Destinacije

Spremi u moj planer

Fužine

Fužine  se nalaze u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, svega tridesetak kilometara od mora i na autocesti Zagreb-Rijeka. Na nadmorskoj su visini od 730 metara, na obali jezera Bajer.   Fužine imaju dugu turističku tradiciju. Prvi organizirani  dolasci turista zabilježeni su 1874. godine što mogu  zahvaliti odličnom prometnom položaju, lijepoj prirodi  i dobroj klimi. Danas postoje bogate  mogućnosti za aktivan odmor – pješačkim i biciklističkim stazama, vožnji  čamcem ili kanuom, ribolovom i slično.

Čabar

Čabar se nalazi u sjevernom dijelu Gorskog kotara, na visini  od 650 do 1200 metara  iznad mora. Grad i njegova okolica  bogati su  prirodnim ljepotama od kojih spominjemo Nacionalni park Risnjak i Snježnik, nezagađene rijeke i predivne izvore rijeka Kupe i Čabranke. Uz prirodne znamenitosti, goste privlači i bogato kulturno-povijesno naslijeđe i etnološka baština kao i gastronomska ponuda  temeljena na zdravoj hrani.  Ovo  područje zahvaljujući  svojim karakteristikama  privlači one koji su zainteresirani za seoski, lovni,  sportsko-rekreativni, zdravstveni turizam i sl.

Posjetite također i mala mjesta: Gerovo, Makov Hrib, Plešce, Prezid, Tršće

Delnice

Delnice su najviši grad u Hrvatskoj, smješten na  nadmorskoj visini od oko 700 metara te oivičene planinskim uzvišenjima. S obzirom na izgrađene sportske terene, posebno su pogodne za visinske pripreme sportaša, za rekreativce, za šetnje i boravak u prirodi, a zimi posebno privlače ljubitelje snijega i zimskih sportova. Delnice imaju dugu turističku tradiciju koju zahvaljuju zračnim kupkama odnosno specifičnom zraku oplemenjenom mirisom  crnogorice što im je i priskrbilo imidž klimatskog lječilišta i oporavilišta.

Posjetite također i mala mjesta: Brod na Kupi, Crni Lug

Vrbovsko

Vrbovsko, jedno od najstarijih goranskih mjesta i drugi grad po veličini  u Gorskom kotaru, nalazi se na pola puta između Zagreba i Rijeke. Zahvaljujući naslijeđu i tradiciji, obiluje jedinstvenim povijesnim, sakralnim i kulturnim spomenicima. Slikovita arhitektura narodnog graditeljstva, sakralne vrijednosti, povijesne građevine, kulturne manifestacije i likovne radionice dio su bogate kulturne ponude ovoga kraja.  Posjetitelje posebno privlače planinsko izletište Litorić, vidikovac Orlove stijene,  Čogrljino jezero i Ledena jama te atraktivna šetnica.
Posebna je atrakcija zaštićeni krajolik kanjona Kamačnik uz koji  u dužini od 3 kilometra vodi pješačka staza prepuna prekrasnih slika i iznenađenja. Kamačnik je desni pritok rijeke Kupe u koju se ulijeva nedaleko Vrbovskog. Na rijeci Kupi moguć je lov, ribolov, vodeni sportovi, jahanje na rasnim konjima te rekreacija na sportskim terenima.

Posjetite također i mala mjesta: Gomirje, Hajdine, Lukovdol, Moravice, Severin na Kupi

Lokve

Lokve su malo naselje u zapadnom dijelu Gorskog kotara. Smještene su  uz akumulacijsko Lokvarsko jezero koje se savršeno  uklopilo u ambijent te goste privlači ljepotom kao i mogućnostima rekreacije. Cijeli je kraj oko Lokava čuven zbog velikog broja žaba kojima je posvećen kao i Muzejom žaba koji je jedinstven u Europi.
Park šuma Golubinjak ima uređene pješačke staze a tu možete vidjeti i Kraljicu  šume – divovsku jelu staru više od 250 godina te posjetiti Ledenu i Golubinju  špilju.
Ljeti se u Lokvama tradicionalno održava kiparska radionica u kojoj sudjeluju mnogi poznati hrvatski umjetnici.

Ravna Gora

Ravna Gora se nalazi u središnjem dijelu Gorskog kotara, na visoravni prosječne nadmorske visine od 700-900 m. Okružena je brežuljcima - s jedne strane Bjelolasicom, Višnjevicom i Suhim Vrhom, a s druge strane Javorovom Kosom i Kosicom.
Okružena je predjelima netaknute prirode, čistog zraka i pitke izvorske vode pa privlači ljubitelje planinarenja, bicikliste i sve zaljubljenike u prirodu. Turistima su također zanimljive ravnogorske kulturne znamenitosti, izletište Javorova kosa s planinarskom kućicom kraj koje je, prema legendi, ljekovito vrelo Božji studenac. U Lovištu "Višnjevica" pruža se mogućnost lova i foto lova. Ljepota  prirode i  bogatstvo plodova temelj su  manifestacije Ravnogorski plodovi gorja koja uključuje šetnju prirodom, berbu aktualnih plodova, pripremu specijaliteta i, dakako, njihovu degustaciju.  

Posjetite također i mala mjesta: Stara Sušica, Šije

Skrad

Skrad se nalazi na središnjem goranskom prostoru, uz povijesnu Lujzijansku cestu. Zahvaljujući modernoj autocesti prometno je lako  dostupan. Već krajem 19. stoljeća poznat je kao klimatsko oporavilište i odmorište. Smješten je na padinama Skradskog vrha a prosječna nadmorska visina grada je 700 metara dok je najviša točka Skradskog vrha 1044 m. Okolicu Skrada sa sjevera omeđuje dolina rijeke Kupe a s istoka potok Čedanj i rijeka Dobra. U  njegove turističke atrakcije treba ubrojiti kanjon Vražji prolaz, proglašen rezervatom prirodnih rijetkosti na čijem se dnu nalazi spilja Muževa hiža te Zeleni vir, izvor u podnožju sedamdesetak metara visoke stijene niz koju se obrušava slap.

Mrkopalj

Mrkopalj je planinsko mjesto koje se nalazi usred velikog Mrkopaljskog polja između obronaka Bitoraja i Viševice, u središnjem dijelu  Gorskog kotara. Kolijevka je hrvatskog skijanja, a poznati skijaški centar Begovo Razdolje udaljen je samo nekoliko kilometara. Izgradnja jedinstvenog Hrvatskog biatlonskog centra Zagmajna pridonosi popularizaciji sve prisutnijeg nordijskog skijanja.
Mrkopalj se prvi put spominje u 15. stoljeću. O tome svjedoče arheološki ostaci srednjevjekovne crkvice iz 14./15. stoljeća na uzvisini Fortica. U blizini se nalazi prirodni fenomen Bijele i Samarske stijene, kao i tisa stara više od dvije tisuće godina. U ljetnim mjesecima organizira se tradicionalna berba plodova borovnica i drugih šumskih plodova.

Posjetite također i mala mjesta: Begovo Razdolje, Mrkopalj, Sunger, Tuk Mrkopaljski

Brod Moravice

Brod Moravice se nalaze u  zapadnom dijelu Gorskoga kotara, na 560 m nadmorske visine. Nalaze se na granici sa Slovenijom, pokraj rijeka Kupe i Dobre. Ovo područje je iznimno slikovito te – uz  šetnju -  pruža mogućnosti lova i ribolova, zimi skijanja i skijaškog trčanja. Ovim područjem prolazi  obilježena Planinarska transverzala.
Brod Moravice imaju i najstariju sačuvanu kuću u Gorskome kotaru koja je izgrađena 1644. godine.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica Gorskog kotara

Kvarner na karti

  • 18.04.-22.04.2024,sss Ravna Gora

    WRC Croatia Rally 2024

    Croatia Rally najveća je utrka ikad održana u Hrvatskoj. Budite dio jednog od najvećih sportskih događaja koji okuplja gledatelje i navijače iz cijelog svijeta. Brzinski ispiti na području Primorsko-goranske županije voze...
GetCMSKalendarDogadjanjaHR
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture