Atrakcije

Goranska gastronomija - tradicionalna jela

Delnice

Goranski nadjev

Goranski nadjev jedan od najpoznatijih tradicionalnih goranskih jela koje se u ovim krajevima servira kao predjelo, a ponekad čak i kao glavno jelo. Spominje se nekoliko naziva (budel, budla, nadlavanje, nadelo) i mnogo različitih načina pripreme, no osnova je uvijek relativno slična. Crijevo, mjehur ili čak  kora kruha pune se nadjevom koji se sastoji od popržene šunke ili slanine, luka jaja, odstajalog kruha itd.


Divljač sa šumskim plodovima

S obzirom da je u šumama Gorskog kotara mnogo divljači, ona  je u velikoj mjeri zastupljena i na stolovima goranskih restorana i domaćinstava.  U  kombinaciji sa šumskim plodovima, poznata su  jela  u kombinaciji mesa divljači s resko-slatkim okusima pekmeza i preljeva od šumskih plodova.

Popara

Popara je tradicionalno goransko jelo -  preljev od mlijeka, kruha, slatkog vrhnja i masti koji se kao dodatak može služiti uz brojna jela.

Sukana koša

Još jedan lokvarski gastronomski biser je i sukana koša – jednostavna kaša od brašna, luka, masti, vode i crvene paprike koja se može jesti kao prilog glavnom jelu ili kao ukusno predjelo.

Krumpirica

Kao izvrsno predjelo ili prilog poslužuje se i ukusna krumpirica - složenac od mladog krumpira, pšenične krupice i čvaraka.

Goranske palačinke

Goranske palačinke od brojnih se sličnih inačica razlikuje upravo po znatno težem nadjevu – kombinaciji kravljeg sira, šećernog sirupa, mljevenih oraha i naribane korice naranče.

Kolači

Poželite li kušati tradicionalne goranske deserte, pripremite se da će Vas domaćini vrlo vjerojatno poslužiti kolačima izvanrednog okusa ali i pravom kalorijskom bombom. Osnovna karakteristika goranskih kolača je to da su spravljeni od dizanog tijesta te nadjeveni ukusnim, ali prilično "teškim" nadjevima kao što su primjerice oni od oraha. No, zahvaljujući bogatstvu šumskih i plodova prirode  nude se i kalorijski znatno "lakše" slastice čija je osnova, naravno kiselo-slatki nadjev i laganiji biskvit.

Rakije i likeri

Bogatstvo plodova prirode Gorskog kotara vidljivo je i u raskošnoj ponudi najrazličitijih sokova, rakija i likera čija osnova ovisi isključivo o vrsti plodova prirode koji se na ovom području doista mogu naći na svakom koraku. Uživajte stoga u običnim i neobičnim kombinacijama sokova od bazge, voća i šumskih plodova, likeru od borovnica, malina, jagoda, rakijama od ljekovitog bilja...

Više informacija potražite u brošuri "Gastro Kvarner"

 • 27.11.-19.12.2021,sss Fužine

  Advent u Fužinama

  Bogat adventski program na otvorenom: na igralištu pod branom, svakog vas vikenda očekuje ponuda domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova, bogata ugostiteljska ponuda, igre za djecu, vožnja oko jezera sa simpatičnim Ujom...
 • 27.11.-24.12.2021,sss Ravna Gora

  Božićna bajka u Ravnoj Gori

  PROGRAM: Svake nedjelje u Adventu od 16:30 sati - na trgu ispred SPC Goranka - Paljenje adventskih svijeća uz domaće kolače, kuhano vino i čaj i nastup domaćih KUD-ova    Petak, 24.12.u 16 sati...
 • 28.11.-19.12.2021,sss Delnice

  Delnička adventska bajka

   Provedite Advent u srcu Gorskog kotara! Neprocjenjivi obiteljski trenuci uz zanimljiva događanja u najvišem gradu Hrvatske - Gradu Delnicama. Ako niste znali, tijekom prosinca u Delnicama već tradicionalno zimuje Baka Mraz...
 • GetCMSKalendarDogadjanjaHR
  Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture