gorskom kotaru. Samo skijalište smješteno je na oko jedan kilometar od Tršća, a uređeno je na sjevernim obroncima brda Rudnik, u visini od 1052 metra. Za skijaše su uređene dvije staze, jedna od 800 metara, a druga od 1000 metara. U blizini su i tereni za sanjkanje te staze za nordijsko skijanje u duljini od 3 i 5 km.

 

Petehovac – Delnice

Ukoliko ste skijaš – početnik, prve skijaške korake najbolje je započeti na skijalištu Petehovac kod Delnica, na visini od 1050 metara. Staza je u potpunosti prilagođena početnicima i djeci a cijelim je putem dobro pregledna tako da nema straha od bilo kakvih neugodnosti. Početni dio staze je blag, zatim slijedi malo strmiji dio i naposljetku prema kraju staze opet blagi ravni dio. Vučnica je relativno spora s blagim usponima. Dodatna atrakcija staze jest mogućnost noćnog skijanja.

Ostali sportovi


Uz mogućnosti za sportove na vodi i na snijegu te planinarenje i šetnju, u Gorskom kotaru postoje pogodnosti za dvoranske sportove – klizanje na ledu, kuglanje, nogomet, rukomet, košarku… Moguće je naravno prepustiti se i čarima starih, zaboravljenih sportova poput graničara na zelenim livadama, ili pak, dođete li u fužinski kraj, u pustolovini Paintball parka Vrata. Teren se dijelom nalazi na čistini, a dijelom u smrekovoj šumi, a posebna pogodnost terena je što se nalazi u dolini tako da se igra može pratiti kao s tribina stadiona. Osim popularnog paintballa tu je moguće uživati i u penjanju na umjetnu stijenu, jahanju, vožnji kočijom te vožnji kart-cross automobila i hovercraftu.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture